13 Reasons Why sezonul 3 este o ciorbă în care Bryce devine băiat bun

13 Reasons Why sezonul 3

Te avertizez, acest articol conține spoilere din 13 Reasons Why sezonul 3, așa că dacă nu l-ai urmărit deja, îți recomand să apeși pe x. Dacă nu ai de gând să îți pierzi timpul cu acest teen-drama, felicitările mele!

În primul rând, ce este 13 Reasons Why și de ce este popular acest show? Ce îl face atât de special?

Să fim sinceri, dacă Selena Gomez nu se implica în producția acestui serial, popularitatea sa ar fi avut de suferit. Însă un alt motiv pentru care se vorbește despre acest serial se datorează faptului că nu este genul de serial cu happy ending, iar pentru cei care apreciază romanele polițiste poate fi interesant. Serialul este inspirat de romanul cu același nume scris de Jay Asher și am făcut o comparație între roman și serial într-un articol trecut. Producătorii au decis să prelungească serialul, adăugând 3 sezoane! Sezonul 4 a fost confirmat, însă cred că putem fi cu toții de acord că acest serial trebuia să se termine la primul sezon și toată lumea ar fi fost fericită.

De ce cred că 13 Reasons Why trebuia să se oprească la sezonul 1

13 Reaosns Why este un serial care își dorește să creeze awareness pentru teme actuale despre care nu se vorbește destul precum viol, suicid, bullying și multe altele. Cu toate acestea, face tocmai contrariul. Îi vom oferi clemență fiindcă nici romanul nu este extraordinar, iar serialul măcar reușește să creeze suspans, în timp ce cartea este un monolog anost.

Christian Navarro and Grace Saif in 13 Reasons Why (2017)

Ce se întâmplă în 13 Reasons Why sezonul 3?

În sezonul 3 facem cunoștință cu Ani, tipa cea nouă care îl detronează pe Joffrey drept cel mai annoying personaj ever. Tipa asta nu doar că își bagă nasul peste tot și este o mincinoasă, dar adăugarea ei în cast nu face sens. Clay este destul de fucked-up și fără ea, însă cel mai ciudat aspect legat de Ani este faptul că toată lumea are încredere în ea. Fata asta cunoaște detalii despre fiecare personaj și cumva producătorii vor să ne-o creioneze drept o versiune feminină a lui Clay, o persoană analitică, întotdeauna în umbra unei scene importante. Tipa este groaznică și sper ca sezonul 4 să înceapă cu întrebarea: Who killed Ani? The entire planet!

Raymond J. Barry, Brenda Strong, and Justin Prentice in 13 Reasons Why (2017)

Partea cea mai tulburătoare din sezonul 3 este că Bryce suferă o transformare, ori cel puțin ni se prezintă ce s-a întâmplat între sezoane. Băiatul cel rău pare să își dea seama că ce a făcut este greșit, încearcă să își repare greșelile și chiar pare să regrete. Punctul culminant este atins în scenele în care realizează că nu are scăpare, că va rămâne pe veci cu eticheta de violator și indiferent ce va face, lumea îl va percepe astfel. Deși poate părea că serialul vrea să te facă să îți pară rău pentru Bryce, lucrurile nu stau tocmai așa. Cred că serialul și-a propus să arate că oamenii încearcă să se schimbe. Nu că o pot face mereu, dar că există dorință.

Țin să punctez că din punctul meu de vedere, în cazul lui Bryce era vorba de un pattern clar dezvoltat și moștenit în familie. Aflăm că linia paternă a familiei Walker este plină de oameni violenți și cât de mult rău îi poate face unui copil dacă un adult nu îi explică ce a făcut rău și ce bine. Bryce este fix exemplul de băiat de bani gata căruia nimeni nu-i spune când greșește și crește într-un bully de care tuturor le este frică. Cred că Bryce abia în sezonul 3 învață ceea ce trebuia să învețe de mic, pentru că din păcate, nimeni nu și-a dat silința.

