Filmul Parasite și ale sale 4 Oscaruri

Filmul Parasite
Sursa foto: IMDb

Filmul Parasite este o producție sud-coreeană care a intrat în istoria cinematografiei, fiind primul film străin care câștigă premiul de cel mai bun film în cadrul galei premiilor Oscar 2020.

Este un film sud-coreean, produs de o echipă care din punctul meu de vedere nu se aștepta la succesul obținut. Oamenii și-au făcut treaba, ba chiar foarte bine, iar publicul a răspuns pe măsura eforturilor depuse.

Plot filmul Parasite

Filmul Parasite prezintă diferențele dintre două clase sociale total opuse. În primă instanță facem cunoștință cu familia Kim, care locuiește într-un cartier sărăcăcios, într-o casă aflată la nivelul subsolului unei clădiri, în condiții destul de grele. Familia Kim este compusă din cei doi copii și părinții lor. Copiii sunt studenți, ceea ce înseamnă că au nevoie de bani pentru a-și continua studiile, însă părinții sunt șomeri, banii reprezentând cea mai mare problemă a familiei.

În plan secundar avem familia Park. Aceștia sunt bogați, înstăriți, genul acela de familie care se rătăcește în propria casă, femeia poate fi casnică, dar și foarte atentă la aspectul ei și la prezența ei în societate, iar copiii pot face școala acasă. Cele două familii sunt în antiteză, însă ajung trepta, să se întrepătrundă poveștile lor.

Acțiunea debutează cu momentul în care băiatul familiei Kim este instruit de un bun prieten să încerce meseria de tutore. Acesta obține postul de profesor de limba engleză pentru fata familiei Park, iar de aici totul capătă o întorsătură interesantă.

Mai departe nu voi povesti, deoarece aș risca să dau spoilere. Pot doar să vă spun că filmul vă va surprinde, vă va face să vă puneți niște întrebări și vă va lăsa cu gura căscată, poate chiar cu un gust amar la final.

Opinie personală

Personal, consider filmul Parasite drept unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut. Este o dramă sfâșietoare, sinceră, o satiră la adresa Coreei de Sud, sau mai degrabă a întregii omeniri. Antiteza dintre familii este uimitoare și denotă felul în care banii și statutul social ne schimbă perspectiva asupra vieții. Personajele sunt bine conturate, iar acțiunea reușește să captiveze privitorul pe tot parcursul filmului. Este o gură de aer rece, o peliculă sfâșietoare, poate puțin prea dură pe alocuri, dar care merită cu siguranță.

În încheiere, doresc să punctez faptul că Parasite is not your usual drama movie. Filmele produse în Asia sunt diferite de cele americane. Temele abordate sunt mai profunde, iar accentul este pus foarte mult pe storytelling și imagine. De foarte multe ori, un cadru care pare simplu, reușește să capteze printr-o simplă privire sau o grimasă, ceea ce în filmele americane am vedea transpus în monologuri ample și de impact. Parasite este monumental, ciudat, trist și oleacă horror, partea de groază fiind mai degrabă conturată de caracterul omenesc.

Trailer