Recenzie: Love și Gelato de Jenna Evans Welch

Recomandarea de luni

Anul trecut am primit de ziua mea cartea Love și Gelato – Vacanță la Florența. Este o carte scrisă de Jenna Evans Welch care mi-a atras atenția de câteva veri, însă abia de curând mi-am făcut timp să o citesc. Sunt într-o perioadă în care mă ambiționez să citesc ce am deja în bibliotecă și această drăgălașă mă aștepta de ceva timp.

Plot Love și Gelato

Pe scurt, povestea se învârte în jurul mutării personajului principal la Florența. Lina este o tânără a cărei mamă a fost diagnosticată cu cancer. Înainte ca aceasta să moară a început să îi povestească de un prieten din copilărie pe nume Harold și despre scurta ei viață în Italia. Lina este convinsă de ultima dorință a mamei ei și de insistențele bunicii să plece la Florența pe timpul vacanței de vară pentru a-l cunoaște pe acest Harold. Viața ei este dată complet peste cap după o zi de zbor. Nici nu apucase să treacă peste șocul pierderii mamei ei, iar acum este trimisă în celălalt colț al lumii pentru a locui cu un necunoscut? De ce și-ar dori mama ei așa ceva? Răspunsurile le veți afla în carte, iar eu voi trece la atmosferă și personaje.

Dacă ar fi să aleg ce mi-a plăcut cel mai mult în cartea Love și Gelato aș spune că descrierile. În ciuda faptului că nu sunt o fană a descrierilor ample, care să enumere amănunțit fiecare fir de păr, în cazul de față sunt binevenite. Cel mai probabil și locația reprezintă un avanataj, dar consider că autoarea a reușit să transmită atmosfera din Italia și țin minte că de câteva ori am închis cartea pentru a caăuta pe Google obiectivele turistice despre care tocmai citisem. Descrie arhitectura, mâncarea și personalitatea oamenilor într-un mod în care te face să te simți de parcă ai face parte din poveste.

Cât despre personaje, deși sunt multicele, Lina joacă rolul protagonistei, dar și al naratorului. Personalitatea ei nu este foarte lovable, dar este de înțeles, dat fiind contextul pierderii mamei. Este interesant cum pune la îndoială chiar și spusele mamei ei, dar când se îndrăgostește pare că plutește pe nori pufoși. Nu îi place în Italia și nu simte că e locul ei acolo, ba chiar plănuiește evadarea.  Acest lucru se schimbă când îl cunoaște pe Ren, un băiat care locuiește în aceeași zonă și cu care leagă o prietenie frumoasă. Acesta îi arată toate locurile în care mama ei a fost în tinerețe și astfel, Lina ajunge să nu se mai simtă atât de nelalocul ei.

Un aspect foarte important de punctat ar fi faptul că dorința Linei de a afla ce s-a petrecut cu mama ei în Florența și vizitarea anumitor obiective se datorează unui jurnal. În primele zile în care a ajuns în Italia, Lina primește jurnalul mamei ei care a însemnat cele petrecute cu ani în urmă în aceleași locuri în care acum se află fiica ei. Jurnalul se deschide cu replica ,,Am făcut o greșeală” fapt ce zdruncină sufletul adolescentei și îi oferă ambiția necesară pentru a elucida misterul evenimentelor care au avut loc la Florența înainte de nașterea ei.

Este o carte drăgălașă, care se citește repede și este amuzantă pe alocuri. Dacă aveți o după-amiază liberă, ori știți că urmează să călătoriți pentru câteva ore cu trenul/avionul/autocarul, atunci Love și Gelato este cartea perfectă pentru drum!

Cartea este disponibilă pe elefant.ro, libris.ro și cărturești.ro.