Recenzie: Lolita de Vladimir Nabokov

recenzie carte

O carte controversată pe care îmi doream de mult să o citesc. Mă intrigă când tema unei cărţi este out of ordinary şi sunt curioasă dacă îmi va provoca repugnă sau va fi o lectură plăcută.

Recenzie Lolita

Publicată la Paris în 1955 şi tradusă ulterior în rusă în 1967, Lolita este un roman cunoscut datorită controverselor pe care le provoacă. Romanul povesteşte obsesia profesorului Humbert Humbert pentru tinerele fete. Nu l-aș numi pedofil, căci protagonistul pvoesteşte cu atâtea detalii, atât de apăsat,ba chiar romantic, încât dacă aţi ignora vârsta fetei, aţi jura că e o poveste de amor năbădăioasă tipică. Le numește pe minorele de care se simte atras nimfete și le descrie cu lux de amănunte, al naibii de amorezat.

După ce petrece o vreme într-un ospiciu, doctorii considerându-l gay, ori pur şi simplu neatras de sexul frumos, Humbert închiriază o cameră în casa unei văduve, Charlotte Haze, care urmează a-i fi soţie la scurt timp. El nu pentru Charlotte nutreşte o pasiune nebună, ci pentru fiica ei, Dolores Haze. Vede în această căsnicie o oportunitate. Motivul perfect pentru care să petreacă timp cu Dolly, să o atingă nestingherit, iar aceasta să îi sară în braţe.

După ce Charlotte moare într-un accident stupid, Humbert şi fiica sa vitregă pleacă într-o călătorie în care urmează să își îndeaplinească obiectivul. Interesant este faptul că el va preda avocatului său mai târziu un manuscris în care susţine că nimfeta l-a sedus pe el. Fapt ce pare destul de plauzibil. Tânăra este conştientă de farmecul său, ba chiar îl şantajează, oferindu-i favoruri sexuale în schimbul banilor, sau permisiunii de a participa la diferite activităţi precum teatrul, tenisul, etc.

Mi se pare extraordinar cum o tânără de 12 ani face faţă acestei situaţii, reuşind să aibă o personalitate duală. O dată este acea fetiţă cu călcâiele murdare de țărână, apoi nimfeta lui Humbert. Toată această călătorie îl înnebuneşte pe Humbert. Devine paranoic, o suspectează pe Lolita că ar complota să fugă de el şi are tot mai des crize de furie, devenind chiar şi violent. Urmează o perioadă crâncenă pentru el. O caută în zadar ani de zile și nu își poate reveni după pierderea ei.

Vă las pe voi să aflați cum se termină și să îmi spuneți dacă l-ați cataloga drept un caz de pedofilie. Da, să faci sex cu o minoră este ilegal, imoral, etc. Dar eu tot vă recomand cartea căci veți găsi în ea acea doză de romantism care vă va ușura lectura. Este o carte greioaie, pe care nu de puține ori o veți judeca, dar eu zic că merită citită. 

P.S. Cartea a fost ecranizată de două ori. O dată în 1962, apoi în 1997. Așa că dacă nu vă sperie subiectul, puteți încerca și una dintre pelicule. 

Update: Revenind peste această recenzie, am descoperit încă o carte intitulată Citind Lolita în Teheran. Sunt tare curioasă cum e, dar din păcate pe goodreads nu am văzut să aibă recenzii prea bune.