Experiența mea cu aparat dentar (după 3 luni)

experiența mea cu aparat dentar

Alexa, play: BraceFace! My life is complicated.

Astăzi, 9 noiembrie, se face 3 luni de când am aparat dentar, pe ambele arcade. Este ceva ce îmi doream de mult timp să fac, din motive estetice, dar și fiindcă mi-a fost recomandat de toți stomatologii la care am fost.

Nu îmi amintesc dacă atunci când eram mică să îmi fi spus vreun doctor stomatolog că aș avea nevoie de aparat dentar, dar prima recomandare de care îmi amintesc clar se întâmpla prin facultate. În acea vreme îmi creșteau măselele de minte și fiindcă nu aveau loc să crească începeau să îmi împingă dinții. Tot prin acea perioadă, am văzut pentru prima oară un adult cu aparat dentar. În mintea mea, încă tânără pe atunci, să văd o profesoară 30+ cu aparat dentar a fost o adevărată revelație. Și astfel am decis să aștept și eu până sunt 100% sigură.

De ce mi-am pus aparat dentar?

Deși dantura mea nu prezenta defecte vizibile foarte ușor, dinții de pe arcada superioară se duceau spre interior, iar efectul pe care acest lucru îl avea asupra zâmbetului meu mă deranja. Însă am considerat că nu e totuși un motiv atât de bine întemeiat.

După ce am vorbit cu un ortodont, am aflat că pe lângă problema sesizată de mine, aparatul mă va ajuta să am o mușcătură corectă și, prin urmare, să îmi păstrez dantura sănătoasă cât mai mult timp.

Cum m-am pregătit pentru aparatul dentar?

Înainte de a discuta cu ortodontul, am încercat să rezolv cât mai multe în prealabil. Adică am făcut detartraj, mi-am rezolvat niște plombe și am scăpat de toate măselele de minte. Ulterior acestei programări, a trebuit să îmi fac un dosar cu radiografii și poze.

Personal, nu mă așteptam să fac pe bune poze la dinți. :)) Pe scurt, am avut un DSLR cu un mini ring light montat pe obiectiv, extrem de aproape de dinții mei. A fost o experiență…interesantă.

Cum a fost prima lună cu aparat dentar?

Prima lună cu aparatul a fost perioada mea de acomodare. Primele 2 săptămâni au fost destul de dificile, în special fiindcă am reușit să mut din loc câteva bracket-uri în doar câteva zile de la montaj. Însă cel mai greu a fost să mă reacomodez cu mâncarea, mușcatul și mestecatul fiind de domeniul filmelor horror în primele zile.

De asemenea, odată cu montarea aparatului ortodontic, a trebuit să acord mult mai multă atenție igienei orale. Pe lângă pașii în plus pe care îi fac acum, în prima lună m-am mișcat și mult mai greu, până m-am obșinuit cu noua rutină și toate produsele.

Dacă și tu vrei/urmează să îți pui aparat dentar și ai întrebări, uite câteva pe care eu i le-am adresat ortodontului:

Doare să îți pui aparat dentar?

Cred că depinde de la caz la caz. Vei simți cel mai probabil un disconfort, iar durerea apare abia la câteva ore de la montare.

Ce nu am voie să mănânc dacă am aparat dentar?

Nu e neapărat vorba despre ce ai voie și ce nu, ci mai degrabă despre ce să încerci să eviți, ori să ai grijă cum mănânci. Nu ar trebui să muști din alimente tari, ori să consumi alimente lipicioase precum caramelele.

Cum mă spăl pe dinți dacă am aparat?

Ca până acum + îți faci upgrade. O să se strângă MEREU mâncare în aparat, motiv pentru care, pe lângă periuța de dinți vei avea nevoie și de ață dentare, periuțe interdentare, poate chiar și un duș bucal. Recomandarea mea e să încerci cât mai multe metode și să vezi care ți se potrivește cel mai bine.

Ce fac dacă îmi cade un bracket?

Încearcă să nu te panichezi. Pune ceară ortodontică pentru a evita să te rănești, iar dacă simți deja că te-ai zgâriat, ori o aftă, poți aplica glicerină boraxată pe zona afectată.

Update cu situația după 3 luni de aparat dentar

Acum că s-au făcut 3 luni de purtare și am fost deja și la câteva ture de reglat și remontat bracket-uri, pot spune că nici nu îl mai simt. Pot mânca aproape orice, curățarea e mult mai ușoară și am scăpat de durere și răni.

Cel mai complicat a fost să îmi creez o rutină care să nu dureze 30 de minute de fiecare dată, mai ales fiindcă pe lângă curățarea de dimineață și seară, trebuie să îmi curăț aparatul și după fiecare masă/ gustare. După perioada de acomodare și mult exercițiu, am reușit să creez o rutină care să mi se potrivească și să găsesc produse care (pentru mine) își fac foarte bine treaba.

În prezent, folosesc:

Pentru momentele când nu sunt acasă și trebuie să îmi curăț dinții, folosesc cam tot ce e în listă, mai puțin dușul bucal. Toate celelalte sunt mici, ușor de pus în poșetă/ rucsac/ borsetă. Cât despre pastă de dinți și apă dentară, folosesc ce am acasă.

P.S. Am scris cu ceva ani în urmă un articol despre desenul animat Zâmbetul lui Sharon. Foreshadowing or what? 😀