Seriale faine vizionate recent

seriale faine

 

seriale faine

Zilele trecute am aflat cu ajutorul aplicației TV Time că am petrecut oficial un an de zile urmărind seriale (bune zic eu).  Și pentru că în ultima perioadă nu am mai scris despre ce serial m-a impresionat, le-am adunat pe cele mai bune la un loc. Țin să menționez că este strict opinia mea, deoarece în afară de Chernobyl și alte câteva, majoritatea nu se regăsesc neapărat în liste cu cele mai bune seriale ale tuturor timpurilor. Așadar, să purcedem:

5 seriale faine

ChernobylChernobyl

Cred că este deja târziu să recomand serialul Chernobyl. Dacă nu l-ai văzut până acum insert shame scene from got căci sunt doar 5 episoade! Până și tatăl meu l-a văzut! După cum probbail vă așteptați, serialul prezintă într-o manieră cinematografică excepțională dezastrul de la reactorul nuclear numărul 4 din 1986, lângă Prîpeat, Ucraina, pe vremea acea parte a URSS.

În cazul în care vă gândiți că acest serial nu este pentru voi fiindcă subiectul abordat nu face referire la draogni, ori fiindcă nu știți nimic despre energia nucleară, fiți fără grijă! No one has time for that! Însă serialul reușește să explice perfect tot ceea ce s-a întâmplat acolo, astfel încât la episodul 5 să fiți deja exerpeți în energie nucleară.

Este un serial minunat, cu un casting superb, un mod formidabil de a te ține în priză și de a te face să nu mai poți de nerăbdare să dai play următorului episod. Nu degeaba este cel mai bine cotat serial de pe IMDb, ultimul episod având chiar nota 9.9 *not great, not terrible*.

Black Mirror

Black Mirror sezonul 5

Când vine vorba de seriale faine, Black Mirror trebuie să fie neapărat în listă. Noul sezon are doar 3 episoade și deși mi-au plăcut foarte mult, așteptarea parcă a fost cam lungă. Ca deobicei, fiecare episod prezintă câte o poveste diferită, nefiind nevoie să vedeți tot serialul pentru a-l înțelege, dar am citit un articol conform căruia acțiunea serialului s-ar petrece în același univers.

Sezonul 5 prezintă trei povești, prima fiind axată pe jocurile VR, a doua pe efectul social media la volan și a treia despre lucrurile negative din spatele industriei muzicale, în care artiștii sunt doar niște mașinării de făcut bani.

Primul este destul de disturbing ca idee, însă joacă Falcon în el so i guess it is good. Al doilea în opinia mea este ceva mai boring, însă mesajul transmis e unul puternic. Cel de-al treilea este favoritul meu și cel mai prost cotat pe IMDb. O are ca protagonistă pe Miley Cyrus și îl consider drept o continuitate pentru Hannah Montana, un fel de răzbunare către Disney de care Miley nu a avut parte.

*Neapărat de văzut și filmul interactiv Bandersnatch, care aparține tot universului creat de Black Mirror.

American Crime Story

American Crime Story sezonul 2

Anul trecut eram în Barcelona la verișoara mea, iar seara ne uitam la sezonul 2 din American Crime Story: Asasinarea lui Gianni Versace. Văzusem câteva episoade, eu clar mai puține decât ea, căci de la atâta plimbat adormema buștean. Anul acesta l-am reluat, iar între timp a primit și o sumedie de premii și distincții, protaognisutl Andrew Cunanan fiind interpretat în mod magistral de către Darren Criss. În rolul lui Gianni Versace este Edgar Ramirez, iubitul său este Ricky Martin, iar sora, Donatella Versare este interpretată de Penélope Cruz.

