Recenzie Ocolul pământului în 80 de zile de Jules Verne

Recenzie Ocolul pământului în 80 de zile

Această recenzie pentru cartea Ocolul pământului în 80 de zile scrisă de Jules Verne o să fie destul de atipică. În mare parte fiindcă eu asociez povestea cu serialul animat al copilăriei mele. Cu siguranță ați auzit și voi de Înconjurul lumii în 80 de zile cu Willy Fog, nu-i așa?

Recenzie Ocolul pământului în 80 de zile

Cartea prezintă povestea londonezului Phileas Fogg, un bărbat inteligent și influent. Acesta face cunștință cu noul său valet, francezul Passepartout. În prima sa zi de muncă, Passepartout este fericit că are în sfârșit parte de stabilitate. Lucrurile se schimbă destul de repede fiindcă după ce domnul Fogg se întoarce de la clubul Reforma, valetul este informat că vor pleca într-o călătorie care va dura 80 de zile.

Gentlemanul englez purtase o discuție aparent banală despre călătorii cu colegii săi. Acesta susținea încrezător că odată cu apariția noilor mijloace de transport, pământul ar putea fi ocolit în doar 80 de zile. Colegii săi îi propun un pariu care pare imposibil de dus la capăt. Însă Fogg este sigur pe el, așa că are curaj să pună o sumă destul de mare în joc.

Astfel începe o călătorie incitantă, plină de peripeții și de pericole. Pe traseu apar tot felul de probleme deoarece unul dintre membrii clubului nu își dorește sub nicio formă ca Fogg să se întoarcă învingător.

Cartea nu are un ton la fel de prietenesc precum seria animată, ceea ce este și normal. Personajele sunt mult mai mature în carte, iar povestea nu este prezentată precum o joacă de copii în care din când în când apare și un personaj negativ. Situațiile limită sunt destul de periculoase, însă carismaticul Fogg le depășește cu măiestrie, folosindu-se de inteligența și puterea sa de convingere.

Un alt aspect demn de menționat este legat de faptul că romanul marchează evoluția mijloacelor de transport din secolul XIX. În acea perioadă erau introduse căile ferate și vapoarele cu aburi și este cunoscută drept începutul revoluției industriale.

Cui recomand această carte?

Recomand cartea oricui își dorește să descopere operele lui Jules Verne, ori să afle povestea care a stat la baza desenului animat cu care au copilărit. Eu am citit-o în engleză și recunosc că nu a fost o lectură tocmai ușoară. M-a purtat în schimb spre o perioadă dragă mie și m-a ajutat să descopăr o latură mult mai carismatică a lui Phileas Fogg.

Înconjurul lumii în 80 de zile cu Willy Fog

Desenul animat de origine spaniolă prezenta povestea curajosului Willy Fog, un personaj care a pus pariu că va putea face ocolul pământului în doar 80 de zile. Afost difuzat pentru prima oară în anul 1983, iar eu îl urmăream cu interes după anii 2000. În mod inevitabil, la baza sa stă cartea lui Jules Verne, însă prima diferență notabilă este legată de aspectul personajelor, toate fiind de fapt animale.

Alte diferențe importante nu prea sunt deoarece în ambele se pune accentul pe prietenie și onoare. Cât despre scenele importante, m-a impresionat atât în carte, cât și în desene, momentul în care apare prințesa Romy. Povestea ei este uluitoare, fiindcă dacă nu apăreau Fogg și Passepartout, soarta tinerei avea să fie una oribilă.

Desenul animat mi-a plăcut enorm, în special pentru că îmi prezenta o lume pe care eu nu o cunoașteam fiindcă la acea vreme nu călătorisem vreodată mai departe de plaja din Eforie Nord.

Succesul impresionant al producției i-a făcut pe realizatori să adauge două noi serii, inspirate de alte romane celebre scrise de Jules Verne: Călătorie spre centrul Pământului și Douăzeci de mii de leghe sub mări. Evident că și pe acelea le-am devorat fiindcă ele continuau de fapt povestea lui Willy Fog.

De unde poți achiziționa cartea?

Poți achiziționa cartea la un preț accesibil pe site-urile principalelor librării online: