Film: The Wailing

the wailing film coreean

Dacă tot e perioada petrecerilor de Halloween, vin cu o recomandare de film horror: The Wailing.

Pentru mine e destul de dificil să scriu despre un film horror fiindcă din trailer sau poster (dacă e explicit) risc să trag o sperietură. Tocmai de aceea vin cu o recomandare de film horror coreean la săptămâni după vizualizarea în cadrul Săptămânii Filmului Coreean de la Grand Entertainment.

Un sat din Coreea de Sud este zguduit de o serie de crime care se răspândesc precum râia. Totul începe cu mutarea unui bătrânel misterios de origine japoneză în zonă, iar sătenii vor asocia nenorocirile cu venirea sa.

Oamenii par să contacteze un virus, ori sunt pur și simplu posedați și ucid tot ce le iese în cale. Astfel familii întregi sunt găsite măcelărite în case, în timp ce criminalul stă în pragul ușii arătând precum un zombie.

Polițistului Jong-goo îi revine sarcina de a investiga cazul, iar lucrurile iau o întorsătură ciudată când fiica lui dă semne că ar putea deveni următoarea amenințare. Personajul său este foarte amuzant, căci meseria de polițist nu i se potrivește sub nicio formă. Este aiurit, fricos și deseori devine enervant fiindcă îngreunează ancheta prin comportamentul său neprofesional.

Misterul devine și mai încâlcit când polițiștii dau buzna în casa bătrânelului japonez. Acesta nu dorește să coopereze, iar dovezile găsite duc la concluzia că ipoteza unui virus, sau a unei boli este de exclus. Zvonurile conform cărora se confruntau cu ceva paranormal se adeveresc, iar cei care au vizitat casa japonezeului par să fie bântuiți de ce au văzut acolo.

Starea fiicei lui se agravează, așa că bunica apelează la un shaman pentru a o salva pe micuță. Are loc o ședință de spiritism, ori de exorcizare, total diferită de orice altceva ați văzut în filmele horror. Il-gwang (shaman) este îmbrăcat colorat, efectuează un dans al ploii ciudățel, sacrifică animale și pare că mai degrabă dă audiție pentru Eurovision în loc să exorcizeze un copil.

Exorcizarea nu dă roade și te face să te întrebi din nou. Este de vină japonezul? este o boală? Este altcineva implicat?

Filmul este din 2016, iar efectele lasă de dorit. În schimb povestea este foarte bine construită și te lasă cu sufletul la gură până la scena finală. Îmi place când un film horror explică ce tocmai ai văzut și nu te lasă cu o groază de întrebări fără răspuns. Cu toate astea, povestea este foarte încâlcită și recunosc, a fost nevoie să căutăm explicația filmului pe internet.

Dacă vă plac filmele horror cu poveste, le recomand cu căldură pe cele făcute de coreeni sau japonezi, se pricep de minune la asta. Să vă pregătiți fiindcă în majoritatea veți da de un personaj tăntălău precum polițistul Jong-goo.