Vă aduceți aminte de desenul animat cu un băiețel transformat în pitic fiindcă nu asculta de părinți și era rău cu animalele din ogradă? Pentru unii era un desen animat enervant, dar pentru mine este cel mai frumos desen animat pe care l-am văzut. Credeți-mă pe cuvânt când spun că am văzut destule. Dacă pornim discuția și pe subiectul anime, adormim aici.
Anyways, povestea din spatele acestui desen animat, își are originile într-un roman scris de Selma Lagerlof. Autoarea este prima femeie laureată a premiului Nobel pentru literatură și totodată primul autor de origine suedeză care obține un astfel de premiu.
Nils Holgersson este prezentat drept un băiat năzdrăvan și neascultător fiindcă nu dorește să meargă la slujbă să asculte predica și aleargă găinile prin curte. Singurele semne de ADHD sunt prezente în momentele când trage vacile de coadă.
De neastâmpărat ce e, este transformat în pitic și primește un dar, darul de a înțelege animalele. Din acel moment începe nebunia. Animalele din curte se bucură că în sfârșit se pot răzbuna, iar Nils intră în depresie. Pe lângă faptul că își dă seama ce nemernic a fost, îi este rușine să dea de părinții lui cu noua sa statură.
Gâscanul Martin, este dolofan și are vise mărețe. Vrea să zboare cu gâștele sălbatice spre Laponia. Amu, am văzut și eu câteva găini zburând peste gard la mamie la țară, dar un gâscan care să zboare peste întreaga Suedie…magie!
Căpetenia cârdului este Akka, cea mai bătrână și înțeleaptă dintre gâște. Chiar dacă la prima vedere pare că gâștele sălbatice erau puse pe caterincă, au ajuns să îl îndrăgească pe gâscanul domestic, dar și pe pasagerul său, micul Nils. În călătoria lor, Nils are parte de tot felul de lecții de viață prin prisma cărora realizează că trebuie să îi protejeze pe cei pe care îi iubește și cât de mult contează o vorbă bună la timpul ei.
Pe fundal, am dat deja play la episodul 4. Am plâns când am citit cartea, fiind povestea mea favorită. O iubesc mai mult decât iubesc Vrăjitorul din Oz. Ideea este că eu caut de ani de zile toate episoadele, să mă uit la ele din vârful canapelei cu niște chipsuri lângă mine. Nu am găsit nicăieri seria completă în română sau în engleză. Am găsit doar în germană, sau era suedeză, not sure. Așa că, dacă cineva știe unde găsesc toate episoadele într-o limbă mai de doamne ajută, vă rog să îmi dați de veste.
Cartea o găsiți pe elefănțelul verde la 16 lei. E un preț foarte bun și aceasta este ediția de la editura Arthur și include și ilustrații. Deși anul acesta împlinesc 23 de ani, abia aștept să am rafturile pline de colecția Cărțile de aur ale copilăriei.
Nu ești niciodată prea bătrân pentru a citi povești pentru copii 😀