Recenzie: Alice’s Adventures in Wonderland de Lewis Carroll

recenzie carte

Consider cititul cărților în alte limbi drept o foarte bună formă de repetare a acelei limbi. După Jane Austen evident că mi se luase de orice carte în engleză, dar m-am gândit că mai bine revin la cărți mai ușoare. Cărți pentru copii, scrise de clasici, povești nemuritoare cu personaje fantastice. Am pe listă Alice’s Adventures in Wonderland, Peter Pan și Around the World in 80 days.

Când eram mică, dar destul de mare încât să pot citi singură o carte cap-coadă, țin minte că singura poveste care mi-a plăcut a fost Vrăjitorul din Oz. Aceea a fost de fapt și prima carte pe care am citit-o cu drag, nu constrânsă de programa școlară.  Poate de aceea nu mă veți auzi drept fană Harry Potter, Pirații din Caraibe, iar Lord of the Rings am văzut abia în liceu.

Mi-am cumpărat Alice’s Adventures in Wonderland în engleză de pe  okian și o găsiți în continuare pe stoc, la prețul de 10 lei.   A fost o lectură plăcută și rapidă, but not my cup of tea. Nu am suportat-o pe regina roșie, iepurele alb mă enerva, iar pisica părea personajul acela care știe totul, dar nu are chef să îți povestească.

Spre bucuria mea, în 2010 a apărut filmul Alice in Wonderland, iar 6 ani mai târziu Alice Trough the Looking Glass. Ca să nu consider povestea groaznică, m-am gândit să dau o șansă și filmului. Ei bine, m-a ajutat să văd altfel povestea, interpretarea de excepție a lui Johnny Depp. Nu știu dacă am fost eu aeriană, dar cartea și filmul mi s-au părut foarte diferite. Pisica nu mi s-a mai părut antipatică, ba chiar drăguță. Iepurele alb era foarte sperios, iar pălărierul nu îmi amintesc să fi fost un personaj atât de prezent și interesant în carte. Știți cum e, când nu îți place ceva, abia aștepți să se termine. Altă diferență seminifativă, în film regina roșie este chiar blândă. În carte ordonă de atât de multe ori off with his head de am crezut că s-a reîncarnat Hitler.

Gata cartea, gata filmul, poate îl voi încerca și pe al doilea. Vouă vi se întâmplă ca anumite povești pur și simplu să nu se lipească de voi? 🙁

 

P.S. Mai am un cont de Instagram unde postez ce cărți citesc, porțiuni din agendă/bullet journal, ori notițele de pe care învăț. Follow me pls 😀