Despre gap year

,,Şi tu unde ai dat la master?”

Au trecut luni bune de când am susţinut lucrarea de licenţă, dar tot primesc întrebarea asta. În iunie, oricine mă auzea că îmi pregătesc licenţa, îmi plângea de milă. Toate feţele alea triste şi încurajările erau de faţadă, căci în secunda doi, societatea s-a aşteptat ca eu să mă înscriu la un master. Adicătelea să mai petrec nişte ani prin şcoli, să mai cheltuie statul, pardon părinţii nişte bani cu mine ca să mai iau o diplomă.

Ce este ,,gap year”? Este perioada în care un tânăr nu mai merge la şcoală. Perioada în care tânărul se ocupă de EL, pentru a-şi da seama ce i se potriveşte, pentru a face (speră el) cele mai bune alegeri pe viitor.

Ştiu că în România, acest trend de gap year este considerat mai mult un fel de ,,ah ţi se luase de şcoală şi te-ai angajat la Mc” Nu e nicio ruşine să ţi se ia de şcoală, dar mai bine stai un an să munceşti, decât să faci un plod (zic şi eu).

Eu îmi plănuisem acest gap year de mult. În luna mai îmi făceam planuri de plecat în Polonia printr-un program de voluntariat cu AIESEC, doar că Untold mă cam încurca. Mă încurca la portofel, aşa că mi-am căutat de muncă. Într-un final am ales job-ul şi am zis pas plecării, dar ideea masterului tot nu m-a încântat.

De ce am ales să am un gap year? Fiindcă eu una chiar nu ştiam ce vreau să fac mai departe. Eram extenuată şi sătulă de pretenţiile societăţii. 2016 nu e gata şi eu, aşa amărâtă, fără master, am fost la concerte  şi festivaluri de mi-am rupt plămânii, (TKS, Maron5, Queen, Rihanna) m-am plimbat prin ţărişoara asta frumoasă, am revenit la pasiunile mele (scrisul şi desenul) şi am în sfârşit timp să fac ce îmi place.

Am timp să citesc ce am eu chef, nu ce îmi impune o programă. Nu aveţi idee cât de satisfăcător este aceste lucru!

Gap year, este anul în care munceşti, călătoreşti şi te descoperi pe tine. Este anul în care spargi banii pe cărţi poliţiste, anul în care ajungi în sfârşit la zi cu Naruto şi singura ta grijă este dacă să te apuci de Narcos sau Westworld.

Glumesc. Gap year nu e doar despre distracţie. Gap year e anul în care munceşti de îţi sar capacele, dar partea mişto, este că faci ce îţi place. Şi în caz să nu aţi observat deja, am pus făcut foarte multe trimiteri către link-uri de pe acest blog. Gap year e anul în care m-am reapucat de blog şi sunt tare mândră de asta. 😀

Voi ce credeţi despre gap year?