Recenzie: Oamenii fericiți citesc și beau cafea de Agnès Martin-Lugand

recenzie carte

Eu sunt un om fericit când primesc cărți. Am primit de curând Oamenii fericiți citesc și beau cafea de Agnès Martin-Lugand, pe care am devorat-o imediat. Recunosc, titlul și coperta m-au atras. Adică eu chiar judec o carte după copertă!

Îmi place că editura 3 adaugă mai mereu o copertă în plus care să îți fure ochii. Este micuță, nici 200 de pagini, ușor de parcurs, numai bună citit în timp ce mergi spre birou. Așa am și terminat-o, în drum spre muncă și înapoi acasă.

Plot

Cartea debutează cu nenorociea din viața protagonistei Diane. Soțul (Collin) și fiica ei (Clara) mor în urma unui accident de mașină. Urmează zeci de pagini în care Diane regretă că nu a fost cu ei în mașină. Este o soție și o mamă îndurerată care inevitabil, se luptă cu episoade de depresie și alege să se izoleze. Nu merge la mormântul lor și se încuie în casă.

Sătulă să audă de la părinții și socrii că e timpul să treacă peste, să se întoarcă la muncă și să se bucure de viață, ia decizia să plece departe de locul care poartă toate amintirile cu cele două suflete dragi ei. Singurul ei prieten, Felix, este surprins de decizia ei. Cu toții știu că Diane nu făcea prea multe nici înainte de venimentul nefericit, dar nu și-o puteu imagina descurcându-se singură și în altă țară.

Se refugiază într-un mic orășel din Irlanda. Acolo toți oamenii se cunosc între ei și singurele distracții sunt plimbările pe plajă, ori berea neagră din pub în zilele mohorâte. Și cum zilele sunt mai mereu astfel acolo, Diane petrece timpul ori înfofolită în fotoliu, ori printre halbe de bere. Închiriază o casă ce aparține lui Abby & Jack și își începe viața de pustnic izolat. Asta până când află că vis-a-vis locuiește Edward, nepotul proprietarilor și viața ei ia o întorsătură inedită.

Nu este un roman de dragoste. Mai degrabă  introspecția unei femei care îți pierde soțul și vrea să se regăsească. Dacă reușește sau nu…veți afla din carte.

Titlul cărții este numele cafenelei literare din Paris pe care o înființase cu ajutorul lui Collin. Nu este despre oameni fericiți, ori despre citit în cafea (cum mi-au spus unii dintre voi 😊)

Impresii

Mi-a plăcut, cum am spus mai sus a fost ușor de citit, dar am strâmbat din nas la câteva pasaje. A avut clișee, iar deciziile personajelor erau cam trase de păr. În realitate oamenii nu reacționează chiar așa și evoluția personajelor e șubredă. Sunt și multe semne de întrebare legate de comportamentul lui Edward. Dialogul e slăbuț și m-a făcut să râd, dar nu pentru că spuneau ceva amuzant. Cu toate astea, v-o recomand pentru că spre final se îndreaptă. As a hint: Me Before You.

O puteți achiziționa de aici la prețul de 23 de lei. Există și o continuare a cărții: Viața e ușoară, nu-ți face griji.

P.S. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, nu uitați să dați un follow aici.