Serial: Euphoria/ Euforia (HBO)

Euphoria serial HBO

Euphoria Jules si Nate

Euphoria nu este o piesă de la BTS, nici acel program tv cu telenovele. Euphoria este serialul pentru adolescenți produs de HBO despre care vorbește toată lumea! Tocmai am terminat de văzut primul sezon și a fost confirmat al doilea. Nu se cunoaște data, dar sper să nu fie nevoie să așteptăm mai mult de un an pentru continuare. Pe IMDb serialul este cotat cu punctajul 8.4, iar episodul 4 se prezintă cu un bine meritat scor de 9.3.

Producția este extrem de lăudată pe internet, inclusiv de către vedete. Cu toate acestea, este un serial dur, disturbing pe alocuri și care prezintă o realitate crudă pe care din păcate o trăim.

Euphoria, serial produs de HBO – Plot

Serialul prezintă viața zbuciumată a unor adolescenți. Regizorul serialului a explicat că și-a dorit o producție care să epxlice nesiguranța și anxietatea specifică tinerilor și că ideea i-a venit tocmai din experiențele trăite de el.

Povestea o are în prim plan pe Rue (Zendaya) și încercarea ei de a reveni la o viață normală. Este dependentă de droguri și nu își dorește să renunțe la ele, dar este conștientă că familia ei suferă din aceasă[ cauză. Serialul este o luptă continuă între procurarea de droguri și reînceperea perioadelor de staying clean. În ajutorul ei apare fata cea nouă, Jules, o zână cu sclipici,  cu care se împrietenește imediat.

Pe parcursul celor 8 episoade, Zendaya este protagonista și naratoarea unui serial tulburător, crud și nemilos. Pe lângă povestea ei, aceasta ne expune și trecutul celorlalte personaje, fiecare reprezentând o problemă specifică vârstei (orientarea sexuală, bullying, statutul social, concepția că nu ești îndeajuns de bun, etc.) Temele sunt prezentate într-un mod onest, cu multe scene de sex, violență și limbaj licențios, motiv pentru care cel puțin la început, s-ar putea să vă surprindă.

Personajele din Euphoria

Fiecare personaj din serialul Euphoria vine la pachet cu propriul său bagaj emoțional. Am ales să vă detaliez doar 3 deoarece ei au parte de cel mai mult screen time. Interesant este că deși Zendaya este protagonista serialului, fiecare personaj important are episodul său dedicat. Pe parcursul primului sezon, aflăm poveștile din copilărie și acest lucru ne ajută să le înțelegem mai bine comportamentul actual. Este modul serialului de a arăta efectul traumelor din copilărie asupra vieții de adolescent și ulterior, prezente și în viața de adult.

Euphoria serial HBO

Rue

Rue Bennet este o tânără depndentă de droguri. Serialul debutează cu ea întorcându-se de la rehab, unde a fost internată în urma unei supradoze care a lăsat-o înconștientă pe holul casei unde locuiește cu mama și sora mai mică. Deși la prima vedere poate părea tânăra cu cele mai mari probleme, pe parcurs veți înțelege că de fapt este unul dintre puținele personaje care ia decizii cu cap și care are capacitatea de a face rapid conexiunile între diferite situații pentru a desluși diferite mistere ale oamenilor din jurul său. Și în caz că nu știați, este interpretată de magnifica Zendaya!

Jules Euphoria

Jules

Jules Vaughn este un personaj interpretat de Hunter Schafer. Este o tânără care pare să fie veșnic fericită și energică, dar de fapt are și ea traumele ei. Alege să ascundă greutățile din viață cu alcool, petreceri și nu îi este teamă să iasă cu tipi random. Este un personaj greu de citit. Nu am înțeles multe dintre deciziile ei, dar asta și fiindcă nu mă aflu în pielea ei. Jules este interpretată de Hunter Schafer, o actriță care este transgender atât în serial cât și în realitate.

Nate Euphoria

Nate

Nate este un personaj groaznic. Genul acela de om pe care îl veți urî din prima clipă în care îi veți vedea chipul pe ecran. În aparență este un tip masiv, popular și manipulator, dar în realitate este doar un copil speriat. Interesant este faptul că deși are o atitudine greșită față de toți cei din jurul lui, nu este un total douchebag cu iubita lui. În comparație cu alți băieți răi de prin seriale, Nate aka. Jacob Elordi, ar face orice să își știe iubita (Maddy) în siguranță și fericită.

*Alte personaje care merită menționate sunt Fezco, Lexi, Kat și McKay. Restul nu m-au impresionat, dar fiecare dă dovadă de un talent actoricesc extraordinar. Dacă pe Zendaya deja o știm cu toții, Hunter este pentru prima oară în postura de actriță și face o treabă grozavă. Jacob Elordi în schimb este supriza serialului. Până acum era cunoscut datorită odiosului film The Kissing Booth, produs de Netflix, dar cred că rolul din Euphoria îi va aduce câteva premii.

Opinia personală despre serial

Personal simt nevoia să compar Euphoria cu 13 Reasons Why. Deși tema centrală diferă, faptul că au inclus atâtea linii narative și probleme specifice perioadei de adolescență mă face să cred că ambele își doresc să creeze awareness asupra subiectului mental health. De 13 Reasons Why știm deja că a eșuat lamentabil să facă acest lucru, ba chiar a fost scoasă scena cu sinuciderea Hannei deoarece aparent încuraja suicidul.

Euphoria în schimb conține o tonă de scene grafice, violență, nuditate și limbajul utilizat este ultima problemă, trust me! Din punctul meu de vedere e puțin cam prea mult. Nu contest că aceste lucruri nu se întâmplă în realitate. E pur și simplu faptul că nu mă așteptam la atâta piele pe ecran și că eu una nu apreciez foarte mult serialele care adună într-un singur loc toate problemele unui adolescent. Este prea puțin timp să stăm să analizăm narativul fiecăruia și nu cred că la finalul serialului vor apuca să le rezolve pe toate.

Nu se numără printre favoritele mele, dar apreciez felul în care acești tineri și-au dovedit talentul, apreciez metoda raw de a arăta ceea ce este urât în lume și că personajele se diferențiază de tipologiile prezente în majoritatea serialelor pentru adolescenți.

Serialul Euphoria este disponibil pe HBO și HBO GO.