Recomandare serial istoric: Victoria

serial istoric victoria
Poză preluată de pe http://www.pbs.org

De ceva timp căutam un serial istoric, iar Victoria este singurul care mi-a atras atenția.

Credeți-mă, nu suportam orele de istorie. La liceu preferam să chiulesc pentru că nu mă încânta să recit totul dintr-o carte și nici profesorul nu îmi plăcea. Simpla lui prezență îmi strica ziua.

Pot spune că regret că nu am acordat importanță anumitor materii, dar asta e, văd consecințele acum. Plus că am observat că mă simt atrasă de alte aspecte ale istoriei. Nu mă interesează anii, bătăliile, ori ce decizii importante au luat marii conducători ai lumii.

Vreau să știu ce obiceiuri existau, de unde au apărut, cum se comportau, mai pe scurt, cum erau oamenii înainte. Îmi place să citesc despre cum s-au cunoscut regii cu reginele lor. Cine a avut amante, câți copii au fost legitimi, cine și-a luat rolul de suveran în serios sau  nu. Aceste aspecte mă interesează pe mine.

Serial istoric Victoria

Serialul Victoria este difuzat de ITV și prezintă primii ani de domnie ai acestei impunătoare regine a Regatului Unit. Primul episod este perioada dinaintea încoronării, urmând ca restul să ne arate dedesupturile suvernității de atunci. Ea era pe atunci o tânără fâșneață, încăpățânată, cu obiective clare și cu o inimă mare.

Și-a asumat acest rol de mică și a decis să le dea tuturor peste nas. Evident că numirea ei ca regină la 18 ani a fost privită cu ochi reci de sus pușii statului, dar ea a fost puternică și a domnit mai bine de 6 decenii. Cu toate astea, serialul prezintă o altă față a reginei.

Vedem o Victoria frumoasă, nesigură și îndrăgostită pînă peste cap! Acest lucru mă cam deranjează căci personajul ei ajunge să fie bipolar. Ba îl place pe Albert, ba nu îl place. Ba e încrezătoare, ba plânge într-un colț. Ba îi oferă și lui atribuții, ba se consideră lucrată pe la spate. No pun intended, I swear!

Ideea este că ea oricum este presată de foarte multe lucruri. Neacceptarea imaginii ei pe tron de către subalterni. Vorbele urâte la adresa consortului ei. Sarcină după sarcină și încăpățânarea ei de a pune soarta țării peste sănătatea ei nu îi fac viața prea ușoară.

De asemenea, toate cunoștințele noastre despre Victoria se bazează pe jurnalele ei. Jurnale care au fost ulterior cenzurate de fiica ei, Prințesa Beatrice. Ceea ce mă face să cred că nu vom afla niciodată adevărul. Dar nu ăsta e de fapt farmecul?

Fun/ interesting facts:

  1. Victoria se căsătorește cu Albert, vărul ei de gradul I !!
  2. Junralele ei compun peste o sută de volume;
  3. În serial, Victoria este atrasă de Lord M, prim-ministrul regatului. În realitate, se pare că acesta o manipula după bunul său plac. Mi se pare tare ciudat cum producătorii au transformat o astfel de relație toxică într-o idilă;
  4. Deși a fost iubită de populație, mulți au fost cei care au încercat să o asasineze;
  5. Nu își dorea neapărat copii, dar a dat naștere a nouă prunci (toate au fost nașteri naturale dacă nu mă înșel) și nu suporta să fie menajată. Pentru ea nu exista noțiunea sexului slab, ori comportament diferit față de gravide. Năștea și la câteva zile se întorcea la atribuțiile ei;
  6. Protagonista  a jucat în Doctor Who.

Momentan serialul a debutat cu sezonul 2 și devine din ce în ce mai interesant. Voi ce seriale istorice urmăriți?