Cum organizarea poate strica un concert

Bon Jovi Bucuresti 2019

Nu mă consider în măsură să comentez calitățile vocale ale unui artist, sau să nu apreciez eforturile colosale din spatele unui concert/festival. Cu toate acestea, în calitate de spectator, este normal să îmi exprim opinia, iar concertul Bon Jovi din Piața Constituției nu s-a ridicat la așteptările mele.

Ca un backstory, eu nu am fost la concertul lor din București din 2011, iar când am aflat că revin la noi în țară am știut că trebuie neapărat să merg. Am achiziționat biletele în octombrie 2018, iar prețul a fost  undeva intre 180-200 de lei, ținând cont că vorbim totuși de fucking Bon Jovi. Așteptările mele au fost mari, de aici și dezmăgirea, însă așteptările mele nu aveau nicio legătură cu ritmul, capacitățile vocale la 50+ de ani sau zbenguitul pe scenă.

Cum a fost la concertul celor de la Bon Jovi

Eu mă aștept ca la un concert artistul de pe scenă să fie prezent. Să îmi dea impresia că el știe că sunt aoclo, adică să întrețină atmosfera, să comunice cu publicul, să râdă, să arate emoție și să unească generații prin versurile sale. Așa ceva am experiemntat la Queen și Adam Lambert în 2016, concert care pentru mine rămâne cel mai bun la care am participat vreodată. Mai avem apoi și experiența recentă cu Ed Sheeran, unde un artist a umplut scena deși a fost singur singurel. A fost pur și simplu magic și nu cred că greșesc când spun că la Bon Jovi mă așteptam să se ridice măcar la așteptările create de Queen, nu să le depășească.

Am mai fost la concerte eșuate (Rihanna 2016 tot în Piața Constituției) însă cel de aseară m-a dezmăgit profund și abia în drum spre casă am realizat. În primul rând, organizarea...băi fraților, 10 lei un pahar de apă?!!! Trecând peste factorul de jaf la drumul mare, a fost foarte aglomerat. Cred că ar fi mult să îndrăznim să presupunem că s-au vândut mai multe bilete decât era capacitatea, așa că rămâne la stadiul de bănuială. Însă pur și simplu simțeai că te sufoci în mulțime.

Nu știu sincer ce au făcut cei de la Golden Circle, căci băutura și  mâncarea (mă rog, floricelele de porumb) se vindeau pe marginea dinspre Palatul Parlamentului și atât. Îmi imaginez cum bieții oameni veneau din fața scenei spre celălalt capăt al pieței, stăteua la două cozi și apoi dădeau coate să ajungă în același loc de unde au plecat. Dovada că prețurile și organizarea i-au înfuriat pe mulți au fost cozile de după concert de la orice chioșc din zona Izvor, Universitate și Unirii.

Am citit și eu acele articole conform cărora solistul nu a fost pe ritm și că de fapt trebuia să țină mai mult concertul. Nu mă pricep și oricum a ținut desutl în comparație cu alte concerte și să nu uităm totuși vârsta membrilor trupei. Sunt destul de sigură că publicul a venit să se simtă bine, nu să îi analizeze calitățile vocale după zeci de ani de carieră. Sonorizarea în schimb, a fost destul de proastă. De aceea, cred că dacă era organizat mai bine (sonorizarea, spațiul, mencanismul de achiziționare a consumabilelor) concertul ar fi fost un succes. Din păcate, oamenii și-l vor aminti drept concertul ăla unde a costat 10 lei un pahar de apă și unde au stat unii pe pajiștea din fața Casei Poporului pe moca.