Avem așadar un serial inspirat din fapte reale și un casting de excepție. Ce îi lipsește? Nimic. Serialul acesta este pur și simplu perfect. Deși acțiunea nu este prezentată cronologic, conține elemente de mister, psihologie și thriller. Reușește să te țină în priză și să te facă să aștepți cu nerăbdare următorul episod. Cel mai impresionant rămâne în schimb deznodământul. Nu este un spoiler, ci doar o constatare pe care o găsiți oriunde în online despre această crimă și anume: Asasinul lui Gianni Versace a fost prins extrem de greu din simplul motiv că era gay. Cui credeți că îi păsa de gay în anii 90? Clar nu autorităților.

The Umbrella Academy

The Umbrella Academy sezonul 1

Am început The Umbrella Academy datorită feedback-ului pozitiv găsit în online. După Deadly Class, simțeam nevoia de încă un serial cu adolescenți misterioși, doar că acesta le depășește pe toate. Este vorba despre o academie (nu v-ați fi așteptat la asta) în cadrul căreia învață 7 copii speciali: Vanya, Luther, Diego, Allison, Klaus, Number Five și Ben. Aceștia sunt trimiși de tatăl lor adoptiv (un fel de Charles Xavier mai bătrân și mai tembel) în diferite misiuni să salveze lumea de răufăcători, fiecare având câte o putere specială. Cu toate acestea, micuța Vanya este mereu lăsată acasă, ea fiind diferită față de frații ei. Această izolare a Vanyei față de grup plus comportamentul extrem de ciudat al tatălui, îi face pe copii să părăsească pe rând casa.

Cei 7 sunt reuniți abia la moartea tatălui, doar că odată cu acest eveniment tragic se confruntă cu o problemă și mai mare: sfârșitul lumii! Deși au tăiat legătura și nu prea se suportă între ei, frații trebuie să colaboreze pentru a opri distrugerea universului în care ei trăiesc. Primul sezon are un final deschis și a fost confirmat cel de-al doilea. Deși este un serial cu o poveste încâlcită, pe parcurs sunt epxlicate toate detaliile necesare pentru a vă putea bucura de dialogul amuzant și de scenele cu bătaie pe fundalul unor piese epice.

Younger

Younger sezonul 5

Am mai povestit despre Younger, însă de curând a început sezonul 5 și e din ce în ce mai încâlcită povestea pentru Lisa. Recapitulare: Lisa e o tipă de 40+ care minte că are 26 pentru a obține un job mai bun. În sezonul 5 deja majoritatea personajelor îi cunosc secretul, doar că lucrurile devin tensionate între ea și Kalsey (Hillary Duff) iar Charles și Zane par să ascundă ceva. Josh în schimb (fostul Lizei, ăla căruia i-a frânt inima în repetate rânduri și care e de vârstă cu fiisa) are parte de o situație care îi dă cu totul peste cap viața. Au apărut două episoade, dar nu pot să nu mă gândesc că producătorii sigur îi vor împăca pe Josh și Liza la un moment dat.

Alte 5 seriale faine de care am cam uitat

Stranger Things

Zilele trecute am văzut în metrou trailerul pentru sezonul 3 și uitasem de cât de mult mi-a plăcut acest serial. Deși inițial am fost reticentă deoarece protagoniștii sunt copii, acțiunea s-a dovedit a fi captivantă și trebuie să recunosc că au fost momente în care m-am speriat. Serialul pare a fi o prelungire a romanelor lui Stephen King datorită modului în care reușește să îmbine elementele de horror, mister și inocența unor copii extrem de inteligenți.

Acțiunea serialului se petrece în America anilor ’80, într-o vreme în care copiii nu aveau smartphone sau tabletă, iar de Tinder nu auzise nimeni. Într-o zi ca oricare alta, băiețelul Will dispare, iar prietenii săi devin mici detectivi. În timp ce părinții și autoritățile din oraș cred că au luat în calcul toate variantele, apare tânăra Eleven (interpretată de Millie Bobby Brown) care se dovedește de mare ajutor în recuperarea lui Will. Povestea este destul de încâlcită, dar e interesant de văzut cum niște copii reușesc să îi dea de cap. Serialul nu este chiar horror, sunt doar eu fricoasă. Orașul este abosrbit de întuneric și sunt destule scene în care ai impresia că o să apară ditai monstrul în fața ochilor tăi. În următorul sezon protagoniștii sunt adolescenți în toată regula și tare curioasă sunt ce vor face mai departe.

