Bridgerton serial versus carte

Bridgeton serial

Bridgerton este cel mai vizionat serial din istoria Netflix. L-am văzut și eu, iar recent am terminat cartea, mai exact primul volum dintr-o serie de 8 romane. Care e mai bun? Cartea sau serialul? Ce a schimbat Netflix la poveste și de ce este Bridgerton un serial controversat? Răspund la toate aceste întrebări în articol. De ce? Fiindcă trebuie să îmi justific într-un fel orele petrecute în fața ecranului și alte câteva ore în care am citit.

Bridgerton serial

Serialul Bridgerton a avut premiera pe Netflix în data de 25 decembrie 2020. Cu doar 8 episoade a câte 60 de minute, producția a reușit să cucerească inimile a milioane de spectatori, devenind astfel cel mai popular serial de pe platformă.

Producția are la bază seria de romane a autoarei Julia Quinn, iar primul sezon prezintă povestea lui Daphne, cel de-al patrulea copil al familiei Bridgerton.

Fun fact: Copiii familiei Bridgerton sunt botezați în ordine alfabetică.

Ar trebui să mai menționez că serialul este produs de Shonda Rhimes, cea care s-a ocupat și de producția dramelor Grey’s Anatomy și Private Practice.

Pe IMDb serialul are un rating de 7.3

Bridgerton. Eu și ducele

Ne aflăm în Londra, în anul 1813. Daphne Bridgerton este numită diamantul sezonului și este pregătită de măritiș. Este deja al doilea sezon în care își caută un pretendent cu care să poată întemeia o familie, dar se pare că toți o văd doar ca pe o prietenă.

Simon Basset, ducele de Hastings, se întoarce în Londra fără intenția de a respecta cutumele societății. Este un bărbat atrăgător, inteligent, puternic și cu un țel precis, acela de a nu duce mai departe numele Hastings.

Baluri fastuoase, rochii realizate din materiale scumpe, bijuterii și multă bârfă. Astfel am putea descrie viața personajelor din universul Bridgerton. Toate acestea sunt atent supervizate de miserioasa doamnă Whistledown, cea care scrie în ziarul de societate despre cele mai noi certuri, cuceriri și căsătorii.

Pe goodreads cartea are un rating de 3.88, iar dacă vrei și tu să o citești, o poți achiziționa din librăriile online:

10 Diferențe între carte și serial

Este normal ca adaptarea să difere de carte, în special când între cele două există și o diferență de câțiva ani, poate chiar zeci. În cazul Bridgerton, primul roman a fost publicat în 2000, iar serialul a avut premiera 20 de ami mai târziu.

Dacă ai ajuns până aici, trebuie să știi că urmează spoilere. Dacă nu ai citit cartea, ori nu ai văzut serialul, îți recomand să te oprești aici din citit.

Așadar, să vedem 10 diferențe notabile între carte și serial:

