Cine va ocupa tronul de fier în Game of Thrones – sezonul 8

Game of Thrones sezonul 8

Sezonul 8 din Game of Thrones a început, iar eu am revenit la alarma de la 4 dimineața. Aleg să mă trezesc la acea oră pentru a nu risca să aud/ văd eventuale spoilere. Nu sunt total împotriva acestora căci înțeleg nevoia unui meme bun la vremea sa, doar că eu mi-am luat spoiler cu Hodor dintr-o reclamă în timp ce mă logam pe mail. Dacă și voi vreți să evitați spoilere și nu ați văzut noile episoade, ori nu ați apucat deloc să vedeți GOT, vă recomand să nu citiți mai departe. Deși cel mai probabil deja ați aflat tot ce era de aflat din 5 minute de scrollat pe Facebook.

În timpul acestei pauze imense în care nu prea am mai consumat seriale SF, m-am tot gândit cine ar trebui să stea pe tronul de fier, iar după ce am văzut primele trei episoade pot spune că am ajuns să am un favorit. Țin să menționez că este strict opinia mea și mă îndoiesc să am dreptate. Însă asta cred că îmi place cel mai mult la GOT. Faptul că te provoacă să îți pui întrebări, să te îndoiești și să uneltești teorii din ce în ce mai abstracte. Deși trebuie să recunosc că se observă faptul că acțiunea capătă întorstăuri disneyciene, ceea ce mă cam deranjează, dar sper ca la final să fiu surprinsă.

Btw, dacă sunteți interesați de cărți, cei de la bookzone au o ofertă: colecția GOT la prețul de 200 de lei. Eu aveam doar primul volum, iar acum sunt foarte curioasă să descopăr Westeros în detaliu prin intermediul cărților.

Game of Thrones sezonul 8

Cine va ocupa tronul de fier la finalul sezonului 8 din Game of Thrones?

Jon Snow

Am impresia că fiecare sezon are misiunea de a întări și mai tare ideea că Jon Snow nu are ce căuta pe tron. Bineînțeles, este un personaj puternic, cu un suflet mare, iar oamenii îl adoră. Cu toate acestea, este mult prea slab, îi lipsește viclenia și gândirea strategică. Are mult prea multă încredere în cei din jur și poate cel mai puternic argument este faptul că nu și-a dorit niciodată tronul. Ultimul lucru pe care Jon Snow și-l dorește este puterea câștigată odată cu ocuparea tronului de fier. Mă îndoiesc să moară în acest sezon ținând cont că el deja a înviat, dar mă aștept să nu aibă parte de un happy end.

Daenerys

Cu toate că întreaga poveste Game of Thrones se învârte oarecum în jurul călătoriei (la propriu și la figurat) a lui Daenerys către tron, aceasta dă semne că ar putea deveni următorul Mad King la fel de repede precum pocnește Thanos din degete. Ia decizii pripite, nu vede o problemă în a-și câștiga supușii prin a induce teamă și nu pare să își dorească să împartă vreodată puterea. Sezonul trecut aflam că de fapt Jon Snow nu este bastardul lui Ned Stark, ci Aegon Targaryen, fiul lui Rhaegar (fratele lui Deny) și succesorul de drept al tronului. O lovitură grea pentru Mama Dragonilor care după cum spuneam, nu pare genul care să dea mână cu mână, cei cu inima română. Are încredere în Jon fiindcă îl iubește, iar GOT ne-a demonstrat că incestul este ultima problemă a personajelor. Adevărata temere vine din partea Nordului fiindcă Deny nu este primită cu brațele deschise și tot mai multe personaje importante (printre care și Sansa) observă că este ghidată de setea pentru putere.

Sansa Stark

Cred că vorbesc în numele multor fani GOT când spun că Sansa din primul sezon era foarte enervantă. În mod surprinzător, este personajul care evoluat enorm. De la fetița răsfățată care din naiba știe ce motive își dorea să fie cu Joffrey, a ajuns o femeie puternică și probabil singura care ar putea să o învingă pe Cersei, dar nu într-o bătălie directă. Deși nu a a fost înviată, înjunghiată sau pe terenul de luptă, rănile ei sunt de ordin psihologic. Aceasta a ales să învețe de la Cersei pentru a deveni un lider mai bun și în momentul de față o consider cea mai bună alegere pentru tronul de fier. Gândiți-vă puțin: adolescența ei a început lângă Cersei și a continuat cu Ramsay, doi lideri odioși care i-au făcut doar rău. Littlefinger a manipulat-o până aceasta i-a ordonat moartea și a căpătat și ceva înțelepciune de la al doilea soț, Tyrion. Sansa nu este orbită de putere, se gândește la binele supușilor ei și cunoaște foarte bine jocurile politice. Din păcate, nu cred că își dorește tronul și cel mai probabil se va lupta până la ultima suflare pentru Nord.

The Night King

Dacă ați văzut episodul 3 știți deja că a picat teoria cu Night King rulles them all, sau poate că nu. Eu refuz să cred că după 80 de minute de luptă așa au ales producătorii să ne livreze povestea. Nu știu dacă ne vor împărtăși vreodată motivele pentru care Night King este acest Thanos de gheață, dar sper să mai auzim de el, ori poate Bran ne va da explicațiile la final. În opinia mea, Night King și zombalăii săi sunt imposibil de ucis. Dacă l-aș vedea pe Night King pe tron ar însemna că toată lumea moare și răul ar învinge. Un final trist, dar verosimil din punctul meu de vedere.

Bran Stark

Am auzit și eu acele teorii confrom cărora Bran ar fi de fapt Night King, ori că i s-ar supune acestuia. Însă de când am văzut segmentul din emisiunea cu Jimmy Fallon în care actorul declară că la filmări nu vede nimic fiindcă nu poartă ochelari sau lentile, prefer să rămân la teoria că Bran mai are multe de spus, doar că alege să le livreze lent. Sper din tot sufletul ca rolul lui să fie unul și mai important pentru serie, poate chiar să se întoarcă în timp pentru a da peste cap toată acțiunea. Ideea este că mi-ar plăcea ca personajul său să fie exploatat la maxim și să aflăm cât mai multe despre puterile și abilitățile sale. Nu îl văd pe tron, dar îl văd ca mână a regelui/reginei.

Tyrion nu este în această listă fiindcă nu cred că cineva din serial l-ar considera vreodată un lider potrivit și dacă va supraviețui cred că merită să îmbătrânească așa cum și-a dorit întotdeauna: în propriul său pat la vârsta de 80 de ani și continuarea o știți și voi. O ultimă variantă ar fi probabil cuplul Arya + Gendry. Ea este o Stark, el este un Baratheon, why not? Asta în cazul în care toate celelalte personaje importante ar muri. Insă după episodul trei nu m-ar mira ca Cersei să îi nimicească pe toți. Un lucru este clar, nu va fi ușor de indepărtat.

Concluzii: Oricât de mult mi-ar plăcea evoluția Sansei, mă aștept ca la final să văd tronul ocupat de Deny, Jon sau de copilul lor. Ar fi un final fericit, dezamăgitor pentru mine, dar pe care l-aș înțelege. În cele din urmă, indiferent de deznodământ, GOT va rămâne printre cele mai bune seriale create vreodată pentru care s-a muncit enorm.