Cum am aflat că am cataractă

cataracta congenitala

Săptămâna trecută am aflat că am cataractă congenitală. Nu este nimic grav, dar pentru cele 2 secunde în care m-am panicat maxim, dedic această postare acelei experiente:

Când eram mică țin minte că îmi supuneam ochii la citit la lumină slabă, ore în șir în fața calculatorului urmărind Naruto cel mai probabil și tot ce nu ar putea fi indicat oricărei persoane. Cu toate acestea, eu vedeam bine. Puteai să îmi pui pe nas un text și îl citeam fără probleme. Lucrul acesta i-a impacientat pe ai mei, dar eu odată ajunsă la liceu, m-am dus glonț în ultima bancă pentru vreo 3 ani.

La un moment dat, am fost chemați la cabinet pentru o examinare. Fiecare copil stătea în spatele unei linii și citea literele de pe un panou. Un ochi era acoperit de o lingură și repetam procedura pentru amândoi. Nu știu dacă vă amintiți episodul din Copiii de la 402 când Jessie pica testul fiindcă a decis să copieze. Well, așa mă simțeam eu. Ochiul drept parcă dispăruse complet și în fața mea era doar ceață. Nu am continuat cu un control specializat căci eu întoarsă în bancă, vedeam în continuare destul de bine la tablă (credeam eu).

*La acest episod mă refer:

Am mai ajuns la un control în timpul facultății. De data aceasta, observasem eu că am o problemă fiindcă nu mai vedeam cifrele de pe autobuze. S-a dovedit că aveam probleme minore și mi s-au recomandat ochelari ca protecție pentru citit și stat la calculator. Anii au trecut și m-am dus la o optică medicală pentru un control de rutină căci voiam să verific dacă au crescut cumva dioptriile.

Totul e perfect! Vedeți foarte bine, nu aveți nevoie de ochelari noi! Asta mi s-a spus la acel control și am plecat fericită. La scurt timp, un control de rutină de la medicina muncii s-a încheiat cu reproșuri. V-au crescut dioptriile domnișoară! Păi nu vedeți nimic din ce vă întreb, concentrați-vă! Avea dreptate. Mă simțeam din nou ca atunci când parcă ochiul meu drept dispăruse și uitasem alfabetul.

Cu două diagnostice diferite pornesc către al treilea consult. Ce urma să aflu? O a treia părere care avea să elucideze speram eu misterul. Adevărul a fost întotdeauna la mijloc. Am făcut un consult complet (atâtea aparate nu am mai văzut nici la stomatologie) și după o oră, căci cam atât a durat cu tot cu picături, am aflat că am cataractă congenitală.

Ce înseamnă cataracta congenitală?

Mi s-a explicat că așa m-am născut. Cataracta mea este diferită față de cea de care suferă bunicii mei. Diagnosticele primite înainte nu au fost neapărat greșite. Eu văd bine, iar ochelarii cu lentile de 0.25 îmi sunt încă recomandați doar ca protecție pentru calculator și citit. Însă, într-adevăr, văd ușor în ceață cu dreptul, iar acest lucru este provocat de cataracta congenitală. În termeni fancy, cristalinul meu este opacificat. Asta înseamnă că pe cristalin pui un fel de perete care te împiedică să vezi clar, iar în cele mai multe cazuri este caracterizată prin prezența albului în pupilă, observat la nou născuți. Vestea bună este că la mine nu e de operat, iar acum măcar știu de ce văd, dar nu văd :))

Problema a fost de fapt la mine căci nu am fost mai devreme să fac un control amănunțit, la un doctor oftalmolog, nu la o optică oarecare. În cele din urmă, pot spune că sunt fericită că am cerut o a treia părere și că am aflat în sfârșit care era problema, dar clar am dezvoltat o fobie față de panouri cu litere!

P.S. Eu una am fost la Clinica Hipocrat căci e aproape de casă, iar consultația a costat 150 de lei (if it helps).