Ce poți vizita în Oravița?

Obiective turistive Oravita

Am fost în Oravița cu ocazia unei vacanțe prin țară de la începutul lunii. Din pricina ploilor și a unui pod rupt, nu am mai ajuns la Ochiul Beiului, așa că o zi întreagă am petrecut-o prin Oravița, luând la pas orașul pentru a-i descoperi secretele și comorile.

Oravița este un oraș din județul Caraș-Severin care pe cât de neânsemnat pare, pe atât de încărcat de istorie este. Am deschis aici cutia Pandorei și am câștigat amintiri frumoase, pe care le-am imortalizat în poze pe care le voi admira mult timp. În continuare, vă voi prezenta ce am reușit să vizitez, ce impresii mi-am făcut despre oraș și dacă îl recomand sau nu drept o destinație de mini-vacanță.

Obective turistice Oravița

Pentru a vedea cele mai importante obiective turistice din Oravița trebuie să țineți drept strada/bulevardul. Puteți începe de la gară, ori de la teatrul vechi și de acolo tot înainte pentru a descoperi și celelalte comori ale orașului.

Gara din Oravița dispune de cea mai veche clădire construită pentru o cale ferată din țara noastră. A fost construită în 1849 și dispunea de un ascensor care în prezent a fost zidit, iar accesul se face pe scaările laterale. De asemenea, linia ferată Oravița-Anina este prima cale ferată (montană) din România, fapt ce accentuează bagajul istoric al acestei simple gări. Renovată de curând, gara din Oravița este destul de goală, dar voi reveni pentru a străbate ruta spre Anina căci am înțeles că priveliștea este minunată, pe ruta aceata fiind multe tuneluri de străbătut.

Gara Oravita

Teatrul Vechi Mihai Eminescu este primul teatru din România! A fost construit în perioada 1814-1817, iar la inaugurarea sa au participat Francisc I de Habsburg-Lorena și consoarta sa, Carolina-Augusta de Bavaria. Clădirea este inspirată de stilul baroc, fiind o copie fidelă a teatrurilor din Viena, însă probabil vă întrebați de unde numele de Mihai Eminescu. Ei bine, poetul venise la acest teatru însă în calitate de sufleor, alături de trupa Pascaly în anul 1868. Un detaliu care m-a impresionat a fost faptul că în vremurile de glorie ale teatrului, fiecare actor trebuia să își spună replica în 5 limbi, pentru ca toate naționalitățile prezente să înțeleagă. Unde o fi dispărut toleranța românilor din acele timpuri?

Teatrul Vechi Oravita

 

Farmacia Knoblauch din Oravița este prima farmacie montanistică din România. Fondată în 1763, farmacia funcționează astăzi pe post de muzeu și păstrează o mare parte din mobilierul vremii. Este o încăpere micuță, în care se preparau pe loc tincturile și cele necesare tratării diferitelor afecțiuni. Piesele de rezistență sunt balanța și casa de marcat, din care reiese că se lucra în mai multe ture. Din păcate, farmacia, teatrul și Muzeul Monetăriei din Oravița dispun de același muzeograf, ceea face dificilă vizitarea tuturor acestor obiective, fiind un singur om angajat. În prețul unui bilet pentru toate cele trei obiective turistice. Nu mai țin minte exact prețul, dar pentru toate trei costa în jur de 10-15 lei pentru adulți.

Biserica Adormirea Maicii Domnului Oravita

Biserici din Oravița: dacă este ceva ce orice oraș din România are peste măsură, acelea ar fi bisericile. Din Oravița am reținut Biserica romano-catolică, Biserica Sf. Ilie și Biserica Adormirii Maicii Domnului, cea din urmă fiind pictată în culori puternice de verde. Însă detaliul impresionant este faptul că în curtea Bisericii romano-catolice se află un monument închinat împărătesei Sissi. Se pare că împărăteasa se afla prin împrejurimi prin anul 1887, iar la un an de la moartea sa, în 1899, unui grup de pietrari din Oravița le-a revenit sarcina de a ridica un obelisc în memoria împărătesei. Mnumentul nu a fost mereu în același loc, dar din 2004 a rămas în oraș.

 

Monument Sissi Oravita

Cazare în Oravița

Așadar, avem ce vedea în Oravița, dar unde ne cazăm? Am petrecut două mopți în Oravița la Hotel Condor. Dacă pe afară nu pare cine știe ce, acest hotel dispune de suite în care se pot caza 4 persoane, iar decorul este inedit. Fiecare suită respectă o tematică, iar noi am nimerit în cea cu tema Instanbul. Mobilierul avea mici detalii ce te duceau cu gândul acolo, dar piesele de rezistență erau narghileaua și baldachinul de la etaj. Yup, suita este pe două etaje, defapt doarcâteva trepte despart zona de living de zona de dormitor, însă este o cameră extrem de spațioasă. Fiecare cameră dispune de seif, mini-bar, feon, halat și papucei, pe scurt, cam tot ce ai nevoie. Also, în prețul cazării este inclus și micul dejun.

Vezi Hotel Condor pe Booking 

Concluzii

Merită sau nu Oravița? Dacă aveți drum pe acolo, merită din plin să vă opriți. În câteva ore v-ați făcut numărul de pași și ați și bifat câteva obiective cu încărcare istorică. Localnicii sunt foarte amabili și vă vor răspunde tuturor întrebărilor și în plus de asta, este imposibil să vă rătăciți, căci trebuie să mergeți în linie dreaptă. Nu este neapărat genul acela de oraș în care să râvniți să vă petreceți concediul, dar este perfect pentru o zi-două, fiind o oază de liniște care vă va încărca rapid bateriile.