Înainte de a trece la o recenzie propriu-zisă pentru cartea Eu sunt Malala, trebuie să menționez cum am descoperit-o pe această tânără. Auzisem de ea, fugitiv, iar într-o perioadă în care urmăream clipurile de pe Youtube ale unei studente la Oxford, am aflat că aceasta este colegă cu însuși Malala. De atunci am început să mă informez și să adaug în wishlist biografia fetei care a supraviețuit atacului talibanilor.
Recenzie eu sunt Malala
Eu sunt Malala este o carte scrisă de Malala Yousafzai, în colaborare cu jurnalista Christina Lamb. Numele acestei fete a făcut înconjurul lumii în momentul în care s-a aflat că a fost împușcată de talibani. Motivul? Și-a cerut drepturile pentru ea și toate femeile din Pakistan.
Pe scurt, Malala este o tânără care a crescut diferit față de alte fete din religia musulmană. Deși respectă portul și majoritatea sărbătorilor, a avut norocul să se nască într-o familiede paștuni înțelegători, plini de compasiune și cu o gândire open-minded. Astfel, Malala s-a îndrăgostit de școală și de întreg procesul de învățare. Însă din păcate, simplul mers la școală devenea o ilegalitate în țara ei de origine.
Malala Yousafzai a continuat să meargă la școală, în pofida amenințărilor, fapt ce stârnit multe controverse. Într-o zi, după ce ieșea de la un examen, autobuzul în care ea și colegele ei călătoreau, a fost oprit de un taliban. Acesta avea o țintă clară: Malala. A reușit să o împuște, însă glonțul, deși îndreptat spre cap, nu a fost fatal. O armată de doctori, jurnaliști, activiști și oameni cu suflet mare din întreaga lume au depus la acel timp eforturi uriașe pentru ca tânăra să își revină. Și au reușit.
Ce mi-a plăcut?
Cartea Eu sunt Malala este biografia unei fetițe nevoite să se maturizeze prea devreme. Este povestea unei fete care a luptat pentru dreptul la educație, un drept care în alte țări este atât de ușor de obținut, ori poate chiar neluat în seamă.
Cât despre modul de scriere, vă pot asigura că această carte se citește ușor, autoarea nu se pierde în detalii și te face tot mai curios cu privire la situația din Pakistan. Știu că nu este o lectură agreată de toată lumea, dar eu zic că merită o șansă.
Ce nu mi-a plăcut?
Am simțit pe alocuri că se repetau anumite lucruri. De asemenea, după ce am citit cartea și am aprofundad subiectul prin articole, interviuri și discursul TED al tatălui autoarei, am realizat că situația a rămas cam aceeași, which is sad.
Cartea se găsește în majoritatea librăriilor online. Pentru un preț bun, îți recomand unul dintre aceste site-uri: