Știu, vă întrebați câți bani ar putea cineva cheltui pe cărți încât să devină o problemă. Credeți-mă, cunosc persoane care își cumpără lunar cărți, iar anul trecut mă număram și eu printre ei. Respectam cu sfințenie o rutină zilnică de vizite pe elefant, comparare prețuri, creat de wishlists și citit recenzii.
Am realizat că ajunsesem să cheltui destul de mult pe cărți și nu neapărat că m-ar deranja, e o investiție în mine până la urmă. Doar că exact ca majoritatea lucrurilor pe care le cumpărăm, obișnuim să cumpărăm la impuls, depășind cu mult necesarul. În momentul în care achiziționezi 40+ cărți într-un an, dar tu ai citit 20, e clar că nu e nevoie de atâtea cărți. Asta, plus faptul că nu am spațiu de depozitare pentru atâtea cărți, au dus la decizia de a fi mult mai strică cu mine când vine vorba de cărți.
Pentru a reuși să nu scot cardul la orice carte care îmi face cu ochiul încerc să țin de cont de următoarele lucruri:
Vizualizez biblioteca mea
Cum intru în cameră o văd așa că știu majoritatea titlurilor pe unde sunt și pe ce categorii sunt așezate. Când mă gândesc la acele rafturi burdușite, cărțile puse pe două rânduri ca să aibă loc și numărul celor pe care nu le-am citit mă apucă pandaliile. Las cărțile din librării jos, iar dacă sunt pe vreun site îl închid imediat.
Prețul
Da, mă uit la preț înainte de a cumpăra o carte și mă întreb serios dacă sunt dispusă să dau acei bani pe ea. Nu fac asta fiindcă nu consider că autorul ar merita banii, dar dacă pot la un moment dat să cumpăr acea carte cu mai puțini bani, de ce nu? Nu cumpăr cărți lansate recent, mai ales pentru că vreau să treacă tot acel hype și să citesc recenziile la rece.
Accesibilitatea
Se întâmplă ca uneori să îmi doresc cărți de peste ocean. Cărți care ba ar ajunge în luni de zile la mine (vezi experiența okian) ori care m-ar costa foarte mult să le comand de pe amazon & stuff. Pentru asta există audiobooks, iar pe unele le-am găsit chiar pe Youtube.
În continuare prefer cărțile în format fizic, dar nu mă deranjează cele în format pdf sau audio.
Cărți pe caiet
Numesc astfel cărțile pe care le citesc în librării, ori le împrumut și ajung să le cumpăr după ce a trecut ceva timp. Dacă îmi place o carte foarte mult și în câteva zile am terminat-o nu înseamnă că nu merită un loc în bibliotecă. Sunt cărți pe care le-am cumpărat și după ani de zile de la citire.
Împrumutatul
Nu mă refer la împrumutul de la persoane, sunt reticentă la acest aspect. Spuneam mai sus că citesc în librării. Nu văd nicio problemă în a împrumuta de la biblioteci, sau chiar să petrec 2-3 ore într-o librărie pentru a citi o carte mică, ori vreun bestseller pricy.
Urmând acești pași, am reușit anul acesta să cumpăr doar 6 cărți, dintre care una a fost oferită cadou. Eu zic că e bine 😀
Bonus: Anticariate
Am primit de la voi (pe Facebook) recomandarea de a merge prin anticariate. Da, este o idee bună. În zona Piața Universității sunt foarte multe cu cărți din orice domeniu doriți. Din păcate mă întristează starea deplorabilă a cărților din anticariate. Nu mă deranjează că le-a avut altcineva înainte, că și haine sh îmi cumpăr. Doar că am niște pitici pe creier și chiar și în Cărturești verific cartea să nu aibă defecte.
Tot la Universitate sunt două Antic Exlibris unde găsiți cărți la prețuri foarte mici. Îi găsiți și online 😀