Selecția Națională Eurovision 2018

Poză preluată de pe pagina Eurovision România

Duminică seara am fost în public la finala Selecției Naționale Eurovision 2018.  I-am avut alături de mine pe Marius și Mihnea și chiar m-am bucurat că am luat parte la show-ul cu care am copilărit din 2003 încoace.

Piesele din finală

În finala de la București s-au clasat 15 piese:

Feli – Bună De Iubit

Cred că jumătate de sală era acolo pentru Feli. Oamenii chiar sperau că ea ne va reprezenta în finala de la Lisabona. Mi-a plăcut de ea fiindcă a fost fairplay. După ce a cântat a declarat că le mulțumește fanilor ei pentru susținere și e conștientă că este cunoscută față de alți concurenți, dar și-ar dori să fie votată doar dacă oamenii au încredere în piesa ei. Well done Feli! Mie personal nu mi-a plăcut piesa. Are piese mult mai bune, iar aceasta chiar nu se potrivea.

MIHAI – Heaven

Mihai a dat lovitura cu Tornero. Ne-a clasat pe cel mai bun loc din istoria participării României la Eurovision, dar nu cred că participând an de an ne va fura din nou inimile, mai ales că apelează la aceeași rețetă. Nu i-am înțeles costumația, momentul, perseverența, just no. Poate dacă lua o pauză și revenea peste ani, ne-ar fi lovit pe toți nostalgia.

Jukebox feat Bella Santiago – Auzi Cum Bate

Ei au fost favoriții mei. Nu au apărut bebelușele de pe cuburi să danseze, dar nici nu era nevoie. Piesă bună, vocile lor s-au contopit perfect, iar momentul a fost de excepție. Îmi pare rău că nu au câștigat, dar rareori gusturile mele sunt jackpot.

The HUMANS – Goodbye

Semifinala de la Sighișoara a fost singura pe care am urmărit-o cap-coadă și țin minte că m-a uimit piesa fiindcă regăseam în ea elementele tipice Eurovisionului. Voce puternică, ceva nou, solistă frumoasă și boom-ul. Și-a schimbat costumația în timp ce cânta, probabil ca să compenseze pentru lipsa ciudățeniei. Nu știu dacă ați observat, dar la Eurovision îți trebuie și un element de awkwardness ca să fie momentul complet.

Eduard Santha – Me Som Romales

Cred că aceasta a fost singura piesă care îndeplinea criteriile Eurovision. O piesă cu impact, pe o tematică de actualitate și ritmurile orientale mereu au fost bine primite. Îmi amintește de piesa Ungariei de anul trecut. Mă îndoiesc să accepte vreodată România o astfel de piesă la Eurovision. Cum adică să trimitem o piesă care să promoveze egalitatea între etnii, când noi nu ne considerăm egali nici la coadă la spitale?

Teodora Dinu – Fly

Țin minte doar că solista a zburat la propriu.

Dora Gaitanovici – Fără Tine

I have no memory of this.

Claudia Andas – The One

Băi a fost mișto tipa. Piesa e minunată și te lasă cu gura căscată, dar nu e de Eurovision. Dacă te-ai uitat la cel puțin o ediție știi unde vreau să bat. Piesa aceasta este peste ce se dorește de la concurenți.

TIRI – Deşert De Sentimente

The Weeknd în vacanță la Căciulata. Piesa a fost okay. În raport cu piesele băieților de la SHOT aș zice eu. Clar nu de Eurovision, dar pe la radio sper să o auzim.

Erminio Sinni & Tiziana Camelin – All The Love Away

Nici aici nu am idee ce a fost.

Xandra – Try

Idem.

VYROS – La La La

WHY? JUST WHY? Ce pariu a pierdut băiețașul acesta?

Alexia & Matei – Walking On Water

Am spus că jumătate de sală venise la Polivalentă pentru Feli. Cealaltă jumătate a fost pentru Alexia și Matei. Piesa drăguță, ei la fel, dar nu e ce trebuie.

Echoes – Mirror

La ei a lipsit acel boom al piesei. Nu atingerea anumitor octave că nu pe toți îi cheamă Mihai, Luminița sau Paula, dar ceva acolo, să merite pornirea aparatelor cu fum și mișcarea luminițelor. S-a mai și terminat în pom. Piesa lor nu a avut final!!

Organizare

Organizarea a lăsat de dorit. Sala Polivalentă nu dă pe nimeni pe spate, mai ales când ajungi să faci țurțuri. Cu biletele/ invitațiile a fost o nebunie. Eu am trimis mail cu o săptămână înainte de eveniment pentru a primi invitație căci nu găseam nicăieri detalii! Pentru un concurs în care publicul contează 100% este strigător la cer să nu îi acorzi posibilitatea de a participa Cu toate astea, sala a fost plină. Ciudățe.

Nu m-am simțit în siguranță. După ani în care mi-am deschis geanta în fața celor de la pază, fără apă, sau mâncare din afară, mi s-a părut foarte ciudat că duminică seară nu au existat astfel de reguli. Mă întreb ce se întâmpla dacă un spectator din zona de lângă camera verde decidea că vrea să pipăie un concurent? Am văzut doar 3 paznici înainte de începerea spectacolului. Accesul către cameramani, concurenți și prezentatori era complet liber. Dacă aveam chef să înjur pe cineva în direct trebuia doar să mă pun în fața unei camere. Spun aceste lucruri fiindcă speram că ne-am învățat lecția…

Prezentatori

Vreau să spun doar atât: Cine s-a gândit să o plaseze în camera verde pe tipa blondă? Cine?!

Deznodământul

Până să aflăm câștigătorul a fost foarte multă tensiune. Alexia și Matei erau pe primul loc la voturi (exemplu de promovare bine făcută, căci nimeni nu va câștiga din oficiu) Rămăseseră The Humans, Jukebox și Bella, Alexia & Matei și Feli. În acele ultime minute, fanii s-au mobilizat și The Humans au fost desemnați câștigători.

Nu am să neg niciodată regulile geopolitice ale acestui concurs. Cât despre Selecția Națională, iar mă îndoiesc de veridicitatea voturilor. Pe final, vă las această temă de gândire:

Adriana Moga > GRUPUL EUROVISION ROMANIA

Mihai Trăistariu la “Răi da’ buni”:
“Acuma sincer, tu vezi la Feli doar 2900 si ceva de voturi? Eu vedeam pe putin 10000”.
Nu sunt mereu de acord cu Trăista, dar aici chiar a avut dreptate.