Experiența Neversea

Mi-am luat inima în dinți și am mers la o primă ediție a unui festival de muzică. Așteptările mele nu au fost prea mari, dar nici prea mici, ținând cont că organizatorii erau aceeași ca la Untold. Ca și articolul despre Untold, voi puncta anumite chestii pe care eu le consider esențiale pentru un festival, precum organizare, securitate, costuri, etc.

1. Transportul

Am fost cu trenul și fiindcă nu mai sunt studentă, pentru mine a costat ceva biletul. Însă am prins tren cu aer condiționat și nu a avut întârziere, ceea ce m-a bucurat. Rareori CFR-ul nu dezamăgește. Către festival erau autobuze speciale care circulau la interval de câteva minute, biletul costând 1,50 lei și exista și versiunea de abonament valabil 24 de ore la 5 lei pentru orice autobuz din Constanța. Taxi-urile în schimb…ca să înțelegeți, am plătit consecutiv, după fiecare seară de festival 50, 36 și 30 de lei. De unde aceste diferențe…nu știu :)) Singura care se potrivea cu ce spunea gps-ul de pe telefon era suma de 36 de lei. Tarifele la taxi în Constanța sunt ciudate și am învățat să apreciez taximetriștii bucureșteni. ❤️

2. Cazarea

Noi am avut cazarea în Eforie Nord. Deși era plin sezon și pe perioada weekend-ului, prețul a fost decent și am rezervat pentru prima oară prin airbnb. Am avut cu această ocazie și prima experiență neplăcută cu acest site, căci proprietarea ne-a schimbat camera cu vreo 16 ore înainte…Daaar la plecare ne-a fost restituită o diferență, which is nice. Voi mai folosi airbnb și pe viitor!

3. Locaţia

Eu am mai fost în Constanța prin perioada liceului și țin minte doar șoferii grăbiți și plaja neamenajată, dar liniștită, perfectă pentru chilleală. Șoferii sunt la fel de grăbiți și aerieni, iar plaja față de cea din Eforie Nord e visă! Dacă nu ai fost la festival și te întrebi de ce nu ai văzut poze cu oameni dansând în mare, este pentru că exista un gard între noi și mare, lăsând destul spațiu în caz de valuri mari. Acest lucru a micșorat destul de mult spațiul, iar accesul era cel puțin dubios. Autobuzul te lăsa la undeva la Portul Tomis și trebuia să tot mergi, ceea ce nu era deranjant, dar pe o faleză îngustă, plină ochi cu terase. Scenele erau foarte aproape și dacă nu te hotărai la care să stai, riscai să auzi muzică de la trei deodată. De la main stage se bloca totul. Au pus o lojă VIP, ori pentru staff fix în mijloc și se îngusta accesul. În ultima seară a fost nevoie să intervină cei de la pază ca să ne spună să ne mișcăm dracului căci se crease îmbulzeală.

4. Preţuri

M-am obișnuit cu prețurile de concerte/festivaluri. Știu că mulți le consideră exagerate, dar nu prea ai ce face. Consumerismul este în floare și totul este făcut special pentru ca tu să cheltui cât mai mult la festival. Trebuie să nu mergi nemâncat la un festival, să o arzi mai mult pe apă, căci dacă te matolești din prima oră o să petreci restul serii vomitând și crede-mă, vrei să ții minte concertul lui Deliric! Mâncarea era de la 10 lei în sus, apa 8 lei, un suc 9 lei, iar berea 8 sau 9. Probabil 8, în general apa e mai ieftină. O pizza 25, un burger 25, un hot-dog 10 lei, decent aș spune eu.

5. Line-up

Nu înțeleg ce treabă avea Jason Derulo cu Neversea și sunt conștientă că un așa line-up a atras tot felul de oameni la festival, dar nu m-a deranjat. Jason Derulo a avut cel mai tare show! Am plătit 150 de lei pentru o oră la Rihanna, iar la Neversea 200 de lei pentru 3 nopți de spectacol, so no regrets! Foreign Beggars, Deliric și Dub FX au făcut și ei super show la scena The Ark și sunt foarte mulțumită fiindcă nu au fost la main stage. La scena principală mereu se îmbulzesc toți și nu prea mai apuci să te bucuri în voie. Am retrăit la The Ark atmosfera de la Hodor de la Untold 2016. Am rămas uimită de Dua Lipa. Nu a avut un show extraordinar, însă are o prezență scenică și este atâââât de frumoasă!

6. Organizare & securitate

Organizarea m-a dezamăgit. Autobuzele Neversea nu ajutau prea mult. Ar fi fost mai de folos să aibă oprirea La Lupoaică/ Hotel Ibis și de acolo să coborâm scările. Toaletele erau foarte puține și majoritatea neluminate. Băi fraților, sunt și fete la festival! Și știu că sunt oameni care se scârbesc ușor. Cum pana mea să vă scutesc eu ca fată, în perioada ciclului menstrual, de scârba provocată de un absorbant folosit într-o toaletă fără bec și o cabină fără coș de gunoi?!  În rest, verificare în genți, pipăit, intrat cu ghiozdane care clar depășeau mărimea corespunzătoare, tipic.

7. Cozi

Am înțeles că la intrare s-a stat și 2 ore la coadă. Și noi am prins coadă pe la 8 seara, dar a mers super repede. Nu știu ce s-a întâmplat după, dar este de datoria ta să îți organizezi programul încât să ajungi din timp ca să nu ratezi artistul favorit. Dacă aveți cazarea aproape, vă recomand să faceți check-in-ul dimineața/la prânz. Cozile sunt doar dacă vrei tu. Dacă vrei să îți iei mâncare/băutură/să reîncarci brățara fix lângă main stage, află că ești o lene. Mergi  în altă parte, nu acolo unde stă tot poporul. Ce mi-a plăcut foarte mult la acest festival, banii se puneau direct pe brățara de acces. În acest fel nu prea îți mai venea să faci manevra cu am grijă cum o dau jos și o dau altuia și se evitau cozile de la achiziționat brățări/carduri/jetoane și costuri suplimentare.

8. Oamenii

Marea teamă a acestui festival era apariția cocălărimii. Când îl ai pe Jason Derulo în line-up, e clar că nu vin toți pentru Years & Years, dar chiar nu am fost atentă. În schimb, sunt atâția oameni care vin să vadă festivlaul prin ecranul telefonului căci filmează TOT. Băi eu îmi fac clipuri micuțe pentru insta story și recunosc, sunt obsedată de instagram! Dar erau o groază de tipe care se filmau cum fredonau piesele. Nici măcar nu filmau artiștii, ci pe ele! *cough* fashion bloggerițele *cough* Legat de astfel de oameni, a scris Gheorghe un articol foarte bun, recomand.

Concluzie: A meritat?

Băi da. M-am învățat minte și de acum încolo voi apela la cort și cizme pentru un festival de muzică. Am reușit să cheltui cu vreo 40% mai puțin față de ce îmi pregătisem și pot spune că a treia seară m-a convins să merg și la anul. Pentru o primă ediție, nu a fost rău deloc! Good job Neversea! Ne revedem la anul! 😀

P.S. Pentru poze/filmări neclare check my instagram. Pentru poze profi check Dragoș.