Filmul Shazam este diferit față de orice alt film cu supereroi pe care l-am văzut. Este amuzant, protagonistul este stângaci, habar nu are ce puteri are și cum le poate folosi, iar acțiunea se petrece în jurul unor copii. Povestea începe cu un vrăjitor în căutarea unui moștenitor al puterilor sale. Seamănă puțin cu desenul animat Misterele din Providence dacă mă întrebați pe mine. Surprinzător, acțiunea este cronologică. Eram obișnuită ca abia pe la finalul filmul, ori chiar în a doua parte să alfu ce s-a întâmplat în trecut, însă a fost o surpriză plăcută să văd evenimentele în ordinea firească.
Primul personaj important cu care facem cunoștință este Thad, un băiețel pe care vărjitorul nu îl consideră demn de puterile sale și nu îl alege drept campion. Thad va avea să crească mâniat de această experiență și tot restul vieții sale se va lupta pentru a obține puterile cu orice preț. Peste niște ani și încercări eșuate ale vrăjitorului, apare Billy Batson. Billy este un orfan năzdrăvan, care își caută familia biologică și nu acceptă ideea de a fi introdus într-o nouă familie. Fiindcă este minor, este nevoit să accepte să se mute într-o casă alături de alți 5 copii orfani, dar de unde dorește de asemenea să fugă pentru a-și găsi mama.
Billy primește puterile celor 7 zeități: Solomon, Hercule, Atlas, Zeus, Ahile și Mercur si se poate transforma în supererou când își strigă noul nume: SHAZAM! Acesta nu e numele original al personajului. Inițial era numit în benzile dsenate Captain Marvel, însă cred că v-ați prins și voi că la cinema Captain Marvel părea 100% femeie.
Cine a fost primul Captain Marvel?
Conform benzilor desenate, primul Captain Marvel este Billy Batson, care se transformă în supererou când strigă Shazam. Eroul a fost creat prin ’39 de Bill Parker. La prima sa apariție în 1940 era numit Captain Marvel și câștigase atât de mult în popularitate încât depășise vânzările Superman. Numele s-a extins către alte două personaje, Mary Marvel și Captain Marvel Jr, dar în ’53, DC Comics vine cu acuzații grave: Captian Marvel este doar o copie Superman! Drepturile pentru folosirea personajelor Marvel îi revin lui DC, dar între timp, Stan Lee a numit Captain Marvel un personaj de-al său, nu tipa blondă pe care am văzut-o de curând la cinema. Fiindca nu a avut succes, au omorât personajul și se pare că alte 7 personaje au preluat acest nume până când a ajuns la cea pe care o cunoaștem astăzi drept Captain Marvel. În final, DCEU au rebranduit personajul numindu-l Shazam, acornimul format din cei 7 zei a caror putere o posedă. Interesting, huh?
Trecând peste această dispută între cine e cine și cine are dreptul de folosință a acestui nume, Shazam este un film bun. M-a amuzat teribil, m-am speriat de câteva ori și este genul acela de film în care binili învinge. Cred că cel mai mult mi-a plăcut chimia dintre Shazam și Freddy, băiețelul care îl va ajuta să își descopere puterile. În ciuda diferenței de vârstă, cei doi se potrivesc pe ecran și mă bucur foarte mult că între ei nu a intervenit nicio fată. Pe mine una mă deranjează când în poveștile cu supereori sunt inserate povești de amor inutile. La Spider-Man sau Iron Man înțeleg, e o întreagă istorie acolo, dar nu îmi place când Captain America se sărută random cu una. Hello? Ai un univers de salvat? Plus că e imposibil să nu speri la ceva mai mult între Chris și Scarlet pe ecrane.
Am divagat de la subiect, i know. Shazam e un film diferit, asta trebuie să știți din start. Nu este extraordinar. Scenele de luptă nu vă vor da pe spate și cu siguranță are elemente care vor atrage copiii la cinema, dar este amuzant și sincer. Shazam este până la urmă un alter ego al unui puși, un băiețel prins în coprul unui bărbat cu puteri supraomenești cu care nu știe ce să facă. Nu este pregătit să salveze lumea, ori să se rupă de trecut. Povestea puștiului este chiar sfâșietoare, în timp ce personajul său adult este un tip super carismatic și mereu pus pe șotii. Interpretarea magistrală este a lui Zachary Levi, actor pe care l-am adorat în The Marvelous Mrs. Maisel. Și dacă Levi nu v-a convins, vă mai spun că la finalul filmului apare Ross Butler. Mai lipsea Noah Centineo și era tot ce îți puteai dori de la viață.
Filmul va fi disponibil în cinematografe începând cu 5 aprilie. Să rămâneți după credits, merită!
Btw, dacă sunteți curioși de TOATE filmele despre care scriu, aruncați un ochi pe bucharestjournal, acolo scriu mai des despre filme, dar și despre localuri.