13 Reasons Why sezonul 4 | Un final lipsit de inspirație

13 Reasons Why sezonul 4

Am văzut 13 Reasons Why sezonul 4 și mă bucur că s-a terminat în sfârșit acest serial. Pe cât de mult a reușit să mă țină în priză primul sezon, pe atât de mult m-au dezamăgit următoarele sezoane. Țin să menționez că la început nu m-a atras acest serial, dar m-am apucat de el inspirată fiind de spiritul de turmă, urmând astfel o serie întreagă de articole pe tema 13 Reasons Why dar și achiziționarea și citirea cărții scrise de Jay Asher.

13 Reasons Why este un serial care își dorea încă de la început să creeze awareness pe teme precum bullying, suicide, self-harm și multe altele. Spun multe altele fiindcă pe parcursul a patru sezoane, această producție a încercat să introducă fiecare fkin problemă pe care un tânăr o poate avea în liceu. Din păcate, serialul nu reușește să se ridice la așteptările impuse, ba chiar îndrăznesc să spun că face mai rău, riscând să prezinte publicului tânăr ideea că violul nu este pedepsit niciodată, ori că poți da vina pe altcineva pentru o crimă, cât timp scapă băiatul bun.

În continuare, doresc să abordez o serie de probleme pe care le expune acest serial într-un mod greșit, așa că dacă nu ai văzut ultimul sezon îți recomand să te oprești din citit deoarece vor exista multe spoilere.

13 Reasons Why sezonul 4

De ce nu trebuia să existe sezonul 4?

13 Reasons Why a acoperit acțiunea cărții încă din primul sezon. Următoarele sezoane nu au adus ceva bun în plus, ba chiar au făcut povestea mai întortochiată prin adăugarea unor detalii inutile. Serialul în esență a fost despre cazul Hannei Baker, dar s-a transformat treptat într-o ciorbă despre toate problemele posibile. Dacă primele trei sezoane au reușit să fie cât de cât interesante prin nota de mister, ultimul sezon a fost plictisitor, fără momente intense și a părut obositor pentru privitor, dar și pentru actori deopotrivă.

Ce se întâmplă în ultimul sezon?

13 Reasons Why sezonul 4 este concluzia mult așteptată a unui serial care reușește să trezească doar noi controverse. Dacă ultimul sezon și trailerul ne-au lăsat impresia că moartea lui Monty va fi răzbunată, finalul ultimului sezon ne arată că de fapt există și iertare în acest serial. Faptul că Winston renunță la planul său datorită sentimentelor pe care le dezvoltă pentru Alex (cu care btw a fost combinat maixm un episod, la fel ca relația cu Monty tho) este pur și simplu ciudat și lipsit de logică, mai ales dacă facem comparația cu celelalte sezoane.

Normalizarea violului

În continuare violul nu este pedepsit. Nimeni nu pare să ia în seamă faptul că în sezonul 3 toți erau dintr-o dată prieteni cu Bryce, deși el a avut un puternic impact negativ asupra vieților lor. De asemenea, producătorii încearcă (din nou) să ne facă să ne simțim prost pentru băiatul rău. Să presupunem că lui Monty i-ar fi fost scoasă acuzația de omor, l-ar fi făcut asta un personaj pozitiv? Nu. Merita să fie acuzat pe nedrept? Cu siguranță nu, însă nu este ca și când ne-am fi putut bucura că un violator nu este și un criminal.

Altă dovadă că personajele nu s-au învățat minte este aceea că Jessica alege să înceapă o relație cu Diego, membru al echipei de fotbal și bun prieten cu Monty. Această relație este împotriva a tot ceea ce Jessica încearcă să promoveze. Cum de s-a întâmplat așa ceva?

Problemele psihice sunt ignorate

Deși pare că Winston, ori un alt personaj negativ este pe urmele celor care l-au acuzat pe Monty de uciderea lui Bryce, făptașul este de fapt Clay. Protagonistul dezvoltă tot felul de probleme și este clar faptul că încă nu și-a revenit de la situația cu Hannah. Din păcate, nu recunoaște că nu mai poate continua așa, iar serialul tratează încă o dată problemele psihice mult prea lejer, ba chiar cu ignoranță. Se dovedește că de fapt Clay este cel care încerca să arate că Monty was framed, însă bineînțeles că nu răspunde pentru niciuna dintre faptele sale, ba chiar fuge fără probleme dintr-un ospiciu.

O încercare eșuată de sezon horror

Nu este o coincidență faptul că protagonistul a intrat în rolul de persecutor. Întregul sezon este o încercare slabă de film horror. Schimbări bruște de cadru, vedenii, viermi, umbre ciudate, zâmbete false și farse duse la extrem care îl aduc pe Clay plin de sânge în sala în care era organizat balul. Pretty, normal, right?

