Recenzie: O fată ca ea de Marc Levy

recenzie carte

De curând am terminat de citit cartea O fată ca ea de Marc Levy. Numele acestui autor mi-a apărut în cale toată perioada liceului. În banca a doua din rândul de la mijloc vedeam mai mereu o carte semnată de Marc Levy. Aveam o colegă îndrăgostită de romanele sale, însă eu am făcut cunoștință abia cu ocazia romanului Hoțul de Umbre.

Am primit cartea O fată ca ea drept cadou în ultima mea zi de muncă prin noiembrie anul trecut și fiindcă știam că autorul scrie bine, plus că titlul și coperta m-au atras instant, am decis să o citesc mai repede decât plănuisem. Țin să menționez că încerc din răsputeri ca anul acesta să cumpăr cât mai puține cărți pentru a citi ce am deja în bibliotecă.

Plot O fată ca ea 

O fată ca eaCartea urmărește două planuri narative. În primul rând, îl avem pe autor care descrie cu lux de amănunte locatarii de la numărul 12 de pe Fifth Avenue, New York și în al doilea rând, avem relatările personajului Chloe. Pasajele ei par însemnări de jurnal, aceasta menționând de câteva ori pe parcursul cărții că ține un jurnal. Ca personaje principale îi avem pe Chloe, Sanji și Deepak, cel din urmă fiind cel mai amuzant și ușor de îndrăgit personaj.

Deepak și soția sa au fugit din India în tinerețe deoarece familia lor nu era de acord cu mariajul. Ajunși într-o țară străină s-au văzut nevoiți să muncească din răsputeri pentru a se întreține, iar acum, la bătrânețe, Deepak este liftier. Interesant este faptul că lucrează în una dintre puținele clădiri cu lift mecanic. Acest lucru înseamnă că Deepak se îmbracă în uniformă, are grijă să oprească perfect la fiecare etaj și ajută locatarii cu tot ce poate, dar le păstrează și secretele. Este genul acela de liftier pe care îl vedeți în general prin filme, doar că Deepak are un vis. Își dorește să depășească un record înainte de a se pensiona, însă lucrurile iau o întorsătură tensionată când colegul său (de pe tura de noapte) se accidentează.

Chloe locuiește la etajul 8 al clădirii alături de tatăl său, dar cu ani în urmă a suferit un accident în urma căruia i-au fost amputate picioarele. Actriță la bază, dublează voci și se bucură de viață în felul ei. Este un personaj luminos, veșnic zâmbăreață și cu replicile la ea. Apare în peisaj Sanji, nepotul lui Deepak. Acesta deși este milionar în Mumbai fiindcă a creat un fel de proprie versiune a rețelei Facebook, alege să se cazeze la unchiul și mătușa sa, astfel ajungând în situația de a fi liftier de noapte.

Mi-a plăcut cartea fiindcă la un moment dat are loc o anchetă, iar faptul că fiecare locatar este suspectat devine destul de incitant. Nu se poate compara cu o operă a Agathei Christie, dar este interesant modul în care autorul a ales să livreze povestea. Fiecare locatar are tabieturile sale, ceea ce face și mai comică poziția lui Deepak, dar mai ales, venirea lui Sanji.

Cartea o fată ca ea de Marc Levy este o comedie romantică ușor de parcurs, care cu siguranță vă va face să zâmbiți și sper ca personajul lui Chloe să vă inspire!

Găsiți cartea pe elefant.ro, libris.ro și cartepedia.ro. Lectură plăcută!