Recenzie: În ape adânci de Paula Hawkins

recenzie carte

În 2016 vă povesteam de Fata din tren, romanul de debut al autoarei Paula Hawkins. În jurul acelui roman s-a creat o frenezie, fiind un thriller captivant care a cucerit inimile multor cititor, inclusiv eu. Personal o prefer pe Agatha Christie, dar mi-a plăcut foarte mult povestea transpusă de Paula. Plină de mister, cu detalii dezvăluite treptat, reușește să te țină în priză până la finalul culminant. După această carte s-a făcut și film cu Emily Blunt în rolul principal.

În 2017, a lansat În ape adânci, un alt thriller, ceva mai alambicat. Romanul debutează cu moartea unei femei pe Nel Abbott. Orașul în care se petrece acțiunea este cunoscut drept un loc în care femile mor în  circumstanțe ciudate, mai exact într-un râu numit Bulboana înecaților. Poartă acest nume fiindcă acolo erau aruncate vrăjitoarele.

Scurtă descriere

Nel este găsită moartă în bulboană, iar sora ei Jules, este chemată să recunoască cadavrul. Jules este convinsă că sora ei a fost omorâtă, dar Lena, fiica lui Nel și locuitorii orașului sunt convinși că aceasta s-a sinucis.

Ferește-te de apele liniștite. Nu știi niciodată ce ascund.

Cartea este împărțită pe capitole și fiecare personaj are dreptul la replică. În general citesc cărți care prezintă viziunea a 2-3 personaje, dar În ape adânci, toate personajele își prezintă varianta. Sunt sigură că nu a fost ușor pentru autoare, dar pentru mine a fost deranjant. Prea multe personaje, prea multe planuri narative și cel puțin la început este destul de greu de urmărit.

Ce mi-a plăcut?
  • Mi-a plăcut foarte mult faptul că s-a detașat de Fata din tren. Nu am găsit multe asemănări, stilul de scriere este diferit, ba chiar mai bun.
  • Alt aspect care mi-a plăcut ar fi că m-a ținut în priză până la final. Îmi place când nu mă prind de la început cine este vinovaul și Paula Hawkins a reușit să o întoarcă ca la Ploiești :))
  • Capitolele sunt foarte scurte.
Ce nu mi-a plăcut?
  • Așa cum am spus mai sus, sunt prea multe personaje și durează ceva până te prinzi cine e fiecare și ce relevanță are cu povestea;
  • Personajele sunt dubioase. Toți au ceva de ascuns, un trecut misterios și o afinitate de neînțeles de a se scufunda în Bulboană.
Care e mai bună? Fata din tren sau În ape adânci?

Personal prefer Fata din tren. Chit că acțiunea a fost lentă și am recunoscut că În ape adânci a fost mai bine scrisă, este prea alambicată. Este un singur volum și nu are nevoie de atât de multe personaje, mai ales că Paula i-a implicat pe toți în poveste. Fiecare a avut o părticică de vină, dar cred că se putea rezuma la 5-6 personaje și am fi avut timp să ne atașăm de unul măcar. Din păcate la această carte nu se poate așa ceva. Toate personajele mi-au displăcut.

Concluzii

Cu toate astea, mi-a făcut plăcere să citesc această carte. Nu e nevoie să ador o carte ca să o recomand. Este un thriller bun, deși nu se ridică la așteptările unei fane Agatha Christie, ori dacă ați citit autori suedezi, din nou, s-ar putea să nu vă dea pe spate. Chiar dacă sunt multe personaje, nu este greu de citit și este interesant că degroapă trecutul fiecărui personaj. O recomand mai ales dacă vrei să o compari cu prima carte a autoarei. Sper ca următoarele cărți să fie mult mai bune.

Cartea costă 30 de lei și o puteți achiziționa de aici. Spor la citit!