  1. Nu există absolut nicio persoană de culoare în carte. Știu, coperta te poate induce în eroare, dar nu are nicio treabă cu cartea.
  2. Eloise și Penelope aproape că nu există. Dacă ai văzut serialul și te-ai îndrăgostit de atitudinea de badass a lui Eloise, ori de drăgălășenia lui Penelope, află că în carte abia dacă sunt menționate. De fapt, Eloise este menționată chiar mai rar decât Penelope.
  3. În carte, Simon are probleme cu vorbirea și în viața de adult. Nu sunt probleme mari, dar în momentele în care este foarte emoționat sau nervos, bâlbâiala lui revine. În serial în schimb au ales să îl transforme în acest bărbat alpha, bun la toate și perfect din orice unghi l-ai privi.
  4. Simon nu face box. I know, fără box, feminism, sau o regină de culoare în 1813? Cine ar fi crezut?
  5. Marina Thompson nu există, cel puțin nu în primul volum. Cel mai probabil s-au inspirat din alte cărți ale seriei pentru a-i crea personajul din serial.
  6. În serial, Daphne și Simon sunt singurii care știu despre înțelegerea lor de a se preface îndrăgostiți. Ei bine în carte, Anthony află destul de repede despre pact și impune câteva reguli. Evident, Simon și Daphne încalcă acele reguli și astfel apare duelul.
  7. Scena în care Daphne și Simon se întâlnesc prima oară în serial este diferită față de cea din carte. Deși în ambele cazuri se întâlnesc atunci când Daphne încearcă să fugă de Nigel, în serial pur și simplu se ciocnesc unul de altul, iar în carte se întâlnesc în momentul în care Nigel primește un bine meritat pumn în gură.
  8. Mrs. Featherington este văduvă încă de la începutul cărții, în timp ce în serial aceasta își pierde soțul spre finalul primului sezon.
  9. Finalul primului sezon ne-o prezintă pe Daphne în travaliu, dând apoi naștere primului ei fiu, dar în carte ea și Simon devin mai întâi părinții a trei fete și abia apoi au un băiețel.
  10. În ultimul episod din sezonul 1 este o scenă în care ni se dezvăluie cine ar putea fi Lady Whistledown, în timp ce în carte personajelor nici nu le pasă atât de mult de adevărata identitate a acestei doamne. Din ce am citit pe Google, în volumul 4 aflăm cine e Lady Whistledown.

*Există diferențe și în cazul ACELEI scene controversate.

După ce află că Simon folosea the pull out method ca să nu procreeze (kids, don’t try this at home), Daphne decide să stea deasupra ca să preia controlul și să nu îi permită partenerului să se oprească “la timp”. În carte, Simon este beat în acea scenă și deși este clar sub influența substanțelor alcoolice, în timpul actului sexual încearcă să îi spună lui Daphne să se oprească, dar aceasta refuză. Acum imaginați-vă scena asta, dar cu Daphne în poziția de victimă…

Mi-ar fi plăcut ca Netflix să scoată scena, ori să se vorbească despre ea, să fie condamnat comportamentul lui Daphne.

Cum a devenit Bridgerton cel mai popular serial Netflix deși are la bază un roman atât de problematic?

Bridgerton a cucerit milioane de oameni, 82 de milioane de vizionări pe Netflix mai exact, depășind cu 6 milioane serialul The Witcher.

Serialul a fost lansat în pragul sărbătorilor, perioadă în care majoritatea oamenilor stau acasă, mai ales pe timp de pandemie, însă ce i-a făcut pe oameni să dea play a fost cu siguranță povestea scandaloasă și totodată steamy dintre cei doi protagoniști. De asemenea, Regé-Jean Page, actorul care îl interpretează pe Simon, Ducele de Hastings, a produs o serie de reacții în online, ba chiar a fost deschis un cont de instagram dedicat lingruiței sale. Pretty impressive.

Vă las și un clip în care Jack Edwards explică mai bine decât aș putea eu vreodată, tot ce e în neregulă cu romanul Bridgerton:

Când apare sezonul 2 din Bridgerton?

În ianuarie 2021 a fost confirmat sezonul 2 din Bridgerton, dar nu se cunoaște momentan data lansării. În schimb, ce știm până acum este că sezonul al doilea va prezenta povestea lui Anthony, primul copil al familiei Bridgerton.

Cine joacă în serialul Bridgerton?

Actorii principali din Bridgerton sunt: Regé-Jean Page, Phoebe Dynevor, Claudia Jessie, Jonathan Bailey, Luke Thompson, Nicola Coughlan, Adjoa Andoh, Ruby Barker, Luke Newton, Ruth Gemmell și Golda Rosheuvel.

Câte cărți are seria Bridgerton?

Seria Juliei Quinn are în total 8 romane, fiecare prezentând povestea unuia dintre copiii familiei Bridgerton: The Duke and I; The Viscount Who Loved Me; An Offer From a Gentleman; Romancing Mister Bridgerton; To Sir Phillip, With Love; When He Was Wicked; It’s in His Kiss; On the Way to the Wedding.

Cum îi cheamă pe copiii familiei Bridgerton?

Copiii au fost numiți în ordine alfabetică astfel : Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory și Hyacinth.