Film: Bird Box – Orbește/ Bird Box

Tracking and managing office supplies
Sursa: IMDb

Dacă v-a plăcut A Quiet Place, Netflix a lansat anul trecut (hello 2019, te-am scris corect din prima încercare) filmul Bird Box – Orbește.

În filmul Bird Box – Orbește, planeta este atacată de entități necunoscute, a căror origine ori misiune nu o vei afla nici în sezonul 9 din The Walking Dead. Pe scurt, dacă privești entitatea, ori un om deja infetat, vei deveni și tu un nebun dornic să se sinucidă. Oamenii încep să se dea cu capul de pereți, se aruncă de la etaj, se urcă la volan pentru a intra în primul stâlp și par a avea viziuni cu oamenii dragi pe care i-au pierdut.

Asemănarea cu A quiet Place este izbitoare fiindcă avem din nou niște copii care trebuie să supraviețuiască într-o lume în care joaca este aproape imposibilă. De data asta în loc să nu facă zgomot trebuie să nu deschidă ochii.

Personajul principal, Malorie (Sandra Bullock) nu conștientizează pericolul până nu vede cu ochii ei cum reacționează oamenii acestui ”virus”. Ca în orice film horror, găsește refugiu într-o casă aleasă la întâmplare alatăuri de un grup de necunoscuți cu care va conviețui o perioadă.

Simțeam nevoia să fac o listă cu lucrurile deloc surprinzătoare care se întâmplă în film (spoiler alert):

  1. Casa în care se refugiază evident că este o vilă cu destule dormitoare pentru toți și o bartai camera doar pentru mașina de spălat și uscător;
  2. Grupul nu duce lipsă de un bun samaritean care deschide ușa oricui;
  3. Malorie e gravidă și nu e singura. Și nu vă faceți griji, deși lumea pare să se ducă de râpă și un copil pare cea mai rpoastă decizie, oamenii tot fac sex neprotejat;
  4. Singurul om care gândește logic este numit asshole:
  5. Exact ca în The Walking Dead, nimeni nu are nici cea mai vagă idee ce naiba îi atacă
  6. Nimeni nu cunoasște o banală regulă de cercetas: Nu părăsi grupul!

Cu toate astea, filmul mi-a plăcut. În primul rând, nu este chiar horror fiindcă nu apuci să vezi entitățile/ demonii/spiritele/ extratereștrii care atacă omenirea. Așa că orice găină speriată poate urmări filmul fără griji. Însă ce face Bird Box demn de vizionat? Malorie și evoluția ei.

Filmul debutează cu o scenă în care ea pictează și sora ei o tachinează fiindcă stă ca o pustnică doar în casă. Din primele minute înțelegem că Malorie este incapabilă (ori nu dorește) să construiască relații interumane. De asemenea, consideră că dacă ignoră un lucru, acesta dispare. Din păcate nu merge așa și cu o sarcină. Întâmplările din film, poate și sarcina, o fac să se schimbe. Malorie cea de la început este total diferită de cea de la finalul filmului. Aproape că ajungi să o îndrăgești.

Pe youtube veți găsi multe teorii, explicații despre deleted scenes și câteva detalii interesante despre cei care nu par afectați de “virus” și vi le recomand dacă doriți să aprofundați povestea.

Bird Box – Orbește este disponibil pe Netflix și ține două ore. Nu se bucură de un rating bun pe IMDb, dar eu zic că merită în cazul în care vă mulțumiți cu filme horror soft, în detrimentul celor cu monstruozități.