Pădurea spânzuraților @ TNB | De ce trebuie să mergi

Pădurea spânzuraților

Pădurea spânzuraților este o piesă de teatru pe care v-o recomand din tot sufletul să o vedeți. O puteți admira în cadrul sălii mari a TNB-ului și vă garantez că nu veți regreta niciun minut.

Prima oară când am luat contact cu acest titlu eram în școala generală. Profesoara de atunci (a nu știu a câta, că ni le schimbau în funcție de anotimp) ne-a dat câte o operă pe care să o citim si să o prezentăm în fața clasei.  Mie mi-a revenit o nuvelă care a stat la baza romanului Pădurea spânzuraților. Țin minte că am fost singura care a ieșit în față și a spus: nu mi-a plăcut și nu o recomand! Surprinzător, profesoara nu s-a supărat și mi-a apreciat opinia sinceră. Păcat ca la BAC nu merge așa…

Revenind la piesă, când prietena mea Ioana m a invitat la teatru, m-am gândit fix la roman. Îmi imaginam un limbaj arhaic, câteva clișee tipice literaturii românești și cam atat. Ultimele piese la care fusesem abordau teme actuale și erau jucate de actori tineri. Mare mi a fost mirarea când am văzut că piesa Pădurea spânzuraților poate fi descrisă la fel, sau mai degrabă, o capodoperă de neratat.

Piesa de teatru Pădurea spânzuraților

Ceea ce am văzut ieri seară a fost o reinterpretare modernă a faimosului roman. O versiune adaptată vremurilor actuale, în care soldatul Apostol Bologa se simte singur printre oamenii blocați cu privirea în telefoane. Un spectacol care îți bate obrazul și te face să te gândești serios nu doar la problemele țării, ci la problemele la nivel global. 

Nu voi da spoilere, dar voi spune că este o piesă care merită fiecare minut, unde fiecare replică este rostită cu patos și îți intipărește în minte imaginea unei Românii care pare că de prea mult timp speră la o schimbare….și atât.

Regie: Radu Afrim

Apostol Bologa:Alexandru PotoceanConştiinţa:Marius Manole
Klapka:Richard BovnoczkiPetre:Ciprian Nicula
Ilona:Raluca AproduLocotenent Varga, Generalul Karg:Istvan Teglas

Bilete

100 lei / 70 lei / 50 lei/ 20 lei (cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari)

Sursă foto: https://www.tnb.ro/ro/teatrul/padurea-spanzuratilor