Recenzie Poeta X de Elizabeth Acevedo

Recenzie Poeta X

Am citit Poeta X la finalul lunii februarie, chiar după un reading slump destul de urât. În luna decembrie nu am reușit să citesc nimic, iar cheful de citit a revenit cu greu abia spre februarie, iar în martie sper să recuperez.

Am ales Poeta X la recomandarea unei colege and little did I know că voi citi de fapt o carte compusă exclusiv din poezii. Citesc foarte rar poezie, dar cartea aceasta m-a prins atât de tare încât am avut momente în care am uitat complet că citeam un gen cu care nu eram deloc obișnuită.

Recenzie Poeta X

După cum menționam mai sus, Poeta X este o carte scrisă sub forma unor poezii, realizate chiar de protagonista Xiomara. Tânăra trăiește în Harlem alături de părinții și fratele ei, într-o familie foarte religioasă, cu reguli stricte și preconcepții cu care mulți dintre noi cred că am crescut.

Xiomara este o adolescentă în plină dezvoltare. Corpul ei trece printr-o serie de schimbări pe care aceasta nu le înțelege în totalitate, părinții și școala nu o ajută, iar băieții încep să se uite tot mai insistent la ea.

Pentru că nu are cu cine să vorbească despre tot ceea ce simte, alege să își treagă gândurile pe hârtie, sub forma unor poezii. Prin intermediul acestor poezii, cititorii află în detaliu tot ce ce se întâmplă în viața ei. Astfel aflăm cum este viața într-o familie religioasă, atmosfera de la școală, facem cunoștință cu neîncrederea, dar și cu momentele frumoase ale adolescenței.

Protagonista pune foarte mult suflet în fiecare poezie scrisă și nu de puține ori am simțit că îmi retrăiesc adolescența alături de ea și au fost și momente în care am plâns. Deși este o carte dedicată publicului format din adolescenți, o recomand oricui îi face plăcere să citească despre complicațiile relației copil-părinte și vindecarea rănilor emoționale.

Cred că cel mai mult m-a impresionat la această carte felul în care autoarea a reușit să arate cât de mult ne poate influența comportamentul părinților. Ceea ce vedem acasă devine deseori literă de lege pentru noi, însă odată cu vârsta înțelegem să facem diferența între valorile impuse și cele în care chiar ne regăsim.

În încheiere, vă las cu un fragment care m-a cutremurat:

De unde poți achiziționa cartea Poeta X?

*Detalii tehnice

  • Autor: Elizabeth Acevedo 
  • An publicație RO: 2020
  • Editură: YoungArt
  • Nr. pagini: 360
  • Goodreads rating: 4.39