Recenzie: Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven

Recenzie Toate acele locuri minunate

Această recenzie pentru romanul young-adult Toate acele locuri minunate apare la aproximativ o lună de la citire. Este un roman scris de Jennifer Niven și  publicat în anul 2015. În țara noastră, cartea a fost preluată și tradusă de Editura Trei.

Am cumpărat această carte anul trecut (ori poate chiar acum doi ani) fiindcă găsisem numai recenzii bune despre ea. Am tot amânat să o citesc fiindcă oricât aș încerca să mă abțin de la cumpărarea de cărți noi, mai mereu apar titluri mai interesante, mai aclamate și mai recomandate.

Toate acele locuri minunate

Toate acele locuri minunate este o lectură ușor de parcurs, iar subiectul abordat este unul actual, mai exact depresia. Deși este o carte pentru publicul tânăr și subiectul este unul trist, este interesant de observat cum aleg autorii young adult să insereze o astfel de temă. Consider că până la urmă scopul acestor cărți este de a crește awareness-ul, împachetând totul într-o poveste despre prietenie, dragoste și dezamăgire.

Plot

Acțiunea cărții este povestită din două puncte de vedere: cea a lui Violet și cea a lui Finch, protagoniștii romanului. Cei doi merg la același liceu și așteaptă cu ,,nerăbdare” momentul absolvirii. Cei doi și povestesc pe rând trăirile, intervențiile lor fiind mai degrabă pagini de jurnal în care scriu fix ceea ce simt și gândesc.

Violet încearcă din răsputeri să treacă peste tragedia pierderii surorii sale, în timp ce Finch se confruntă de mulți ani cu depresia. Cei doi se întâlnesc în niște circumstanțe destul de ciudate și anume în clopotnița școlii. Ambii își doreau să se sinucidă, însă această întâlnire neprogramată îi convinge să amâne cât mai mult momentul.

Surprinzător sau nu, tinerii ajung să dezvolte sentimente unul pentru celălalt și pare că s-ar vindeca împreună. Cu toate acestea, gândul la suicid nu dispare niciodată. Romanul devine astfel o luptă continuă cu propria persoană, dar și într-o misiune a celor doi de a-l convinge pe celălalt că viața merită trăită.

Personaje: Violet și Finch

Violet și Finch sunt doi tineri atipici, care în orice altă carte nu ar fi ajuns să nutrească sentimente. Pe scurt, Finch este fascinat de moarte și este interesat de statisticile în materie de suicid și metode. Violet în schimb se simte vinovată fiindcă și-a pierdut sora, acuzându-se în mod repetat pentru moartea acesteia,

Theodore Finch este unul dintre cele mai ciudate personaje de care am dat vreodată. Este un rebel fascinat de lumea în care trăiește și cu o dorință imensă de a o salva pe Violet. Sadly, ajunge să se neglijeze foarte mult pe el, iar cei din jur par să nu observe.

Opinie personală

Mă așteptam la mai mult de la această carte. Devine greu de digerat în momentul în care în calitate de cititor realizezi că depresia lui Finch nu era luată în serios nici măcar de către Violet. Este un subiect sensibil, care merită dezbătut în lung și în lat, însă nu poate fi ascuns sub preș. În opinia mea, felul în care au ignorat semnele lui Finch este inuman. Pare că cei din jurul său încercau să îi acopere problemele, ba chiar să le nege, în loc să îl ajute în vreun fel.

Poți achiziționa cartea Toate acele locuri minunate de aici.

Filmul Toate acele locuri minunate

Dacă recenzie pentru cartea Toate acele locuri minunate a inclus și dezamăgirea mea față de modul în care au fost tratate problemele de ordin psihologic, în cadrul filmului lucrurile sunt mult mai simple și mai digerabile.

Pelicula a fost lansată pe data de 28 februarie 2020 și este disponibilă pe Netflix. Protagoniștii sunt Justice Smith și Elle Fanning, din partea cărora, recunosc, nu aveam mari așteptări. Consider că au reușit să îi joace foarte bine pe Violet și Finch, chimia dintre ei fiind cheia întregului film.

Mi-a plăcut filmul, este drăguț și scurt. Bineînțeles, este un film trist, dar care reușește totuși să schimbe povestea originală astfel încât să fie mai ușor de privit de publicul larg. Îl recomand, asta dacă vă plac filmele cu puține personaje, cu accent pe personalitatea protagoniștilor și inclusiv pe muzică și cadre.