Recenzie: Jurnalul unui hamster

recenzie carte

Sunt fostă posesoare de hamster pitic și iubitoare de cărți. Nu e de mirare că o carte minusculă cu ilustrații despre un hamster mi-a furat privirea imediat.

Am intrat în Cărturești Carusel pentru a omorî puțin timpul și fiindcă îmi place la nebunie să mă holbez la cărți. Sper ca într-o zi să fiu înconjurată de rafturi mari, pline ochi de cărți orgnanizate pe culori, genuri și autori + figurine. Ce bibliotecă e aia fără figurine?

Pe un raft aproape de podea ședea o carte mică a cărei coperți înfățișa un hamster portocaliu, cu burtică albă și grăsună. Acest hamster părea că citește ceva. Mă uit pe titlu: Jurnalul unui hamster. No way! Nu doar că acest hamster citește, dar își citește memoriile! M-am dus direct spre casa de marcat pentru a achita.

În drum spre birou am început să răsfoiesc noua mea achiziție. Am aflat că autorii: Miriam Elia și Ezra Elia au avut cândva un hamster pe nume Edward și au creat acest jurnal. Și-au imaginat cum gândea el, de ce se învârtea pe roată doar seara   Îmi cer scuze, nimeni nu și-a imaginat nimic. Această carte este scrisă de Edward însuși! Nu mă credeți? În carte se precizează: Tradus din hamstereza originală, iar prefața este semnată de Doctor M. E. Rodenstein, specialist în lingvistica și filozofia hamsterilor, la Universitatea din Mausachusetts, 2012. 

Carte prezintă viața (de scurtă durată) a hamsterului Edward. Din când în când, are însemnări despre tabieturile sale zilnice, dar abordează și teme ceva mai complexe. Care este rostul lui? De ce nu se poate înțelege cu alți hamsteri? Ce vor stăpânii lui de la el și de ce îi amuză să îl pună într-o bilă? Astfel de întrebări își pune Edward. În rest, zilele sale sunt monotone. Apă, semințe, roată, somn.

Este o poveste amuzantă și care vă va face să vă întrebați dacă nu cumva avem un comportament greșit față de animalele de companie. Uneori, ceea ce ne pare nouă amuzant îi poate răni pe micuți.

Aș mai adăuga că eu nu o văd drept o carte cu desene, pentru copii, ori o glumă. Cred că este mai mult de atât. Edward portretizează perfect episoadele fiecăruia dintre noi în care ne întrebăm ce rost avem pe lume. Cu toții suntem îngrădiți într-un fel. Gratiile cuștii ar putea însemna teamă, frica de respingere, rigorile societății, orice impedimente care ne fac să rămânem pe loc.  Singurul lucru care ne poate salva este arta.  În cazul lui Edward este acest jurnal. A simțit nevoia să lase ceva în urmă, să știe că nu a trăit degeaba și că lumea își va aminti de el. Nu asta ne dorim cu toții?

Cartea fiind micuță, nu are un preț exagerat. Am căutat acum pe site-ul celor de la Cărturești și costă 12 lei. La cât de mică e o puteți termina când dați o fugă în librărie.

Lectură plăcută!

P.S. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, nu uitați să dați un follow aici:

[wdi_feed id=”1″]