Film: Jurassic World: Fallen Kingdom/ Un regat în ruină

jurassic-world
Jurassic Outpost

Ieri am fost să văd filmul Jurassic World. Nu mai era un film cu numele ăsta? Ba da, doar că ăsta e continuarea. Când mă gândesc la Jurassic îmi vine în cap o scenă cu un dinozaur evantai care îl scuipă pe un nene. Scena aia încă mă bântuie:

Jurassic Park e de domeniul trecutului, dar avem Jurassic World, un parc tematic în care se făceau studii pe dinozaurii readuși la viață. După trei ani de la momentul în care dinozaurii au scăpat din captivitate și au alungat oamenii de pe insulă, se confruntă acum cu o altă problemă. Pe insula Nabur un vulcan urmează să erupă, fapt ce va nimici orice ființă din teritoriu.

Claire, the  girl next door, este tipa care consideră dinozaurii un fel de urși panda. Să facem un pic de back-up: Dinozaurii sunt readuși pe Pământ, acum sunt pe cale de dispariție din nou și s-au trezit ONG-urile că e nevoie să salveze bietele animale. Îmi place animalele și mi se pare nobil să salvezi speciile pe cale de dispariție, însă aici este o mare diferență.

Dacă te-ai apucat să readuci dinozaurii la viață, nu e clar că schimbi cu totul viața celorlalte viețuitoare? Și că riști să aduci modificări majore în lanțul trofic? Consider că uneori trebuie să lăsăm lucrurile să își urmeze propriul drum. Avem deja crocodili și varani. Cred că Terra se descurcă foarte bine fără un T-Rex flămând la semafor.

Protagoniștii nu mă ascultă, așa că Owen și Claire pleacă pe insulă să salveze dinozaurii. Au în spate o întreagă echipă care din diferite motive consideră că nu trebuie să lase dinozaurii să moară pe insulă.  De aici începe o luptă pentru supraviețuire, multe efecte speciale, cadre interesante demne de văzut la IMAX și câteva scene destul de triste.

Mi-a plăcut la nebunie să mă întorc la fiorii pe care îi simțeam când mă uitam pe după plapumă la Jurassic Park și nu am simțit când au trecut cele două are din film. Nu este o capodoperă, dar merită să te duci să vezi cum a evoluat povestea și să te bucuri de efectele speciale. Plus că Owen e haios. Și drăguț. Ok e Chris Pratt, cum să nu îți placă Chris Pratt?

Filmul va avea premiera în cinema pe 8 iunie.

P.S. Știu ce voi face în weekend: maraton Jurassic Park în regia lui Steven Spielberg ca să văd dacă filmele vechi mă vor mai speria.