Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar carte vs. film

recenzie carte

Cu luni în urmă am urmărit pelicula Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar. Auzisem de carte și am pus cap la cap spoilerele din Narcos încât să știu dinainte cam ce se petrece în film. Nu am spus la acea vreme nimic fiindcă am așteptat să citesc cartea pentru a face o comparație.

Aș vrea să încep prin a spune că da, în general cartea bate filmul, dar de data asta nu prea. Cel puțin aceasta este opinia mea și explic imediat de ce.

Filmul Loving Pablo are un dezamăgitor rating de 6.3 pe IMDb, dar asta se datorează probabil faptului că oamenii știau deja povestea din Narcos. Protagoniștii sunt Javier Bardem și Penélope Cruz, care în ultima perioadă mă uimește cu firea ei cameleonică. Momentan o urmăresc în American Crime Story sezonul 2 și nu îmi vine să cred că este aceeași persoană. 

Plot pe scurt

Ne aflăm în perioada în care Pablo Escobar devine atât de bogat încât decide să se bage și în politică. O întâlnește pe prezentatoare TV Virginia Vallejo (naratoare și autoarea cărții) de care se va îndrăgosti, iar cei doi vor deveni amanți, aliați și confidenți.

Pablo se crede un fel de Robin Hood. Este în stare să facă orice pentru a-și atinge scopurile, dar nu uită să dea și celor sărmani. Adoră să fie aclamat de mulțime și este o fire răzbunătoare. Vrginia este tipologia divei întreținute. Este frumoasă, râvnită de cei mai bogați și cei mai frumoși bărbați din lume, dar dornică de noi aventuri. Elegantă și mereu cu cuvintele la ea, se va simți imediat atrasă de regele cocainei.

Oricât de mult ar încerca să își ascundă relația nu vor reuși, dar Virginia va juca un rol important în ascensiunea în politică a magnatului. Aceasta are conexiunile și cunoștințele necesare pentru a-l transforma pe Pablo dintr-un criminal în politician.

Este o poveste sângeroasă, plină de situații critice și de umilință. Toate acestea sunt mascate de ceea ce unii ar numi poveste de dragoste. Pe mine nu m-au convins, dar până la urmă este vorba de o personalitate marcantă a Columbiei și merită să vedeți măcar filmul.

film loving pablo
Source: IMDb
Mi-a plăcut mai mult filmul fiindcă
  • Nu îmi place de Virginia

În film mi se pare mai ușor de digerat personajul ei. În carte nu o mai văd pe actriță așa că am în față o femeie ahtiată după bani, care se victimizează foarte mult și se declară îndrăgostită până peste cap de Pablo. Sunt la un moment dat câteva scene disturbing unde ajungi să îți pară rău de ea, dar nu e ca și când te poți aștepta la altceva. Nu e genul de poveste de dragoste Disney cu toată lumea zburdând de bucurie pe câmpii.

  • Felul în care curge acțiunea diferă

Doh Andreea, este normal. Filmul are în jur de două ore, cartea sute de pagini. Știu asta, doar că în film mi s-a oferit mai mult timp să îl studiez pe Pablo. În carte aud doar ce branduri poartă Virginia și că iese să ia masa la restaurant de 5 ori pe zi aproape. Din moment ce îl iubește atât de tare mă așteptam să îi ofere mai multă atenție în paginile sale. În plus de asta, se trece foarte repede la perioada în care lucrurile între cei doi zdruncină. Probabil dacă ar fi pierdut pagini cu detalii inutile m-aș fi putut bucura de acțiune în sine.

  •  Romantism

Autoarea chiar vrea să convingă cititorul că ce se petrece acolo este o poveste de dragoste neînțeleasă. Totul este atât de feminin și de visător încât pare ireal. De parcă Virginia ar ține o prelegere prin care explică faptul că ea face de fapt dragoste nu sex cu Pablo. Filmul cred eu că atinge mai bine latura înfricoșătoare a bărbatului Pablo. Și nu, nu este din pricina vizualului. Am citit destule cărți polițiste încât să nu fie nevoie să văd cu ochii mei o situație pentru a mă îngrozi.

  • Așteptări prea mari

Mie una mi-a plăcut filmul foarte mult. Încă nu m-am apucat de Narcos, dar mi se pare un personaj atât de ofertant. Am plecat de la film cu așteptarea că după ce voi citi cartea voi fi dată pe spate, dar din păcate nu a fost așa. Cel mai mare impediment fiind faptul că nu rezonez cu felul în care autoarea Virginia Vallejo scrie.

  • Pablo Escobar

Pablo Escobar este un personaj impresionant. Chit că îl veți urmări în carte, film sau serial, sutn sigură că vă va cuceri. Este unul dintre puținele personaje negative care indiferent de cruzimea de care dă dovadă, reușește să capteze atenția spectatorului în mod plăcut.

În concluzie: astăzi nu recomand cartea, recomand filmul, iar dacă ați văzut Narcos nu veți afla lucruri noi.

Pentru cei interesați, cartea costă 39 de lei la Cărturești, pe elefant este momentan indisponibilă. dar dacă stați cu ochii pe site poate o prindeți la un preț mai bun.