Este mult spus recenzie pentru cartea După ce ne-am întâlnit deoarece este vorba de un roman scris pentru adolescenți, fără substanță sau prea mult sens. Am citit săptămâna trecută cartea După ce ne-am întâlnit (After), iar la scurt timp am văzut și filmul. Au trecut câțiva ani de când am auzit prima oară de această carte, dar mi-a atras atenția abia când am văzut posterul filmului la cinema. Citisem câteva recenzii cum că este un fel de Fifty Shades of Grey mai cuminte cu adolescenți, După cei mai prost cheltuiți 25 de lei cheltuiți de mine la un film, clar nu aveam de gând să fac aceeași greșeală și cu After.
Problema la mine este că uneori aleg să citesc, ori să urmăresc un film tocmai pentru că știu că nu o să îmi placă. Am o curiozitate extraordinară față de lucrurile despre care îmi dau seama că nu îmi vor fi pe plac. Poate și fiindcă încerc uneori să nu fiu atât de judgy, dar trebuie să recunosc, mă amuz teribil pe seama unor cărți/ filme făcute prost.
Acestea fiind spuse, recenzia cărții și a filmului nu vor fi pozitive. Nu mi-au plăcut, dar mi-au captat atenția pentru câteva ore. Cred totuși că este un exercițiu interesant. Sunt curioasă dacă persoanele avizate în domeniu se gândesc să analizeze de ce o pseudo carte precum După ce ne-am întâlnit scrisă de Anna Todd are succes și devine bestseller internațional, în timp ce Ion provoacă repugnă de câteva generații încoace. Literar vorbind, diferența este enormă, nu există termen de comparație, dar cu toate acestea, calitatea slabă primează în fața unei opere cu un subiect depășit de vremurile pe care le trăim.
Recenzie Cartea După ce ne-am întâlnit
După ce ne-am întâlnit/ After scrisă de Anna Todd a apărut inițial sub forma unui fan fiction scris pe Wattpad. Datorită presiunii făcute de fanii seriei, autoarea a publicat 5 cărți. Eu zic să vă pregătiți de pe acum pentru momentul în care veți vedea în rafturile librăriilor din toată țara romane despre fetițe îndrăgostite de Selly.
După ce ne-am întâlnit este (cică) o carte despre Tessa Young și Hardin Scott. Cei doi învață în același colegiu, dar sunt personalități total diferite. Vechea poveste, fata cuminte se îndrăgostește de băiatul rău care culmea e și bogat, dar are niște probleme de comportament căci copilărie nașpa. Sorry not sorry for the spoiler, dar povestea este previzibilă din cale afară.
Well, Tessa Young ajunge la colegiu ca o floricică. Este condusă de mama și iubitul ei Noah, cu care probabil se ține de mână pe ascuns, căci ei așteaptă căsătoria ca să facă sex. Nu judec o astfel de decizie, dar SPOILER ALERT se întâmplă atâta sex în carte asta, încât ai impresia că protagoniștii nu dorm niciodată.
Nu am reținut la ce colegiu învață, dar au băi comune. Ok…. Face și ea un duș ca tot omul și când se întoarce în cameră dă de Hardin și încep să facă sex sălbatic. Nope. Mai durează câteva capitole până ajung să facă sex, dar chimia, dialogul și tot ce se întâmplă între ei este forțat, urât, ba chiar grotesc.
Povestea de dragoste dintre Tessa și Hardin poate părea la prima vedere tipică pentru adolescenți, dar nu este. Cartea asta promovează ideea de relații toxice. Cei doi nu se potrivesc. Într-adevăr, tipa a fost crescută de o mamă conservatoare, cu niște principii bine sudate și concepții depășite. Însă Tessa se schimbă la 180 de grade odată ce îl cunoaște pe Hardin. Băiatul ăsta nu e deloc bun pentru ea și am să vă dau câteva exemple:
– iese cu alte tipe;
– râde de prietenii ei;
– este violent verbal;
– îi spune iubitului ei că l-a înșelat cu el;
– de fiecare dată când se ceartă face pe victima;
– vine peste ea la muncă fiindcă are chef de una mică;
– îi vorbește extrem de urât (și nu mă refer doar în pat);
– o urmărește și o bruschează când aceasta încearcă să scape de el;
– păstrează cearșafurile în urma dezvirginării ei ca să le demonstreze prietenilor că a reușit ce și-a propus;
– vrea să îi controleze viața, să nu iasă/ vorbească cu nimeni altcineva în afară de el, dar se supără dacă ea îi pune întrebări.
Lista poate continua, dar pe acestea mi le amintesc acum. Nici Tessa nu e prea brează. Este un personaj oribil. Genul ăla de fată de care trebuie să fugi indiferent ce pariu ai pus cu băieții. Însă nu pot trece peste faptul că o astfel de carte are succes. Am înțeles la Fifty Shades căci era ceva relativ nou, mai ales pentru marile ecrane. Se vorbește mai des despre explorarea sexualității și după secole întregi de ascuns după sobă (I see you Rebreanu) oamenii sunt mai deschiși în a vorbi despre sex, despre ceea ce le place, indiferent cât de dubios ar părea. Dar să scrii 5 romane despre doi puști care și-o trag pe oriunde apucă doar ca să demonstreze el ce bărbat este…văleu!
Btw, nu am să pun link către carte (chit că este o oportunitate pentru linkurile de afiliere) căci nu merită osteneala și oricum o găsiți gratuit pe internet. Trebuie doar să căutați puțin, ori să fugiți pe Wattpad.
Film After 2019
Cât despre film, acesta este mai prost decât cartea. Vă vine să credeți? Din cele peste 600 de pagini au scos nici 2 ore de film, scoțând părți esențiale din poveste. Acțiunea este grăbită, nimic nu face sens, dar măcar au făcut scenele de sex mai cuminți, mai specifice vârstei și au scos partea cu cearșaful. Thank God!
Nu este surpinzător faptul că filmul este atât de prost. Să nu uităm că la bază se află un fanficiton scris pe Wattpad, la ce să ne așteptăm? Also, protagonista Tessa Young este jucată de Josephine Langford. În caz că nu vă sună cunoscut numele vă ajut eu. Este sora mai mică a lui Katherine Langford aka. Hannah din 13 Reasons Why. Se pare că familia Langford are un talent pentru rolurile proaste.
Pe IMDb are un frumos scor de 5.4, asemănător cu ce ar obține un film low budget cu rechini giganți și Bella Thorne. În concluzie, nici cartea, nici filmul nu merită atenția voastră. Dacă vreți totuși să vă amuzați, sau aveți nevoie de referințe de așa nu, go for it!
P.S. Între timp m-am apucat de citit De vorbă cu Emma ca să nu critic doar ce scriu străinii. Am citit 10 pagini și pot spune că deja este groaznică.