Școala de bani @BCR

economii

Am fost astăzi la un curs de educație financiară, mai exact la Școala de bani, o inițiativă BCR de care cu siguranță ați auzit.

Plecasem spre curs cu așteptări foarte mari fiindcă a tot fost lăudat în online, iar eu consider educația financiară prioritară oricărei teoreme sau stil literar. Din păcate, am plecat dezamăgită și nu pot spune că am învățat ceva nou.

Cum decurge cursul

Te prezinți la sediul băncii și împreună cu ceilalți cursanți vă așezați la o masă pentru a răsfoi materialele primite pe care ulterior le veți completa, iar pe unele le puteți actualiza lună de lună pentru a vă urmări bugetul.

Un profesor sau doi, angajați ai băncii, vă vor îndruma și vă vor răspunde la întrebări. Eu am picat într-o sală cu 12 oameni și asta cred că a deteriorat calitatea cursului. Fiecare venise cu așteptările și întrebările sale plus că eram oameni cu meserii și venituri diferite.

Ce te învață concret
  • să ții o evidență a veniturilor și cheltuielilor
  • ce înseamnă venituri (salariu, acțiuni, drepturi de autor, etc)
  • diferența dintre nevoi și dorințe
  • metode de economisire
  • setarea obiectivelor financiare
  • planificarea pe termen scurt, mediu și lung a bugetului tău
  • eliminarea tentației de a cumpăra mai mult decât îți este plapuma

Mai pe scurt, nu te vor învăța cum să faci bani peste noapte, ci cum să ai grijă de banii tăi astfel încât să ajungi la nivelul de trai ideal pentru tine.

De ce nu mi-a plăcut?

Fiindcă știam deja toate aceste lucruri. Eu una îmi verific constant extrasul de cont și păstrez bonurile dacă am plătit cash/tichete pentru a nota fiecare cheltuială. La final de lună trag linie și compar veniturile cu cheltuielile.

Am de mică setat faptul că nu trebuie niciodată să rămân pe 0 pentru că nu știi niciodată când apare o situație neprevăzută în care să ai nevoie de bani. În urma acestei scurte analize mă gândesc ce cheltuieli pot diminua sau tăia pentru a economisi mai mult următoarea lună.

Îmi pun deja cheltuielile pe categorii, îmi setez obiective de exemplu luna asta nu îmi cumpăr machiaje fiindcă în următoarea plec în x oraș și prefer să dau banii pe călătorii. Ori luna asta o las mai moale cu mâncatul în oraș deoarece am analize de făcut și sunt mai importante.

În opinia mea, cursul acesta te ajută doar dacă ești Găgăuță și tu chiar nu știi câți bani intră și ies din contul tău. Am auzit la curs oameni care întrebau cum să facă să nu mai rămână fără bani înainte de salariu. Oameni în toată firea, care nu câștigau minimul pe economie. Așa ceva este noaptea minții pentru mine, dar eu sunt Hagi Tudose în persoană.

Cursul acesta m-a ajutat să îmi dau seama cât de mulți oameni au obiceiuri financiare nesănătoase. Și din păcate în școli sunt prea ocupați să interzică educația sexuală și să oblige religia în loc să ne învețe cum să ne drămuim bănuții.

Tocmai de aceea felicit colaborarea BCR x Lino Golden. Recunosc, la început am zis că sunt tembeli, dar publicul țintă al lui Lino sunt copiii. Fix acele minți pe care trebuie să le educăm ca să nu ajungă precum adulții de mai sus.

Dacă totuși sunteți curioși vă puteți înscrie aici. Cursurile se țin în fiecare joi la mai multe sedii BCR și aveți posibilitatea să vă alegeți data la care doriți și sucursala.

Baftă 😀