Recenzie: Zece negri mititei – Agatha Christie

Poate nu îţi plac cărţile. Poate profa de română a insistat atât de tare cu faptul că romanul interbelic Ion este o capodoperă literară, încât ţi s-a luat. Poate nu îţi plac povestioarele poliţiste şi ţi se par ireale. Poate pur şi simplu nu ai chef. Totuşi, te rog să citeşti orice îţi pică în mână de la Agatha Christie.

Mai sunt câteva minute din minunata zi de luni (sunt cam întârziată) şi îţi reocmand Zece negri mititei de Agatha Christie. Alături de Crima din Orient Express, este unul dintre cele mai cunoscute romane ale autoarei. Aş îndrăzni să spun că este cel mai bun. Este cinic, inventiv, surprinzător şi bine structurat. Te va ţine în priză pe tot parcusrul lecturării şi abia la final vei afla cine este criminalul. Agatha Christie, are capacitatea de a oferi indicii, de a da impresia cititorului că a găsit criminalul, iar la final, te surprinde cu un deznodământ neaşteptat. Deznodământ nelipsit de logică, cu explicaţii clare, care îţi vor da mica ta anchetă peste cap.

Într-o zi toridă de vară, 10 oameni sunt chemaţi pe o insulă pustie, sub diferite pretexte de un anume U.N. Owen. Aceşti oameni nu se cunosc, dar au ceva în comun. Pe parcursul şederii, sunt ucişi rând pe rând. Panica se instalează când oaspeţii realizează că ororile se întâmplă, conform unei poezii înrămate pe un perete al clădirii care îi găzduieşte. Sunt singuri pe acea insulă şi nu au nicio şansă de scăpare. În plus, neştiind care dintre ei este criminalul, nu pot avea încredere unul în celălalt.

De această dată, nu este o poveste cu faimosul detectib belgian Hercule Poirot. Victimele sunt singure în această nebunie şi abia în epilog, avem o scrisoare, o confesiune a criminalului. Până atunci, toţi sunt suspecţi.

În caz că nu l-aţi citit deja, sper din tot sufletul că v-am convins să îi daţi o şansă, sau poate îl reciţi. V-am ataşat şi poezia ca să vă daţi seama în ce moduri vor muri oaspeţii. Vă las să descoperiţi singuri ce au în comun aceştia şi de ce au fost chemaţi pe insulă. Also, am o întrebare: Voi v-aţi dat vreodată seama de identitatea cirminalului dintr-un roman al Agathei Christie? Eu am reuşit să citesc peste 20 de romane scrise de ea şi în niciunul nu mi-am dat seama. Am stat ca pe ghimpi până la ultimele pagini şi aş vrea să ştiu dacă sunt singura în această situaţie 😀

Poezia:

,,Zece negri mititei au mâncat la cină ouă
Unul s-a-necat din ei și-au rămas doar nouă.

Nouă negri mititei s-au culcat noaptea în cort
Unul a dormit prea mult ș-au rămas doar opt.

Opt negri mititei au mers la Devon în noapte
Unul nu s-a-ntors din ei și-au rămas doar șapte.

Șapte negri mititei spărgeau lemne pentru case
Unul s-a tăiat din ei și-au rămas doar șase.

Șase negri mititei se jucau cu-albine mici
Pe unul l-au pișcat din ei și-au rămas doar cinci.

Cinci negri mititei îndrăgeau legea, nu teatrul
Unul s-a făcut jurist și-au rămas doar patru.

Patru negri mititei merg la mare, prichindeii
Unul fu-necat din ei și-au rămas doar trei.

Trei negri mititei merg la zoo-n papuci noi
Pe-unul ursul l-a mâncat și-au rămas doar doi.

Doi negri mititei căutau nebunul
Unul s-a prăjit din ei și-a rămas doar unul.

Un negru mititel trăia singur-singurel
Într-o zi s-a spânzurat și n-a mai rămas nici el.”

Romanul a fost publicat în 1939 şi este cel mai bine vândut roman al autoarei, vândut în peste 100 de milioane de exemplare, iar elefănţel vi-l oferă cu 10,85 lei.  Vedeţi? Nu sunt singura entuziasmată de acest roman. Dacă nici preţul nu v-a convins, BBC a produs o mini-serie de 3 episoade inspirată de acest roman. Unul dintre cei zece negri mititei este Charles Dance aka. The Big Lannister.

litera.ro