Recenzie: Ghidul oficial TED pentru vorbitul în public

Ghidul oficial TED pentru vorbitul în public

Am terminat în sfârșit cartea TED Talks – Ghidul oficial TED pentru vorbit în public, de Chris Anderson. Dacă mă urmăriți pe contul de Instagram dedicat cărților, ați văzut probabil deja că m-am plâns de această carte. Nu este vorba că nu mi-a plăcut, cum să nu îți placă orice legat de TED? Mai degrabă m-a deranjat fiindcă nu a fost o lectură revelatorie, nu am asimilat informații noi, care să dea cu mine de pământ și să văd vorbitul în public cu alți ochi.

Mie îmi este teamă să vorbesc în public. Atât de teamă, încât uneori nu salut oamenii, chit că îi cunosc. Singurul meu discurs bunicel, pentru care m-am pregătit serios, a fost cel din cadrul cursului de Comunicare și PR de la Atelierele Ilbah.

Ghidul oficial TED pentru vorbit în public

Am pus cartea Ghidul oficial TED pentru vorbit în public pe wishlist-ul de pe Goodreads, iar de Crăciun am adăugat-o și în cel pentru Secret Santa. M-am bucurat când am primit-o și m-am apucat imediat să o lecturez. Cu toate acestea, mi-a luat 3 luni să o termin…3 luni! De ce? Fiindcă am simțit că citesc o carte prea mare, în raport cu informația primită. Știți situațiile acelea când trebuie să umpleți o pagină, așa că bateți câmpii? Cred că cel mai bun exemplu este rezolvarea subiectului III de la BAC.

Nu a fost o lectură lejeră, însă mi-a plăcut să aflu ce fac experții în discursuri pentru a scăpa de emoții și pentru a comprima informația într-un timp limită. Pe scurt, ceea ce recomandă cartea, este să te pregătești foarte bine înainte și să îți găsești propriul stil. Dacă pentru unii funcționează vorbitul liber, ori pentru alții notițele, nu înseamnă că și tu poți folosi aceeași rețetă. Eu personal, înainte de o prezentare, repet în fața oglinzii. Sper ca datorită acestei cărți să îmi fac curaj să repet și în fața oamenilor, pentru a știi ce ar trebui să schimb, pentru a-mi îmbunătăți discursul.

De unde poți achiziționa cartea online:

Ce mi-a plăcut la carte:

  • Am descoperit discursuri faine, de care nu știam;
  • Mi-am făcut destule sticky notes încât să pot reveni asupra cărții la nevoie;
  • Am râs copios, deoarece au fost pasaje în care autorul chiar povestea situații amuzante.

Ce nu mi-a plăcut la carte:

Am să fiu succintă și am să spun că această carte, putea să fie lejer o listă cu 10 Cele mai bune discursuri TED și cred că aș fi tras aceleași concluzii. Eu nu am o listă cu 10 discursuri TED, dar am o listă cu câteva favorite, so check it out!