Recenzie: Fata de la castel de Santa Montefiore

Recenzie Fata de la castel

Informații despre carte

Fata de la castel este un roman care aparține genului romantic și este scris de autoarea de origine britanică Santa Montefiore. Nu mai auzisem de autoare, dar am citit-o fiindcă am găsit foarte multe recenzii pozitive pe goodreads. Într-o simpla tură de cumpărături în supermarket, părinților mei le-a atras atenția un teanc de cărți cu coperți colorate și care după titlu cel puțin, păreau interesante. S-a dovedit că aveau dreptate fiindcă am devorat cartea, iar la scurt timp a citit-o și tatăl meu.

Romanul Fata de la castel a apărut în anul 2015 și are un rating de 4.03 pe Goodreads. Spre norocul meu, cartea este prima parte a unei serii de succes și anume Deverill Chronicles, care însumează un total de 4 volume. În țara noastră a apărut la Editura Lira în colecția de Cărți Romantice si o găsiți în librării online și fizice la un preț foarte mic (sub 20 lei).

Seria conține în ordine cronologică următoarele titluri:

• The Girl in the Castle – 2015

• The Daughters of Ireland – 2016

• The Last Secret of the Deverills – 2017

• The Secret Hours – 2019

Am pus titlurile în engleză fiindcă din păcate am găsit doar primul volum tradus în limba română. Cel mai probabil va trebui să achiziționez celelalte cărți în engleză pentru a afla continuarea poveștii. De menționat este și faptul că editura Lira nu și-a dat interesul pentru realizarea copertei, tratând această operă de artă precum o oarecare scriere a Sandei Brown.

Fata de la castel – Plot

Cartea prezintă povestea a trei fete: Kitty, Birdie și Celia. Dacă Kitty și Celia sunt verișoare, moștenitoare ale averii familiei Deverill, Birdie este servitoare în castelul în care acestea locuiesc. Deși condiția social diferă enorm între ele, Kitty și Birdie ajung să fie cele mai bune prietene, ajungând chiar să se invidieze pentru viața fastuoasă/ liniștită pe care cealaltă o duce.

Pe parcursul cărții am descoperit că de fapt cartea este despre conflictul inconștient dintre Birdie și Kitty, fiecare încercând să demonstreze că este mai bună și că merită mai mult decât ar crede cei din jur. De asemenea, cartea capătă o întorsătură istorică în momentul în care autoarea relatează conflictele dintre irlandezi și englezi, luptele, revoltele și pierderile suferite de ambele tabere în urma războiului.

Pentru Kitty viitorul era clar. O căsătorie aranjată de mama ei, cel mai probabil cu un conte la momentul în care va ajunge la maturitate, însă războiul i-a schimbat total traiectoria în societate. Spre deosebire de alte fete din familia Deverill, aceasta a fost singura care s-a arătat încântată de ideea de a rămâne singură, însă dorința ei de independență s-a dezvoltat și pe fondul lipsei iubirii din partea mamei.

Acțiunea are loc în Comitatul Cork din Irlanda în anii 1900, iar Kitty este singura englezoaică de viță nobilă care decide să fie de partea irlandezilor în cele mai tulburi vremuri ale istoriei. Deși este fiică de baroni anglo-irlandezi, aceasta, convinsă de iubirea pentru pământurile unde s-a născut, ajunge să își pună de multe ori viața în pericol pentru binele așa zișilor dușmani.

Cartea o poți comanda online de aici:

Opinie personală

Cartea aceasta le are pe toate. Este destul de stufoasă încât cititorul să aibă timp să învețe fiecare personaj și să îi observe evoluția, dar nu îndeajuns de vastă pentru a acapara toate detalii importante. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care autoarea a ales să lanseze o întreagă serie, pentru că pur și simplu, sunt mult prea multe de spus. Detaliile istorice nu le cunoșteam, dar le voi considera verosimile din moment ce Santa este căsătorită cu un istoric. Singurul lucru care m-a deranjat la carte a fost faptul că în prima parte se insista foarte mult pe un har pe care doar protagonista Kitty îl are, însă pe parcurs, acest har pare să dispară, ba chiar nu se mai vorbește despre el. Credeam că autoarea va construi ceva cu tentă SF din această abilitate a fetei, însă pare că a fost integrată doar pentru a atrage atenția.