Devin Druid in 13 Reasons Why (2017)

Povestea lui Tyler în schimb este cea mai înduioșătoare. Ne amintim că la finalul sezonului 2, în urma unei scene grafice cutremurătoare, Tyler decide să devină un serial killer și să îi nimicească pe toți cei care îi vor apărea în cale chiar în seara balului. În încercarea de a-l face bine, Clay și gașca au grijă de el în ture. Evoluția sa este fantastică și vă va smulge cel puțin o lacrimă. Tyler este de departe, personajul meu favorit și unul dintre puținele motive pentru care continui să urmăresc acest serial.

Mi-a plăcut că acest sezon a tras un semnal de alarmă și asupra abuzurilor față de băieți. Cu tot scandalul #metoo și mișcarea feministă, cred că nu vorbim destul despre cazurile bărbaților abuzați. Astfel de lucruri se întâmplă și lasă urme adânci, indiferent de sexul victimei. 

Timothy Granaderos in 13 Reasons Why (2017)

Trecem acum la Monty, personajul negativ al acestui sezon. Monty merită pedepsit pentru ce i-a făcut lui Tyler și de această dată nu are parte de susținere din partea nimănui. Este interesant de analizat cum în urma cazului Bryce, copiii au înțeles că nu poți susține la nesfârșit un bully deoarece la un moment dat vei deveni posibila viitoare victimă. Cu toate acestea, serialul o dă în bară rău de tot la final. Gașca cangrenă, în frunte cu Ani mincinoasa, decid să arunce tot noroiul către Monty. Lucru care dărâmă tot ceea ce acest serial s-a sinchisit să construiască.

Să facem un exercițiu de imaginație. Dacă Bryce ne-a înduioșat cu povestea sa și cu impresia de regret, de ce nu am simți la fel și pentru Monty? Detalii vitale despre copilăria și felul în care a fost crescut sunt dezvăluite în acest sezon. Detalii pe care le-am putea considera motive care au condus la comportamentul său deviant. În ritmul acesta, sezonul 4 va fi despre răzbunarea lui Monty și sinceră să fiu, indiferent de ce a făcut, să îi adauge crima lui Bryce pe lista de fapte a fost o mișcare greșită. Dar această mișcare a dezvăluit un alt detaliu important: părinții au înțeles că trebuie să le fie alături de copiii lor. Eu și Marius suntem de părere că tatăl lui Alex a înțeles care este de fapt adevărul, dar a înțeles că cel puțin pentru binele fiului său, aceasta era singura soluție. A fost corect? Bineînțeles că nu. Dar dacă ar fi să o analizăm astfel, și Tyler putea face pușcărie după sezonul 2.

Pe scurt, un sezon încâlcit și enervant

În continuare, voi enumera câteva lucruri care mi-au dat cu virgulă în acest sezon. Ar fi multe de spus, însă un lucru este clar. Lucrurile negative despre acest serial ar umple un roman cu vânzări mai mari decât romanul cu povestea originală:

 • Clay are ghinion în dragoste
 • De ce nu avem un serial doar despre Tony?
 • Toți ies cu Bryce de parcă au uitat ce a făcut
 • Sunt singura care era sigură că Monty e gay?
 • Jessica probabil suferă de sindromul Stockholm
 • Dacă Justin nu merge la rehab în sezonul 4 i am done
 • De ce nu i-a ucis Tyler pe toți? He is too good for them
 • Zach e prost. Îndrăgostit și prost, dar îi înțeleg frustrarea
 • De ce au toți încredere în Ani din moment ce ea i-a mințit din prima secundă?
 • Acest serial m-a învățat că doar dușmanii (nu prietenii) merg la curve împreună
 • Să aștept atâtea episoade pentru a afla ce s-a întâmplat la Homecoming a fost degeaba. Întregul demers al feministelor a fost grotesc, prostesc și imatur

În încheiere mi-aș dori să aflu dacă și voi v-ați pierdut timpul cu acest nou sezon și ce credeți despre el 😀 #justiceformonty