Ce este ASMR și la ce ajută

ASMR
Foto: CNBC

Când erai mic și mergeai la tuns, te simțeai foarte relaxat pe scaun? Eu am pățit să și adorm.

Dar când mergi la doctor și îți vorbește o asistentă pe un ton cald, te privește în ochi și îi simți parfumul? Nu e începutul unui clip pe Pornhub, dar încercam să creez puțin context.

Ori poate ai văzut acest dispozitiv de masaj capilar și când l-ai folosit ai simțit cum dintr-o dată lumea e mai bună.

 

 

Ce este ASMR?

Toate situațiile prezentate mai sus oferă (nu neapărat tuturor) furnicături (în sensul bun) și îți induc o stare de bine, de liniște, care la final să te scufunde într-un somn adânc. Asta își propune ASMR aka. Răspunsul senzorial meridian autonom. WTF? Exact.

Poate ați observat și în filme anumite scene în care nu vorbesc personajele dar se disting foarte bine sunetele dintr-o pădure, ori pașii de urmat într-o rețetă. Definiția este alambicată, dar în mare ASMR oferă o senzație de furnicături plăcute, presimțite în diferite părți ale corpului. Cei mai întâlniți stimuli sunt vorbitul în șoaptă *tap tap tap* pe diferite obiecte ori zgomote care pe unii chiar îi pot deranja. Mă refer la mestecat gumă, mușcat zgomotos, dar intenția mea nu este să vă scârbesc ci să vă arăt că ce îi poate deranja pe unii, îi poate relaxa pe alții.

Cel mai bun exemplu de ASMR este emisiunea The Joy of Painting by Bob Ross. Chit că nu ești pasionat de pictat, felul în care el vorbește și lovește pensula de pânză este definiția relaxării.

Ar trebui să simt acele furnicături despre care vorbești?

Nope. Eu una adorm de luni de zile cu clipuri ASMR pe fundal, dar am prieteni cărora li se pare dubios și nu simt nimic când ascultă.

Nu sunt foarte multe studii despre ASMR căci fenomenul a luat naștere undeva prin 2007. Din ce am citit se pare că poți simți acele furnicături doar dacă ești programat biologic să o faci. În sensul că are legătură cu felul în care percepe creierul nostru stimulii.

Dacă nu v-am convins, ori dacă vreți să aprofundați vă recomand cu căldură acest articol.

Am abordat subiectul fiindcă mi-a apărut acest clip pe Youtube și fiindcă de luni de zile urmăresc zilnic clipuri ASMR pentru a mă relaxa/ adormi. Clipul acesta o are în prim plan pe Maria, o rusoaică de 31 de ani care are un canal Gentle Whispering ASMR cu peste 1.3 milioane de abonați. Asta ca să înțelegeți cam la ce nivel a ajuns comunitatea.

Alte câteva exemple de canale ASMR: