Barcelona 11-16 aprilie

Luna trecută am fost în însorita mohorâta Barcelona. Mă amuz teribil când mă gândesc că de la omul panicat că pleacă peste mări și țări din martie, în aprilie m-am cocoțat iar în avion. Am petrecut acolo aproape 6 zile (fiindcă am aterizat seara) și m-a convins că își merită piețele aglomerate și nebunia de la îmbarcare. Însă despre îmbarcare și experiența cu wizz air am să scriu separat.

Obiective turistice

Plaça de Catalunya – este de vizitat cu o pungă de grăunțe la voi. O să iasă poze superbe cu porumbeii;

Parc de la Ciutadella – este un parc foarte frumos și plin de verdeață. Este destul de aglomerat, dar cu siguranță veți găsi un locșor umbrit pentru a admira rațele. Vă puteți plimba cu barca, ori poza cu o statuie a unuia mamut :))

Arc de Triomf – acest uriaș cărămiziu se află la finalul unui șir de palmieri țanțoși. Mă întreb când vom putea merge și noi la plimbare pe jn bulevard gol în fața Arcului de Triumf;

Sitges și Garraf – sunt două stațiuni la o jumătate de oră de mers cu trenul. Datorită vremii pe amândoua le-am găsit pustii, dar a fost minunat să ne plimbăm pe plaja goala și să cutreierăm străduțele înguste. În Sitges am găsit suveniruri foarte faine și am mâncat pinchos despre care vă povestesc puțin mai jos;

Park Güell – aici voiam neapărat să ajung. Cumva internetul mă convinsese că dacă nu trec pe aici merg degeaba în Barcelona. Din păcate trebuie să recunosc că pentru mine una a fost o dezamăgire. Foarte aglomerat, explozia de culori e făcută din editare, ori poate o să revină la viață când se vor finisa lucrările de reamenajare a parcului;

Sagrada Família – când spui Barcelona spui Sagrada Família. Cred că este obiectivul întâlnit pe toți magneții, dar nu știu de ce nu includ pe magneți și schelele din jur. La Catedrală se lucrează de zor ceea ce cam strică imaginea de ansamblu. Este o construcție impunătoare și în caz că vă întrebați de ce are acea arhitectură inedită, yep, tot de Gaudi e gândită;

Casele lui nenea Gaudi – am văzut doar două și anume Casa Milà și Casa Batlló. Tot ce a proiectat Gaudi iese în evidență și îți vine să petreci zile în șir holbându-te la construcțiile inedite. Nu am insistat cu ele căci erau doldora de turiști și nu mă simt bine în aglomerație;

Tibidabo – un parc de distracții de unde poți admira panorama orașului. Se ajunge cu funicularul, dar partea interesantă este că în moț este o biserică :)) Ce caută un lăcaș sfânt lângă un parc de distracții nu știu, dar statuia din vârf o imită pe cea din Rio. Also, de la Tibidabo Sagrada pare o furnicuță;

Barcelona Cathedral – este aproape de centrul vechi al orașului, de aici și stilul gothic. Și aici a fost foarte aglomerat și mi-a plăcut mai mult față de Sagrada. Probabil fiindcă se porivește cu clădirile din zonă și nu pare o imensitate aruncată în mijlocul orașului;

Barceloneta – Barcelona se bucură de foarte multe plaje, dar Barceloneta m-a impresionat prin albastrul perfect al apei și multitudinea de oglinzi. Cum ce oglinzi? În toți pereții clădirilor m-am oglindit.

Plaza de toros de las Arenas – după cum probabil deja știți, cursele de tauri sunt interzise acum. Tocmai de aceea arenele suferă modificări. Aceasta a fost transformată într-un mall. Surprinși? Da, nici eu.

Montjuic – spre rușinea mea nu m-am informat foarte mult despre ce urma să văd. Nu știu cine a construit castelul, în ce perioadă, dar mă duce cu gândul la palatele, ori instituțiile bavareze.

Camp Nou – fără să vreau, am prins meciul Barcelona – Valencia. Nu sunt microbistă, dar m-am bucurat să văd atâția oameni entuziasmați pentru echipa lor mult iubită. Fie vorba între noi, prefer Cluj Arena.

Mâncarea

Oh my glob, mâncarea a fost divină! Nu știu câte preparate specifice am mâncat, dar mi-au plăcut la nebunie. M-am înfruptat cu crochete, caracatiță, patatas bravas, tortillas, pinchos și muuult sushi!

Prima masă copioasă am luat-o la Tapa Tapa, cel de lângă Aquarium, pe care îl recomand cu căldură dacă doriți să degustați din mai multe preparate. Fun fact: am aflat că în Barcelona este de bun simț să se împartă nota. Nu există plătește bărbatul. Good job!

Sorry not sorry, Sangria nu mi-a plăcut deloc.

O altă recomandare este Midori Ya. Știu, nu este nimic catalan aici, dar atâtea restaurante japoneze pe metru pătrat nu am văzut în viața mea. Cei de la Midori au la prânz o ofertă cu care mănânci pentru 10,5 euro 3 feluri de mâncare (starter, main dish, sushi) o băutură și un desert/ cafea.

Altceva ce mi-a plăcut foarte mult au fost barurile/ localurile din Sitges unde am mâncat pinchos. Sunt niște gustărele cu o felie zdravănă de baghetă cu creveți/ brânzeturi/ mezeluri/ oricâte nebunii vă puteți imagina. Partea faină este că te servești cu câte dorești fiindcă toate stau cu un bețișor înfipt expuse ca la parada modei și la final achiți bețele goale din farfurie.

Oamenii și limba

Oamenii mi-au lăsat impresia că sunt foarte primitori, cu bun simț și toleranți. O să fiu genul acela de român care comentează, dar singurii care făceau zgomot în mijloacele de transport erau românii. Acolo oamenii stau la coadă să urce în autobuz și să composteze.

Pentru mine una contează foarte mult să fiu într-un loc în care oamenii să se respecte, să îți poți auzi gândurile și să te bucuri de timpul tău liniștit. Sunt sigură că și ei vor bubuială în cluburi până dimineața, dar eu nu asta am căutat în această vacanță.

Cât despre limbă…

Prețuri

În opinia mea mâncarea din oraș avea prețuri cam mari pentru un omuleț care lurează part-time (adică je) dar bine meritate acele prețuri. Cum am spus mai sus despre oferta cu sushi sunt sigură că sunt multe altele. Țin minte că la Tapa Tapa pentru o groază de platorui am plătit 18 euro (jumătate din notă)

Cartela pentru transport (metrou, tramvai, autobuz, tren, funicular) costă 10,2 euro. Mare atenție la zona în care călătoriți căci trebuie să vă asigurați că ați achiziționat cartela potrivită. Dacă de exemplu schimbați magistrala, aceasta trebuie compostată din nou. În schimb, timp de o oră ți se contorizează o singură călătorie. Adică dacă de exemplu într-o oră iei metroul 2 stații, tramvaiul una și apoi autobuzul, tu vei composta de trei ori. O dată în fiecare mijloc de transport, dar ți se va tăia o singură călătorie. Așa am înțeles eu și sper să nu spun prostii.

Plimbarea cu vaporașul care a durat 45 de minute a costat 7,5 euro.

Pe mine m-a costat în total 190 de euro plus aproximativ 700 de lei biletele de avion, cu tot cu asigurarea de călătorie și priority fee. Țin să menționez că nu am avut grija cazării fiindcă am stat la verișoara mea, care mi-a fost ghid. Plină de energie și mereu zâmbăreață, mi-a arătat locuri pe care eu nu le găsisem cu Sfântul Google și m-a dus să mănânc până m-am rostogolit.

Poze

Mi-au ieșit poze tare faine și țin să îi mulțumesc din nou veișoarei mele fiindcă mi-a fost model și mi-a adus inimioare pe instagram 😀

https://www.instagram.com/p/BhhTjryFSNa/?taken-by=bravoandreea.ro

https://www.instagram.com/p/BhmkrSbFn1u/?taken-by=bravoandreea.ro

https://www.instagram.com/p/BhhUk-cFjhW/?taken-by=bravoandreea.ro

https://www.instagram.com/p/BhzwaGNFtzf/?taken-by=bravoandreea.ro

https://www.instagram.com/p/Bh4J2HaFNfn/?taken-by=bravoandreea.ro

https://www.instagram.com/p/Bh4KUwvFHBy/?taken-by=bravoandreea.ro

https://www.instagram.com/p/Bh4KsJKFPUr/?taken-by=bravoandreea.ro

P.S. În magazinele Lidl este săptămâna Iberică și deja m-am delectat cu creveți, crochete și salam spaniol 😀