The Marvelous Mrs. Maisel sezonul 2

Am mai recoamndat acest serial și sunt sigură că ați mai auzit măcar în treacăt de el. Pentru a ne împrospăți totuși memoria, serialul prezintă povestea lui Maisel, o femeie proaspăt divorțată care printr-o conjunctură interesantă ajunge să facă stand-up comedy. Acțiunea se petrece în America anilor 50, iar sezonul 2 este concentrat pe dificultățile peste care o femeie dădea în acele vremuri dacă dorea să practice o meserie în care majoritatea este formată din bărbați.

Personal, mi-a plăcut mai mult primul sezon. Al doilea a fost axat mai mult pe carieră, încercarea de a-și reîntregi familia și nu prea. Aștept al treilea sezon pentru a vedea încotro se îndreaptă acțiunea, însă indiferent de deznodământ, înțeleg că este totuși vorba de anii 50, iar la acea vreme principiile de viață erau altele

The End of the F***ing World

The End of the F***ing World sezonul 1

Uitasem de acest serial, dar se pare că anul acesta apare cel de-al doilea sezon și sunt tare curioasă ce mai fac James și Alyssa. Primul sezon prezintă în 8 episoade povestea a doi adolescenți care decid să fugă de acasă. Chimia dintre ei este ciudată, iar ambii se confruntă cu crize de identitate. Pe scurt, sunt niște adolescenți complet normali, care se comportă cum doar în filme ați vedea. James crede că e un psycho, iar Alyssa nu se poate adapta, fiecare având problemele sale acasă.

Fuga lor nu este lipsită de peripeții, punându-și de multe ori viața în pericol. Avem astfel part de o călătorie inițiatică, cei doi fiind dintr-o dată curioși să facă tot ceea ce în mod normal nu ar avea voie. Serialul este fucked-up, dar interesant. Cred că ceea ce atrage este faptul că începe cu monologul lui James în care declară: I am pretty sure I am a psycopath. Dialogul este bun, iar finalul deschis te lasă cu foarte multe întrebări, ale căror răspunsuri le vom afla sper eu în al doilea sezon.

Sex Education sezonul 1

Vă amintiți acele emisiuni în care o tipă venea în licee să îi învețe pe copii educație sexuală? Nu la noi în țară ofc, căci suntem prea ocupați cu familia tradițională. Well, în serialul Sex Education, protaognistul Otis ține un fel de astfel de ore, doar că într-o toaletă dezafectată și mai percepe și un tarif anume. Povestea este cu atât mai interesantă cu cât aflăm că mama lui este terapeut specializat în problemele ce țin de sexualitate (plus nimfomană). Așadar, Otis este de fapt un băiat simplu, care nu se poate dezvolta normal pentru că se pare că o mamă atât de deschisă pe tema sexului nu reprezintă neapărat un avantaj.

Lui Otis li se alătură Maeve, o tipă marignalizată de restul liceenilor (vechea poveste, a făcut sex și ghiolbanul s-a lăudat hăhă) și Eric, colegul de culoare care e gay. Maeve și Eric au povești foarte interesante, viața lor de acasă fiind cu mult mai complicată decât a lui Otis, ei încercând mai degrabă să supraviețuiască acestei perioade de liceu.

Este un serial amuzant, trist pe alocuri și cu câteva chestii faine de dedus din el. Până se pune serios Ministerul să impună educația sexuală în școlile noastre, apare sezonul 2 din Sex Education în 2020.

Baby sezonul 1

Baby este o producție italienească pentru adolescenți, dar cu un plot încâlcit și un deznodământ de-a dreptul fucked up. Povestea se concentrează pe prietenia bizară dintre Ludovica și Chiara, două liceene total diferite. În timp ce Chiara este the girl next door, Ludovica este dată la o parte de colegi din pricina unui sex tape care a circulat cu ea. Deși la prima vedere pare că ne dăm seama ușor cine sunt personajele negative, precum Betty din Riverdale, Chiara se dovedește a fi la fel de dark precum noua ei prietenă.

