Despre Valea Mută/ Despre cum HBO produce chestii faine

Când te gândeşti la o producţie HBO îţi vine în minte clar Game of Thrones. Îţi mai aduci aminte cu nostalgie de Sex and the City, sau chiar de Divorce, care o are ca protagonistă pe aceeaşi Sarah Jessica Parker.

HBO produce chestii faine. Eram în liceu când apăruse serialul În derivă. O capodoperă despre care chiar nu îmi pasă de unde şi-a cules inspiraţia. Serialul ăla merită văzut, savurat, trăit! Ce să mai spun de coloana sonoră? Îi dai play şi îţi dă fiori.

Ieri, ajunsă acasă după o zi lungă, m-am decis să pornesc televizorul în scârbă. Îmi e lehamite să îl pornesc căci ştiu că nu am ce să văd. Pentru Game of Thrones mai am de aşteptat şi mă simt destul de prost că părinţii mei plătesc acum HBO. Asta pentru că se panicaseră când m-au văzut că uit să mănânc, să beau, să dorm, ori să scriu pentru lucrarea de licenţă ca să văd GOT. Aşa că am pornit televizotul şi am dat pe HBO în speranţa că e vreun film interesant.

Pe ecran văd un peisaj cunoscut. Culorii vii, străzi înguste şi undeva în stânga răsare un munte pe care scrie BRAŞOV. Ok, filmat în România, ce e asta? Îl văd pe Adrian Păduraru, îl ştiţi şi voi din Extemporal la dirigenţie şi Declaraţie de dragoste. Apoi apar un el şi un el. Se ceartă. Cel cu buze cărnoase îi spune celui cu cârlionţi: Tu eşti gay! Eu nu sunt! Ai înţeles?!

Deja îmi captase interesul. Serial românesc care abordează această temă?Hell yeah! Se potriveşte perfect cu vremurile în care trăim (da, fac referire la dobitocenia de Coaliţie pentru familie).

După câteva minute îmi aduc aminte unde i-am mai văzut pe băieţii ăştia. La metrou. Pe nişte postere, într-o pădure, promovând noul serial marca HBO: Valea Mută. Habar nu aveam că e serial românesc. Recunosc, din poster, băieţii aduceau niţel a Teen Wolf.

Încă din primul episod apar nişte răsturnări de situaţii de te furnică pielea.

Horia şi Filip, cei doi protagonişti, sunt martorii unei crime, care se petrece unde oare? Într-o vale, bravo! De ce Valea Mută? Pentru că  ei nu pot povesti ce au văzut acolo. Fiindcă lumea ar pune întrebări. Ei erau în cabana tatălui lui Horia şi au văzut pe geam oroarea. Lumea ar întreba, ce căutau ei acolo? Ce făceau doi băieţi singuri în cabană la ora aia? Asta face serialul atât de suculent. Secrete, teama de a fi descoperit, anchete date peste cap, implicarea Diicot-ului, persoanje care sunt de partea ambelor tabere, sublim!

Thrillerul este în regia lui Marian Crişan şi a avut premiera pe 23 Octombrie. Dar îl puteţi prinde în reluare pe HBO ori puteţi vedea primul episod online pe site-ul HBO, chiar aici. Fără cont, fără bani, e gratis neică şi va avea doar 4 episoade, aşa că uitaţi-văăă! Pe majoritatea actorilor îţi vei recunoaşte, dar ce îmi place la nebunie este faptul că actorii principali sunt tineri şi studenţi la UNATC: Theodor Şoptelea şi Vlad Bălan.

Ete şi trailer:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rhJEYscZXHg&w=560&h=315]

P.S. Am spus că şi acest serial are o coloană sonoră minunată? Nu? Are fraţilor, are!