Planul meu de no buy pe 2019

Planul meu de NO BUY pe 2019

Mi-am propus să îmi alcătuiesc un plan de no buy pe 2019.

Mai exact, anul acesta intenționez să cumpăr cât mai puține lucruri. Obiectivul meu este să mă disciplinez în ceea ce privește cumpărăturile din impuls, să mă descurc cu ce am deja în garderobă și să văd la final de an dacă am reușit să economisesc mai mult față de alți ani. Eu una consider că îmi înmulțesc finanțele printr-un principiu prostesc, dar care în mintea mea dă roade și anume: investești sau nu cheltui.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că până o să învăț să investesc în acțiuni la bursă, la Facebook, bitcoins sau să deschid fonduri de investiții, aleg să cheltui cât mai puțin pentru a economisi.

Ce plănuiesc să nu cumpăr în 2019?

  • Haine

La începutul lunii februarie pierdeam vremea prin magazinele din Promenada. Mi-au picat ochii pe niște haine și am intrat în cabina de probă cu brațele plină. După ce le-am probat m-am uitat în oglindă și mă gândeam în sinea mea ,,chiar ai nevoie de hainele astea? o să pice șifonierul pe tine într-o zi!” Îmi plac hainele, deși nu am găsit încă un stil al meu. Nu am cheltuit niciodată mult pe haine și deseori garderoba mea este alcătuită din hainele mamei, ale verișoarei, ori din vreun second hand. Rochiile de ocazie cel puțin le am din miniprix. Așa că vă puteți da seama că nu am cheltuit niciodată o avere pe haine. Nu aș da-o nici în minimalisme să am 5 tricouri, dar ținând cont că se uzează în timp, unele țesături sunt mai sensibile și prefer să le cumpăr la un preț cât mai mic. De evitat cele din poliester!

Mi-am cumpărat în acea zi de februarie o bluză în dungi pe care eu o consider turbată. Are toate culorile posibile pe ea, iar la guler și încheieturi are un negru cenușă. Consider că mă reprezintă, dar cel mai important. acea bluză este singurul obiect vestimentar cumpărat pe anul acesta. În acel moment mi-am propus să nu mai cumpăr alte haine, iar înainte de ea oricum nu făcusem cumpărături. De ce aș face asta poate vă întrebați. Foarte simplu. Am haine. Bineînțeles, am și eu zile când mă plâng că nu am cu ce să mă îmbrac. Asta se întâmplă fiindcă am eu câteva piese pe care mi se pune pata, nu știu să le combin, ori pur și simplu nu le-am cumpărat cu cap. Așa că de la tipa care ținea tone de haine în șifonier, am devenit tipa care și-a triat drastic hainele și se ambiționează să poarte ce are deja în șifonier și se inspiră de pe Pinterest. Mă trezesc dimineața căutând cu ce naiba pot combina fusta din piele întoarsă și chestii de genul. Însă de cele mai multe ori sunt în negru din cap până în picioare, ori îmbrăcată sport (deși sunt o leneșă) sau în zilele bune ascund pe sub parka o fustă.

  • Make-up

În decembrie anul trecut am dat iama în DM și Notino să îmi cumpăr pudră, corector și fond de ten. Știam că plănuiesc să o las mai moale cu machiajele, plus că am impresia că nu mai am loc cu ele pe birou. Probabil sunt prea ambițioasă să mă gândesc să depozitez toate machiajele într-un singur sistem de depozitare. La scurt timp am realizat că obiectivul meu nu este fezabil. Mascara ar trebui schimbată o dată la câteva luni, așa că cel mai probabil va trebui să recumpăr. La fel și la fond de ten. Nu consum foarte repede, dar nici un an de zile nu m-ar ține. În schimb, produsele pudră le țin de ani de zile. Atâta timp cât nu își schimbă mirosul, culoarea și consistența, eu le consider bune de folosit, mai ales că doar pe tenul meu le folosesc.

Apar atât de multe lansări noi încât nici un make-up artist nu ar putea ține pasul cu cantitatea enormă de produse de pe piață. Mă uit și eu pe Instagram și pe Youtube la clipuri despre noi produse și poate mi le-aș dori cândva, dar de cele mai multe ori nu le înțeleg rostul. Ori prețul destul de mare, ori faptul că deja există mii de alte variante pe piață mă convinge că nu are niciun rost să investesc în produse de make-up. Un alt motiv pentru care am decis să nu mai cumpăr machiaje pe anul acesta este fiindcă vreau să ajung să termin produsele pe care le am. Este o satisfacție extraordinară să hit pan. Momentan am reușit să consum o pudră și un blush și m-am simțit minunat. Au fost produse care mi-au plăcut și le-am folosit cu bucurie.

  • Cărți

Acesta este un capitol dureros. Pe lângă plăcerea lecturii, mă număr printre persoanele cărora le face plăcere să colecționeze cărți. Anul acesta am decis să nu mai cumpăr cărți. Deși urmăream mai mereu reducerile pentru a le prinde la prețuri mici, am destule cărți necitite în bibliotecă. Plus că nu mai am loc cu ele. Am pregătit și o cutie cu cărți de vânzare, dar încă mă doare inima să le dau. În ianuarie am trișat și mi-am cumpărat 5 volume de manga…

  • Accesorii/obiecte

În această secțiune mă refer la brățări, lanțuri, ori miile de cutiuțe și recipiente pentru naiba știe ce. Nu mai merg în Jumbo, iar dacă trec prin Pepco fac asta pentru produsele de depozitare a hainelor. Încerc pe cât posibil să mă folosesc de ce am învățat de la Marie Kondo despre organizare.

  • Bani

Ok, am spus că vreau să economisesc bani, doar că nu doar ce am spus mai sus îmi pot cumpăra. Planul meu este să aleg produsele și serviciile care mă vor ajuta să economisesc. În sensul că, între o masă cumpărată în oraș și mâncarea de acasă, voi încerca să aleg mai des a doua variantă. Țin să menționez că asta nu însemană că pentru a pune bani deoparte nu ne mai răsfățăm cu nimic și uităm de sănătate. Dar parcă mai degrabă aș da banii la stomatolog, în loc de rochii, gablonzuri și alte nebunii.

 

Voi ce planuri aveți pentru a economisi? 😀