Fiecare elev are problemele sale, de la familie destrămată și droguri, până la out of the closet și afacere cu escorte. Nu este un serial ușor de digerat și nici nu m-a dat pe spate. În schimb apreciez faptul că abordează subiecte sensibile. Producătorii au ales ca abordarea să fie destul de raw, invers față de ceea ce v-ați aștepta că este corect, dar eu una am concluzionat că în serial este de fapt vorba despre deciziile proaste pe care le poți lua când viața de acasă nu e tocmai roz. Merită încercat deoarece are doar 6 episoade și a fost confirmat sezonul 2.

Bonus:

Jane The Virgin sezonul 5

Am început Jane The Virign în urmă cu câțiva ani și nu mi-a plăcut deloc. Între timp a început ultimul sezon și am decis să îi mai dau o șansă. Am reluat serialul și de data aceasta m-am îndrăgostit iremediabil. Jane este o tipă crescută de bunica ei extrem de credincioasă, care îi insuflă ideea (obsesia) că ar trebui să rămână virgină până la căsătorie. Dintr-o greșeală a unui doctor, Jane este înseminată și rămâne însărcinată cu copilul lui Rafel, moștenitorul unui imperiu hotelier. Rafel e cu Petra, Jane cu Michael și vă reamintesc, Jane e virgină! Subiectul nu este unul interesant, ba chiar stupid pe alocuri, dar vă las pe voi să descoperiți lucrurile lipsite de logică sau de bun simț din serial.

Ceea ce face acest serial mișto și digerabil este asumarea. Nu, nu asumarea de la insula iubirii, ci asumarea că este un serial dramatic, deseori tras de păr și care nu se ia prea în serios. Naratorul descrie fiecare situație precum un episod de telenovelă, iar Jane și familia ei vorbesc deseori în spaniolă, fapt ce adaugă autenticitate serialului.

Pe parcurs, ajunge și Jane să facă sex (nu e spoiler, e doar cursul vieții) și este interesant de văzut cum deși titlul serialului pare că pune accentul pe ideea de virginitate, cu timpul se observă că de fapt este o poveste de viață. Este un serial care încearcă să prezinte cât mai multe situații care se pot întâmpla (doar că nu toate deodată ca la Jane) și greșelile pe care le fac oamenii când sunt copleșiți de sentimente. Serialul parcurge etapele normale ale vieții, de la naștere, căsătorie, botez, divorț, moarte, amnezie, scrierea unei cărți…Ce? Voi nu publicați o carte așa out of nowhere?

Riverdale sezonul 3

Am terminat sezonul 3 din Riverdale, dar nu este genul de serial pe care l-aș recomanda. Bineînțeles, dacă sunteți ca mine și simțiți uneori nevoia de un serial de umplutură care pare să fie produs de Disney la beție, atunci Riverdale este alesul. Am abordat destul de des subiectul Riverdale și mi-am exprimat opinia sinceră și anume că nu e mare lucru de capul acesuti serial, iar în sezonul 3 devine de-a dreptul dubios și lipsit de logică. Cu toate acestea, reușește să te facă să îți dorești să îl vezi mai departe. În fiecare episod teoriile îți sunt date peste cap, mai învie cineva, iar la final te lasă cu un ditai ciffhanger-ul. Mă voi uita cu sigurnață și la sezonul 4, dar în continuare îl consider un serial care putea să fie mișto, doar că i-au adăugat mult prea multe elemente care nu își aveau locul din dorința de a-l face interesant.

P.S. Dacă vreți să fiți niște stalkeri notorii și să fiți întotdeauna la curent cu ce seriale faine urmăresc, vă recomand aplicația TV Time. Cu ajutorul acesteia nu veți uita niciodată la ce episod ați rămas și vă puteți inspira oricând din listele altora 😀