Ce s-a întâmplat la SAGA 2023?

SAGA 2023

S-a încheiat cea de-a treia ediție de SAGA Festival și s-au întâmplat destul de multe lucruri despre care trebuie să vorbim.

Pentru început, SAGA s-a întors la locația originală, ROMAERO Băneasa, care din punctul meu de vedere este cea mai bună alegere. E spațiu mare, iar față de Arena Națională se simte ca un loc dedicat unui show amplu, nu doar pentru un concert.

Însă să trecem acum la ce subiectul cel mai dezbătut de toată lumea: 3 artiști nu au mai urcat pe scena SAGA. Cei trei mușchetari care nu s-au mai putut prezenta au fost Lil Nas X, Whiz Khalifa și Sickick. Primii doi au invocat motive medicale, iar celui din urmă i-a fost anulat zborul. Pentru a acoperi timpul, Skrillex s-a oferit să țină un set de 3 ore, iar lui Fisher i s-a oferit main stage-ul, având astfel 2 reprezentații în cadrul festivalului, 2 zile la rând.

Personal, am fost foarte tristă că nu am mai reușit să îl văd pe Lil Nas X fiindcă de el eram cel mai entuziasmată, însă poate reușesc cu altă ocazie. De asemenea, am observat în secțiunea de comentarii a festivalului că majoritatea oamenilor s-au declarat mulțumiți de faptul că aveau să îl vadă pe Skrillex timp de 3 ore. I guess that you lose some, you win some?

O altă problemă a ediției din acest an despre care simt că nu s-a discutat destul este problema toaletelor. Deși au fost multe toalete, majoritatea luminate (încă sunt șocată de acest detaliu, fiindcă mai mereu prindeam toalete fără lumină) și nu a trebuit să stau la coadă în nicio zi, problema a fost legată de apă. Spre seară, nu mai era apă să te speli pe mâini, iar asta a fost extrem, dar extrem de deranjant, mai ales fiindcă nu aveam voie cu dezinfectant (mi-a fost confiscat la intrare).

Line-up

În cele 3 zile de festival, am reușit să bifez următorii artiști: Addi, Delia, Laura Mușuroaea B2B Bogdan Urucu, Skrillex, Mara Ognean, Adriatique, 999999999, Nina Kraviz, Subcarpați, Yny Sebi, Loreen, Șatra B.E.N.Z., Robin Schulz, Loco Dice, Joel Corry Berechet, Pandutzu, Spike, B.U.G. Mafia, Bitză, Fisher, Killa Fonic, Alan Walker, Deliric x Silent Strike și Mike Williams.

După cum se poate observa, foarte mulți artiști români și trapperi. Garantez că la cei din urmă era mereu plin, cel puțin la Șatra B.E.N.Z. abia am prins câteva melodii.

Concluzii

Se poate face ceva? Cu siguranță. Cred că organizatorii pot învăța de la alte festivaluri din țară și din afară. Spre exemplu, mi-ar plăcea ca toate festivalurile să asigure SPF și apă potabilă, absolut gratuit. Legat de artiști nu știu ce se poate face, fiindcă nu mă pricep.

La finalul zilei, chiar dacă ediția aceasta nu a fost cum mă așteptam, tot vreau să mai merg la SAGA și să văd ce artiști internaționali vor aduce în următorii ani.