![Recenzie Cel care mă așteaptă Recenzie Cel care mă așteaptă](https://bravoandreea.ro/wp-content/uploads/2019/10/Recenzie-Cel-care-mă-așteaptă-600x381.png)
Scriu această recenzie pentru cartea Cel care mă așteaptă deoarece m-a emoționat, m-a făcut să plâng pe alocuri, dar m-a și indignat. Romanul este scris de Parinoush Saniee, o autoare de origine iraniană. Cartea mi-a fost recomandată de către părinții mei și cred că este prima oară când amândoi insistă să citesc ceva. Nici măcar când eram la școală nu erau atât de vehemenți, dar cel puțin un an de zile s-au ținut de capul meu să citesc această carte. Într-un final mi-am făcut curaj să o încerc și deși mi-a plăcut cartea, nu pot spune că este printre favoritele mele deoarece prezintă o realitate urâtă, dură și este pur și simplu greu de digerat. Am terminat-o chiar de ziua mea și pot spune că finalul m-a dezamăgit profund.
Recenzie Cel care mă așteaptă
Cel care mă așteaptă este un fel de autobiografie a protagonistei Masumeh, o tânără din Iran care se naște în sânul unei familii extrem de credincioase. Cartea debutează cu primii ei ani de școală și mutarea în Teheran, capitala Iranului. Tot atunci leagă o prietenie strânsă cu o fată dintr-o familie ceva mai libertină (ori vulgară după părerea familiei lui Mausmeh) și apar și primii fiori ai dragostei. Până să apuce să îl privească în ochi pe cel care îi face inima să tresare, părinții o obligă să se căsătorească cu un necunoscut. Această căsătorie forțată apare pe fondul rușinii produse de tânăra care a îndrăznit să nutrească sentimente pentru un bărbat, dar și din cauza modului fanatic cu care frații ei mai mari tratau credința.
Țin să menționez că acțiunea se întinde pe aproape toată viața lui Masumeh, din 1949 până în anii 2000. Această perioadă cuprinde și revoluția iraniană din 1979, dar cu toate că autoarea se întoarce în timp pentru a prezenta personajele, familia lui Masumeh este o excepție. Chiar și în acele vremuri existau familii care nu respectau întru totul ceea ce credeau alții că este corect. Nu de puține ori, este punctat în carte faptul că anumite persoane au interpretat greșit Coranul, de aici și caracterul fanatic al fraților și mamei lui Masumeh.
Personaje
Masumeh este protagonistă dar joacă și rolul de narator, ceea ce înseamnă că vedem lucrurile doar din perspectiva ei. Este o tipă educată, curioasă din fire și puternică, însă destul de îndoctrinată. Nu are foarte multă încredere în ea și cu greu se îndepărtează de originile sale. De-a lungul vieții va da naștere la trei copii, fiecare fiind crescut să fie credincios și să respecte Coranul. Soțul ei în schimb, este departe de orice ar fi crezut ea. Hamid este revoluționar, un tată neglijent și un soț absent. El este tocmai opusul soției sale deoarece este atât de obsedat de ideea de libertate încât își sacrifică deseori propria familie pentru cauza în care crede orbește.
Pe parcurs, Masumeh va cunoaște multe persoane, fiecare având un impact asupra vieții și deciziilor pe care le va lua. Parvaneh, prietena ei din copilărie nu apucă să își pună prea mult amprenta pe personalitatea lui Masumeh deoarece sunt despărțite într-o încercare brutală a familiei de a le îndepărta pe cele două cu orice preț. În schimb, vecina și amanta unui dintre frați, Parvin, devine confidenta care îi va fi alături pe tot parcursul vieții. Apar multe personaje noi de-a lungul celor peste 400 de pagini, iar pe multe le-am uitat, dar le am în cap pe categorii precum familie, reovluționari, colegi și restul. Din păcate, fiindcă știu doar gândurile lui Masumeh, nu am aflat niciodată anumite detlaii vitale și motivele pentru care anumite personaje au luat decizii radicale.
Opinie personală
Din punctul meu de vedere, Masumeh este o luptătoare, dar în lupta cu credința a pierdut. Se zbate să supraviețuiască într-o lume atât de rea, în care nimeni nu îi întinde nicio mână de ajutor. Reușește mai mult de una singură să ajungă la suprafțaă și să își crească odraslele, doar că deznodământul este dezamăgitor din punctul meu de vedere. Fără a da pre amulte spoilere, am să vă spun că la final, credința învinge în pofida eforturilor ei.
Eu am achiziționat cartea de la târgul Gaudeamus cu câțiva ani în urmă, dar se găsește în majoritatea librăriilor online și fizice. Spre exemplu, pe elefant costă 23 de lei. Lectură plăcută!