LE: Trebuia să bag la pariuri. Israel a plecat acasă cu trofeul Eurovision 2018. Sunt surprinsă. Surprinsă de voturile de anul acesta și de faptul că oamenii au înțeles sloganul de anul trecut: Celebrate Diversity abia acum.
Netta Barzilai a fost în opinia mea singura care a făcut show și a adus ceva nou pe scenă anul acesta. Pe lângă bucuria pe care am trăit-o aseară văzându-mi favorita câștigând, nu pot să nu punctez câteva lucruri:
- Portugalia a ales doar femei pentru prezentare. În afară de acest pas, show-ul a fost groaznic. Mă așteptam la mai multă implicare, la clipuri de prezentare frumoase, la momente de excepție, dar nu. Pentru nostalgici recomand Eurovision 2016 – probabil cele mai bune momente din afara concursului s-au întâmplat atunci;
- Diversitate în voturi. De ani buni se cunoaște câștigătorul de la primele țări. În sensul că majoritatea oferă 12 puncte aceleași țări și sunt împărțite conform hărții. Anul acesta nu am mai observat asta. Timp de minute bune, vreo 4-5 țări se băteau pe locul I. Până spre final s-au jucat cu emoțiile tuturor căci se tot răsturna clasamentul;
- Deși am spus că nu s-a mai simțit influența geo-politică, s-a repetat istoria cu Ucraina de anul trecut. Cum trece o țară printr-o perioadă grea, pac primește trofeul;
- Nu știu sigur, dar am înțeles că Salvador ar fi spus lucruri destul de urâte în interviuri despre piesa Israelului. Consider că într-un astfel de concurs trebuie să îți lași acasă comentariile răutăcioase.
La o simplă căutare pe Wikipedia vom găsi că România a mai ratat finala și în alți ani. Diferența este că ori nu plătea TVR-ul taxele, ori eram în coadă de tot la puncte și eram descalificați. Să nu fim votați pentru finală nu am mai pățit. Eh, dacă ne gândim așa. nici de câștigat nu am mai câștigat până acum. Să fie un semn?
Trecând peste speranțe deșarte, căci să fim serioși, nu ne permitem un asemenea concurs. Mă uit cu sufletul la gură la acest concurs din 2003. De atunci concursul a evoluat. Se înscriu tot mai multe țări și i-a crescut popularitatea la nivel global Până și SUA vrea să se înscrie! Ce nu încetează să mă surprindă e că oamenii nu au înțeles că se câștigă doar dacă ai ceva inedit.
Andreea, la Eurovision voturile sunt acordate geo-politic.
Ok. Atunci de ce nu câștigă în fiecare an Rusia?
În concursul acesta nu prea le pasă oamenilor ce voce ai tu. Pentru Eurovision trebuie să ieși din tipare. Câteva exemple:
- Femeia cu barbă pe care ce coincidență o cheamă cârnat;
- Chitară de jucărie;
- Măști de monștrii;
- Două mirese sărutându-se pe scenă;
- Jocul de lumini;
- Ucraina 2007.
Un show static, doar cu voce, fie ea puternică, este practic invizibil pentru spectatori.
Andreea, dar Serbia nu a avut show în 2007 și a câștigat.
Da, dar piesa avea mesaj. Era o piesă sensibilă, pe scenă era doar femei cântând o piesă dedicată tuturor femeilor. Acolo se plia cu niște stări trăite de spectatori, cam cum a fost anul trecut la Salvador. Tipul ăla a mișcat din mâini de parcă luase șpeiș, dar a reușit să sensibilizeze milioane de oameni. Un al exemplu este Jamala, care a profitat la maxim de contextul social. Conflict + Rusia descalificată + sensibilizare = locul I.
Așadar, dacă piesa ta nu e tembelă, nu ai un show care să orbească, sau măcar să sperie publicul, e nevoie de sensibilizare. Spuneți-mi vă rog când a făcut România asta? Când a trimis-o pe Dida Drăgan cred că i-am speriat nițel totuși. Cred că singurele dăți când am nimerit rețeta au fost anii în care ne-au reprezentat Luminița Anghel și anul cu Alb Negru. Doar că nu a fost să fie.
Anul acesta, pentru prima dată în istorie, România nu s-a calificat în finala Eurovision. Îmi pare rău pentru The Humans. Îmi pare rău pentru injuriile pe care le vor tot auzi până la anul. Îmi pare rău că au avut încredere într-un astfel de concurs. Sper ca acesta să nu fie finalul carierei lor.
Și ce dacă nu s-a calificat România? Nu am avut niciodată pretenții să câștigăm, iar mie îmi place să mă bucur de acest concurs. În finala din seara aceasta s-au calificat următoarele țări:
Îmi doresc ca trofeul să plece la Israel anul acesta. Tipa este hilară, cu voce bună și aduce ceva nou. Un al avantaj îl reprezintă contextul social. Piesa militează pentru mișcarea #metoo și v-am lăsat un interivu în care artista explică mai multe. Îmi mai plac piesele Spaniei, Cehiei, Bulgariei și Norvegiei. Din păcate, alte două piese care îmi plăceau (Malta și Elveția) nu s-au calificat.
https://www.facebook.com/BBCMusic/videos/1714926805258192/?hc_ref=ARSQ5Zb0zzYJ-NNzkE2Lv0y3pBWWTv6hOgRrbgdtvKTfaek_9h4gPXBTbe433RSNyB8
P.S. Să nu credeți în prezicerile mele. Doar de două ori am nimerit câștigătorii: Conchita și Rybak.