Filmul Enola Holmes vs. carte | Diferențe notabile

Filmul Enola Holmes

Am văzut recent filmul Enola Holmes și între timp am citit și cartea, Cazul Marchizului dispărut de Nancy Springer. Odată parcurse, mi-am dat seama că există diferențe notabile și m-am gândit la faptul că nu foarte mulți oameni știu că la baza acestui film se află de fapt o carte, sau mai bine spus o întreagă serie intitulată Enigmele Enolei Holmes.

Plot-ul pe scurt

Enola este sora mai mică a lui Sherlock și Mycroft Holmes. Mama o naște destul de târziu, iar tatăl se stinge din viață și astfel Enola rămâne doar cu mama ei și câțiva servitori, în timp ce frații locuiesc la Londra.

Nu există o legătură strânsă între frați, dar aceștia se întorc acasă după ce primesc vestea că mama lor a dispărut. Deși îl avem în poveste pe cel mai faimos detectiv, se pare că doar Enola decide să o caute cu adevărat pe mama ei, Eudoria Holmes.

Enola reușește să fugă în Londra, chiar sub ochii fraților ei și își începe astfel călătoria plină de aventuri și pericole. Pe parcurs întâlnește un marchiz, despre care va avea să afle mai târziu că este căutat de foarte mulți oameni și simplul fapt că a luat contact cu el îi va pune viața în pericol.

Filmul Enola Holmes

Filmul Enola Holmes a avut premiera pe Netflix în luna septembrie a anului 2020. Este un film de aproximativ două ore care i-a adunat laolaltă pe actori precum Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin și Helena Bonham Carter. Cu un astfel de cast, era clar de la început că oamenii vor fi curioși să vadă acest film.

Producția Netflix îmbină foarte multe elemente plăcute de public și unește fani din categorii destul de diferite. Astfel, fanii Sherlock Holmes, Stranger Things și Harry Potter se reunesc pentru vizionarea unui film despre o tânără cu mintea ageră și cu un frate la fel de inteligent dar extrem de popular.

Enola Holmes trailer

Cartea Cazul Marchizului dispărut. Seria Enigmele Enolei Holmes

Nancy Springer este autoarea americană care a scris seria Enigmele Enolei Holmes. Seria aceasta conține 6 volume și fiecare prezintă câte un caz demn de deslușit de ingenioasa Enola. Foarte interesant este faptul că deși filmul Enola Holmes este centrat pe primul volum, pelicula este inspirată de întreaga serie, reușind chiar să adauge anumite detalii spre deliciul publicului.

Enola Holmes film vs. carte

Frații Holmes

În carte, relația dintre Sherlock, Mycroft și Enola nu este tocmai roz. Deși acest lucru este dovedit și în film, versiunea Netflix ne prezintă un Sherlock înțelegător, ba chiar protector cu Enola. Ba chiar sunt inserate scene din copilăria lor, fapt ce accentuează empatia personajului interpretat de Henry Cavill.

Acțiunea diferă

În principiu, cazul este același: marchizul dispare iar Enola decide să rezolve misterul. Aceasta se simte apropiată de marchiz deoarece ambii sunt de fapt doi copii care fug de realitatea vieții de acasă și ajung astfel să descopere Londra.

În film se întâlnesc de mai multe ori și inclusiv momentul întâlnirii lor este diferit (tren vs. barcă). Cel mai probabil filmul alege să ni-l arate mai devreme pe marchiz pentru a construi intriga și relația dintre cele două personaje.

Tot în film veți observa mai multe detalii care fac acțiunea mai interesantă, precum personajul care îi urmărește pe Enola și Tewkesbury, bunica marchizului care pare să ascundă ceva și Finishing School. În carte, Enola este într-adevăr trimisă la școală de către fratele ei Mycroft, dar în realitate fuge în Londra pentru a o căuta pe mama sa dispărută.

Enola prinde viață

În film, Enola devine acest Deadpool cuminte care vorbește cu publicul. În cartea lui Nancy Springer, povestea este prezentată din perspectiva protagonistei, în timp ce în film Enola ni se adresează direct.

Se naște o idilă

Nu în ultimul rând, idila dintre Enola și Tewkesbury există doar în film. Presupun că până în acest punct ați înțeles cu toții că filmul a încercat din răsputeri să adauge detalii care să ajute la crearea unei eventuale continuări, poate chiar un serial despre Enola Holmes. Și astfel apare întrebarea:

Enola Holmes continuă?

Dacă filmul este bine primit, why not? La momentul apariției a urcat rapid în top 10 Netflix Romania, dar pe IMDb filmul are 6,6 în timp ce cartea este notată pe Goodreads cu 3,86.

Mie mi-au plăcut ambele, deși diferențele sunt destul de mari iar dintr-un punct simțeam că citesc ceva ce nu are nicio legătură cu filmul. Cu toate astea, recomand să vedeți filmul și să citiți cartea, mai ales dacă vă plac poveștile cu detectivi.

Cartea o puteți comanda online:

Sursă foto: Cinemagia