Recenzie: Înainte să te cunosc de Jojo Moyes carte vs. film

recenzie carte

Săptămâna trecută am citit Înainte să te cunosc de Jojo Moyes. Pe la ultimele pagini am decis să revăd filmul pentru a face o comparație.

Văzusem inițial filmul anul trecut și am rămas impresionată. Sper să nu dau mega spoiler, dar mă gândesc că toată lumea știe deja că nu este o poveste cu final fericit. Deși este catalogat roman de dragoste, eu îl consider mai degrabă drept un roman care prezintă o poveste de viață din care poate învățăm și noi ceva.

Plot

Îi avem în prim plan pe Louisa Clark și Will Traynor care trăiesc în micuțul lor oraș.

Lou, este o tânără de 26 de ani care se mulțumește cu puțin și nu are vise mărețe. Își pierde slujba de la cafenea și totul pare să se ducă de râpă. Familia ei este într-o situație financiară dificilă, iar ei îi este teamă să încerce un nou domeniu. Dacă mă întrebați pe mine, toți cei din familie se bazează pe ea, ba chiar profită de ea și nu are dreptul la un răgaz, să fie măcar tristă fiindcă a pierdut locul de muncă îndrăgit.

Will pe de altă parte, nu are nicio problemă legată de bani. Este fiul unei familii înstărite, un tânăr afacerist pasionat de sporturi extreme și călătorii. Într-o dimineață ploioasă (căci Londra) toate aceste lucruri se schimbă. Suferă un accident grav și primește un diagnostic devastator: paralizat de la brâu în jos, cu o ușoară mobilitate în mâini, mai exact, tetraplegie.

Stilul excentrict al Louisei de a se îmbrăca, zâmbetul molipsitor și simplitatea de care dă dovadă, o conving pe doamna Traynor că este fata care poate schimba destiunul fiului ei. Astfel Lou este angajată să fie îngrijitoarea lui Will.

Carte vs. film

A trebuit să revăd filmul pentru a mă asigura că nu spun prostii. Ambele sunt realizate foarte bine.

Recunosc, cartea nu este foarte ușor de parcurs căci are pasaje ,,lălăite”. Chiar dacă sunt câteva luni, nu este nimic grăbit, sentimentele nu par forțate și ajungi să îndrăgești personajele treptat.

Am spus că familia ei cam profită de ea, dar în carte, Treena  se gândește doar la ea și crede că totul i se cuvine. Dorește să își continuie studiile și să îi ofere fiului ei un viitor mai bun. Așa că o lasă pe sora ei să fie singurul sprijin financiar și moral al familiei, deși știa foarte bine că nu își îndrăgește noua slujba.

Relația dintre cei doi debutează teribil. Will nu crede că cineva îl poate face să creadă că viața mai are rost pentru el, iar Lou pare o prostuță. Conform cărții ea chiar se simte prostuță și suferă că nu se poate înțelege cu el. Din păcate află fără să vrea adevăratul motiv pentru care a fost angajată de familia Traynor. Chiar dacă inițial se simte copleșită de situație, folosită și mințită, decide să facă tot ce-i stă în putere pentru a-l face pe Will să se răzgândească.

Ce mi-a plăcut

Personajul lui Will este foarte bine conturat și mă bucur să văd un alt fel de personaje masculin. El nu este cavalerul pe cal alb, nu este un dulce și nici nu visează la #foreverotgether. Cred că avem nevoie de mai multe personaje precum Will.

Mi-a mai plăcut faptul că filmul nu distruge povestea. Știu că foarte multe fete au urlat că ce a fost acel final trist, că de ce să iei o astfel de decizie, bla bla. Mă bucur că filmul nu a fost șlefuit încât să respecte vreun clișeu cinematografic.

*Nu am găsit ceva să nu îmi placă. Este un film normal, aproape banal dacă nu ar fi acel final scandalos, dar al naibii de previzibil.

Recomand cartea, dar și filmul

Fiindcă veți vedea o abordare diferită a banalelor povești de dragoste. Ambele vă vor face să plângeți, dar sper să găsiți puterea să recunoașteți că finalul, fie el oricât de trist, este unul firesc.

Cartea este mai bună. Oferă o descriere detaliată a lui Will care ar face pe oricine să se îndrăgostească de el. Personajul său vă va învăța că în viață trebuie să vă doriți mai mult, să ieșiți din zona de confort și să că bucurați de tot ce aveți.

Filmul vi-l recomand fiindcă are un casting de excepție. Cuplul este format din Mama Dragonilor și tipul cute din Hunger Games care moare? :)) Ori Alex din Love, Rosie. Treena Clark este Queen Victoria, iar tatăl lui Will este un Lannister.