Film: Victoria & Abdul

Victoria and Abdul film
BBC.com

Am văzut de curând filmul Victoria & Abdul și mi-a plăcut în ciuda recenziilor care critică pelicula.

Regina Victoria este un personaj impresionant de studiat. Înaintea Reginei Elisabeta a II a, Victoria a fost monarhul cu cea mai lungă domnie. O femeie puternică, iubitoare și un izvor infinit de inspirație pentru ecranizări. V-am recomandat anul trecut serialul Victoria, dar acela prezintă povestea urcării ei pe tron și primii ani de căsnicie alături de Albert.

Filmul Victoria & Abdul arată o altă latură a reginei, cumva latura mai puțin plăcută. Avem de data aceasta o regină îmbătrânită, conștientă că puterea ei scade, dar care rămâne cu o minte deschisă. Actrița Judi Dench interpretează rolul reginei la fabuloasa vârstă de 80 de ani la care tot dorește să învețe ceva nou (precum Urdu) și să înțeleagă cultura altor popoare.

După moartea lui Albert, Victoria va ține doliu pentru tot restul vieții în memoria marii sale iubiri. Odată cu vârsta nu mai acordă atenție siluetei și începe să mănânce tot mai mult, am putea spune că devine ușor – ușor genul de băbuță ursuză. Cu toate astea, Undeva prin 1887 îl cunoaște pe indianul Abdul (Ali Fazal) și între ei se leagă o prietenie de genul profesor – elev, doar că în mod surprinzător, învățăcelul este regina. La acea vreme Victoria era an Indian Empress, urma ca abia în 1947 India să se separe de Regatul Unit și să-și obțină independența.

Era inevitabil ca prietenia dintre cei doi să fie privită cu suspiciune de curte, mai ales din pricina diferenței mari de vârstă. Zvonurile conform cărora indianul devenea un al doilea Melbourne au luat amploare când acesta a fost numit “Munshi and Indian Clerk to the Queen Empress”. Abdul o învăța tot ce știa despre cultura Indiei, conflicetele religioase și politice, dar cel mai important, o făcea să râdă.

Filmul arată o față foarte drăgălașă a prieteniei lor și nu duce în niciun caz în zona de romantism, căci au existat și astfel de zvonuri. Dacă mă întrebați pe mine, zvonurile sunt nefondate. Este cunoscut faptul că Victoriei i-a plăcut să facă lucrurile în felul ei, iar eventualele legături romantice inventate nu o afectau. Abdul avea o familie, deci era doar o admirație reciprocă. 

Este și trist pe alocuri, dar eu cred că prezintă o variantă credibilă a acelei perioade. Este prezent și fiul Victoriei, Edward al VII lea. Acesta este opusul mamei sale și dacă sunteți curioși vă las aici un articol juicy despre dânsul.

Dacă vă place istoria, sau pur și simplu să aflați detalii despre regi și regine, acesta o să fie un film light, numai bun pentru o după-masă relaxantă.

 

 

*Datele oferite sunt din cărțile și articolele citite de mine căci mă pasionează subiectul, dar nu vă pot garanta veridicitatea lor.