Cea mai mare problemă a Americii este abordată complet greșit

Adulții demonstrează încă o dată că le fac rău copiilor, oficialii liceului luând decizia de a organiza un exercițiu de apărare în cazul în care persoane înarmate pătrund în liceu. Problema este că acest exercițiu nu este comunicat, iar majoritatea elevilor se confruntă cu atacuri de panică și pare destul de ciudat să faci asta după ce Tyler tocmai încercase așa ceva într-un alt sezon. De asemeena, poliția a aflat de armele sale, însă în loc să îl facă să răspundă pentru faptele sale, îl iau ca ajutror sub acoperire pentru descoperirea răufăcătorilor din oraș. Adică 13 Reasons Why încearcă să îmi explice că dacă mă apuc să cumpăr un întreg arsenal de arme (ilegal ofc) pe care apoi îl arunc în lac și este găsit de poliție, voi fi apoi recrutată? What the…

Și pentru că the drill nu era de ajuns, în urma acestui exerciții elevii se revoltă, pe bună dreptate. Însă ceea ce urmează, depășește orice așteptări. Polițiștii devin violenți cu elevii, mulți dintre ei probabil minori. Elevii sunt imobilizați, îmbrânciți, bătuți, asta după ce deja liceul luase măsuri de securitate exagerate. Elevii erau controlați la intrare, dar nu s-au gândit la faptul că fetele ar trebui verificate corporal de femei, nu de bărbați, iar ofițerii care se ocupau de siguranța elevilor erau rasiști.

Evoluția personajelor

Zach

Zach a fost singurul personaj cu reacții naturale. Încă de la început a pus punctul pe i, a fost sincer și și-a arătat dezacordul de fiecare dată când Clay și gașca veneau cu câte o idee oribilă. În sezonul 4, vizibil afectat de faptul că a avut un rol în moartea lui Bryce, se apucă de băutură și în majoritatea timpului este mahmur. Departe de personajul din primul sezon, Zach reușește totuși să rămână singurul down to earth.

Jessica

Jessica s-a transformat dintr-o victimă în genul de personaj despre care nu știi ce să crezi. Nu este nicio problemă faptul că a devenit feministă convinsă, doar că deseori a omis existența altor probleme, probleme care țineau de lucrurile pentru care ea limita. Spre exemplu, în sezonul 4 a uitat complet că și Tyler a fost o victimă a abuzurilor.

Alex

Alex se comportă în continuare precum un tânăr profund, deseori trist și pierdut în propriile gânduri. Sezonul 4 ni-l prezintă drept un tânăr care âși descoperă sexualitatea, începând astfel o relație cu Winston, iar mai apoi cu Charlie. În pofida a ceea ce a făcut (omorârea lui Bryce), Alex rămâne un personaj ușor de îndrăgit, în special datorită sensibilității pe care o transmite.

Justin

Justin este cel mai greu încercat personaj al seriei. Provine dintr-o familie disfuncțională, trăiește o bună perioadă pe străzi, are probleme cu drogurile, iar la final producătorii decid să îl îmbolnăvească, murind destul de rapid din cauza virusului HIV. Deși ne sunt oferite motivele care au dus la îmbolnăvirea sa, nu putem să rămânem indiferenți la faptul că încă un elev a murit, însă de această dată nu printr-o crimă sau sinucidere, ci printr-o boală care ar fi putut fi prevenită cu mult timp înainte.

Clay

Clay se transformă complet în sezonul 4, însă este și dovada că niciun personaj nu a învățat nimic. Deși comportamentul său denotă că are grave probleme psihice, nimeni nu pare să observe. Totul este mușamalizat cu atacuri de panică și anxietate, deși știm cu toții că un astfel de diagnostic nu explică faptul că protagonistul vede și interacționează cu oameni morți, aude voci și are grave pierderi de memorie, dezvoltând chiar și o a doua personalitate, dornică să dezvăluie crudul adevăr despre ceea ce s-a întâmplat de fapt cu Monty.

Ani

În sezonul 4 din 13 Reasons Why și-au dat seama și producătorii cât de inutilă este Ani, așa că nu apare cam jumătate de sezon.

Personaje noi

Noile personaje care apar în ultimul sezon din 13 Reasons Why sunt:

  • Diego (echipa de fotbal)
  • Winston (pe care l-am cunoscut de fapt în sezonul 3, doar că acum este mult mai important personajul său)
  • Estella (sora lui Monty)
  • Dr. Robert Ellman (psihoterapeutul lui Clay)
  • Dean Foundry (decanul Liberty High)

Also, în ultimul episod, Courtney și Ryan se întorc pentru reuniunea organizată cu ocazia festivității de absolvire a liceului. Aceștia participă și la scena de final în care casetele Hannei sunt îngropate, în semn că personajele au reușit să treacă de acea perioadă și că acea experiență oribilă i-a ajutat să crească. În realitate, reamintirea Hannei nu are rost, deoarece s-au comportat oricum oribil cu ea, iar Jessica și Clay clar au nevoie de o analiză psihiatrică amănunțită înainte de a merge la facultate.

În cele din urmă, mă bucur că acest serial s-a terminat. Sezonul 4 a fost cel mai greu de vizionat deoarece a fost lipsit de logică, plictistor deseori, tras de păr și mi-a lăsat un gust amar. 13 Reasons Why a stors tot ce putea din povestea Hannei Baker și mă bucur că actorii pot merge mai departe, cu proiecte importante și mult mai ofertante pentru ei. Jos pălăria pentru Dylan Minnette, care reușește să livreze cele mai bune replici pe tot parcursul acestor 4 sezoane chinuitoare.

Sursă foto: IMDb