Cum să nu rămâi fără bani înainte de salariu (partea I)

Cum să nu rămâi fără bani înainte de salariu
Photo by Kat Yukawa on Unsplash

În urma experienței dezamăgitoare cu Școala de bani (e strict opinia mea, pentru alții a fost benefică) am decis să pornesc o serie de articole în care să explic ce înțeleg eu prin a economisi, ce fac concret și  exemple practice.

 

Disclaimer: Articolul este destinat celor care încă se bucură de ajutorul părinților. Întreținerea unei case, a unei familii fiind mult mai dificilă. 

Din moment ce ești aici, conștientizezi deja necesitatea unor economii, ori chit că ești doar curios, ți-ai setat deja ca obiectiv pentru viitor. Acestea fiind spuse, ce consider eu că este primul pas spre a economisi îl consideră EVIDENȚA.

Ține o evidență a banilor tăi

La ce mă refer prin evidența banilor? Mă refer la venituri, cheltuieli, planificare a bugetului, previziuni, economii și tot ce mai dorești tu. Pentru început ne vom rezuma doar la venituri și cheltuieli.

Păi bine Andreea dar e simplu, am salariul x care îmi intră lunar și cheltuielile le văd pe extrasul de cont. Corect, dar îmi poți spune cu exactitate ce cheltuieli ai? Când ești pe minus înainte de salariu este clar că ceea ce ai cheltuit e depășit de mult veniturile și este alarma care urlă că ai nevoie de o evidență a acestora.

Scrie

Cel mai probabil nu mai ești la școală să scrii, dar simpla enumerare pe hârtie (sau pe suport electronic) a situației tale financiare îți va oferi o situație de ansamblu mai ușor de urmărit. Cel mai bun exemplu este că 1 leu pentru un covrig nu e mult, dar când vei vedea că într-o lună ai cumpărat 25 de covrigi, uneori cu ciocolată, lucrurile se schimbă.

Eu sunt băbuță și prefer să iau pixul în mână și să trec pe hârtie orice ban cheltuit sau încasat. Tu poți folosi un Excel, ori o aplicație pentru acest lucru.

Poți alege să notezi imediat cum ai făcut o plată, ori să actualizezi în mod regulat extrasele de cont pentru a nota ulterior. Eu aleg să notez cheltuielile aferente zilei în care le-am efectuat, iar dacă uit le adaug la final de lună. Pentru acest lucru păstrez bonurile! Fiindcă dacă de exemplu achit cash sau cu tichete de masă, risc să uit cât am cheltuit, cât am avut înainte, ori pe ce.

Nu voi arăta cum arată o astfel de evidență în agenda mea, din motive evidente sper eu, dar voi insera un exemplu simplu găsit pe internet. Evidența banilor voștri poate ocupa una două pagini în bullet journal în cazul în care sunteți pasionate/ți,

Organizarea pe căprării

Gândește-te la banii tăi ca la obiectele dintr-o cutie sau un dulap pe care le scoți și le organizezi ulterior pe categorii. Spuneam că eu scriu cât, când și pe ce am cheltuit. După câteva luni am decis să împart pe categorii.

  1. Cheltuieli lunare – acestea pot include abonamente transport public, abonament la sală, asigurare, telefon, mâncare, ori orice altă plată care din punctul tău de vedere îți este indispensabilă și este necesară lună de lună;
  2. Venituri lunare – notez câți bani îmi intră în cont pentru a vedea dacă am luni în care pe lângă salariu obțin un venit suplimentar, sau poate pot tăia o sumă împrumutată cu ceva timp în urmă;
  3. Dorințe, mofturi și capricii – aici poți trece cursele uber, ieșirile în oraș, produse de make-up, etc. Nu le-am trecut la cheltuieli lunare fiindcă în acest fel mie una îmi sar în ochi că nu sunt necesare lună de lună, dar și că acestea suferă fluctuații. Abonamentul la metrou își schimbă prețul la câțiva ani, în schimb poate într-o lună îmi comand o carte de pe elefant și în alta 5;
  4. Economii* – setează un buget lunar pentru călătorii, pensie privată sau cursurile de fotografie pe care ți le dorești de ceva timp.

*Voi detalia în partea a doua, articol în care vom povesti despre limite impuse și sfaturi practice pentru a te ține de treabă.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.